Hentet av politiet og sendt ut av landet

Afghanske Faizullah Muradi, som har vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet, ble i natt hentet av politiet.

Faizullah Muradi

Norske myndigheter vil ikke behandle asylsøknaden til Faizullah Muradi og viser til Dublin-regelverket. Nå sendes 22-åringen ut av landet.

Foto: NRK

Like etter midnatt kom politiet på døra til Faizullah Muradi i sentrum av Mandal, skriver Lindesnes. I dag tidlig ble han sendt ut av landet.

Muradi fikk forrige uke endelig avslag av Utlendingsnemnda på å få asylsøknaden sin behandlet i Norge.

Han har siden hatt ordre om å forlate landet til fordel for Italia, som er det landet som nå skal behandle hans søknad om asyl, etter Dublin-avtalen.

UDI sier i et brev til NRK at dersom Muradi har et reelt beskyttelsesbehov, vil han ha krav på beskyttelse uansett hvilken medlemsstat som behandler søknaden.

Afghansk tolk nektes opphold i Norge

Se video fra 21. mai: Faizullah Muradi sier han har blitt truet på livet.

Nye momenter

Da 22-åringen ble hentet av politiet i natt, var han hjemme hos Morten Ekeland i støttegruppa for Muradi.

– Han har sovet veldig dårlig i lang tid. Det har vært en enorm påkjenning for han å ligge og vente på at politiet skulle dunke på døra midt på natta. For å ha best mulig rammer rundt det, meldte vi fra til mottaket om at han bodde her, sier Ekeland.

Han sier pågripelsen gikk rolig for seg og han roser politiet for verdig håndtering. Ekeland sier at han er overrasket over at Muradi ble hentet i natt, selv om det var ventet at han ville bli sendt ut av landet.

NOAS sendte nemlig fredag en omgjøringsanmodning til UDI. Organisasjonen mener de har nye momenter som er essensielle i saken.

Ekeland sitter nå og venter på telefon fra Politiets utlendingsenhet for å finne ut om denne omgjøringsanmodningen er tatt hensyn til.

– Han er trist

Ekeland har vært i kontakt med Muradi mens han satt og ventet på at flyet til Roma skulle gå fra Gardermoen klokka 08.45.

– Han synes dette er trist. Han hadde håpet at omgjøringsanmodningen som NOAS sendte på fredag skulle bli tatt med i beregninga, sier Ekeland.

Deltok i kamp for Norge

Mange har støttet den afghanske tolken etter at historien hans ble kjent. Blant andre har både veteranforbundet, Amnesty og biskopen i Agder og Rogaland engasjert seg.

Muradi fikk våpenopplæring og deltok i kamp med de norske soldatene. På grunn av dette samarbeidet har Taliban stemplet ham som forræder.

En rekke kilder i Forsvaret bekrefter at Murad deltok i kamp og sier innsatsen hans var helt sentral.

Tidligere har 21 andre afghanske tolker fått opphold i Norge. Muradi ber om at han blir behandlet på samme måte.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International Norge har engasjert seg i saken til Faizullah Murad.Generalsekretær John Peder Egenæs mener «det er helt åpenbart at norske myndighetene har et særskilt ansvar ovenfor tolken.»

Se video fra 21. mai: John Peder Egenæs mener norske myndighetene har et særskilt ansvar ovenfor tolken.