Motstandsfolk opprørt etter at Forsvarets tolk ble sendt ut av Norge

Motstandsfolk på Sørlandet engasjerer seg etter at afghanske Faizullah Muradi ble sent ut av landet. Tolken, som har vært bosatt i Mandal, har kjempet i kamp med norske soldater.

Rolf Smith Sunde

Motstandsmennene Rolf Smith Sunde (bildet) og Lasse Laudal er opprørte over at en afghansk tolk som støtte norske soldater, ble sendt ut av landet.

Foto: Lars Eie / NRK

Historien om den afghanske tolken har vakt harme hos motstandsfolk i hele Norge.

– Ansvarsløst

Lasse Laudal er aktiv i Stiftelsen Arkivet. Som 16-åring ble han fengslet av tyskerne på Arkivet, senere deltok han i motstandsarbeidet. Laudal er opprørt over måten tolken har blitt behandlet på.

– Det er ansvarsløst av norske myndigheter, sier Laudal til NRK.

Lasse Laudal

Motstandsmann Lasse Laudal mener det er ansvarsløst å sende ut tolken.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

85 år gamle Laudal, som var sentral i oppbyggingen av Forsvarets Spesialkommando, mener at norske myndigheter må ta ansvar for tolken Muradi. Natt til tirsdag ble han sendt ut av landet og til Italia.

– Når norske myndigheter har involvert en mann, så pådrar de seg også forpliktelser overfor mannen. Disse forpliktelsene har de ikke fulgt opp, mener Laudal.

Deltok i kamp

Flere kilder i Forsvaret har bekreftet at tolken deltok i kamper i Afghanistan sammen med de norske styrkene. Men Muradi ble stanset i Italia på vei til Norge der han søkte asyl.

Siden han var innom et annet land, fikk han ikke behandlet søknaden i Norge, og til slutt hentet i Mandal og sendt til Italia.

– Håper han får komme tilbake

Motstandsmannen Rolf Smith Sunde fra Flekkefjord er også oppgitt over hvordan tolken er behandlet av norske myndigheter. 94-åringen var sentral med transportoppdrag for motstandsbevegelsen i Flekkefjord.

– Det er for galt at tolken ble sendt ut, forteller Sunde til NRK.

Flekkefjæringen har fulgt med på saken gjennom NRK, men han har også forståelse for at norske myndigheter ser på regelverket i Dublin-avtalen.

Avtalen sier at Norge kan nekte å behandle asylsøknaden dersom søkeren har vært mottatt av et annet land i Dublin-regelverket. I dette tilfelle var tolken først innom Italia før han kom til Norge.

Ingen kommentar

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har ikke ønsket å kommentere denne enkeltsaken overfor NRK.

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen fra Vest-Agder sier norske myndigheter vil følge nøye med på hvordan Muradis asylsøknad blir håndtert i Italia.