Hopp til innhold

– Det er ikke personer man forbinder med tung kriminalitet

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (NRK): Familiefedre i 50-60-årene drev en av de største narkotikavirksomhetene vi har sett i Norge, sier aktor i Cappelen-saken.

Narkotikatiltalte Gjermund Cappelen og advokat Benedict de Vibe i retten i Asker og Bærum mandag

Narkotikatiltalte Gjermund Cappelen (49) og advokat Benedict de Vibe i retten i Asker og Bærum mandag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

De tiltalte har hatt lovlige jobber, de har ikke brukt vold og har framstått som vanlige familiefedre i 50-60-årene med flotte hus, forklarte statsadvokat Lars Erik Alfheim da han innledet prosedyren.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim

AKTOR: Statsadvokat Lars Erik Alfheim brukte mye av prosedyren til å beskrive narkotikanettverket som organisert og basert på tillit.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bak fasaden skal disse mennene ha vært del av et svært velorganisert narkotikanettverk.

– De har drevet dette nærmest som en vanlig næringsvirksomhet. Det har vært en av de største narkotikavirksomhetene vi har sett i Norge, sier Alfheim.

Hadde mange våpen

Selv om Cappelen-nettverket ikke skal ha utøvd vold, hadde flere av de tiltalte våpen.

– Dette er ikke gjengmedlemmer. Vi har ikke hørt om vold og trusler for innkreving av narkotikagjeld. Men de hadde slagkraft dersom det skulle dukke opp problemer. Det er beslaglagt et betydelig antall våpen. De var plassert på en måte som antyder at de var villige til å bruke dem hvis det trengtes, sier Alfheim.

Da Cappelen vitnet, sa han at flere skulle vært på tiltalebenken, men at han ikke tør å navngi dem.

– Av frykt for helse og liv kan jeg ikke snakke om de andre. Saken skulle egentlig vært mer omfattende enn det den er her i retten nå, sa Cappelen fra vitenboksen.

Flere av de tiltalte har erkjent å ha drevet narkotikavirksomhet i stor stil.

Hovedmann

Hasjbaronen Gjermund Cappelen er av politiet pekt ut som hovedmannen i en organisert kriminell gruppe, som drev med kjøp, innførsel, oppbevaring og salg av enorme narkotikamengder.

Tiltalen i denne omgang gjelder oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj. Tiltalepunktet med høyest strafferamme, hele 15 års fengsel, gjelder oppbevaring av 476 kilo. Her er Cappelen tiltalt sammen med tre andre.

Cappelen har erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj og en inntjening på opptil 125 millioner kroner. Han har tilstått alt.

Kunne vært større sak

Cappelen sitter tiltalt sammen med sju andre menn. (se fakta) Tre av dem jobbet ifølge påtalemyndigheten for Cappelen med oppbevaring og distribusjon av store mengder hasj, de fire andre kjøpte narkotika.

– Det er ganske overveldende å se hvordan dette har fungert, sier aktor Alfheim om omfanget av saken.

Alfheim mener nettverket med de fire hovedmennene har fungert slik at alle har vært med på alt. De fire er tiltalt for den såkalte mafiaparagrafen 60a, handling utøvet som ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe.

– Sett i ettertid, kan det godt tenkes at denne tiltalen skulle vært enda mer omfattende. Det er helt åpenbart at disse har jobbet så tett at de er medvirkende i alt. De er sammen om alt, sier Alfheim.

Siden det dreier seg om så store mengder hasj, vil det straffmessig ikke ha noen stor konsekvens.

To rettsprosesser

Det er narkotikanettverkets oppbevaring og salg som skal behandles i denne rettsrunden. Den øvrige delen, altså innførselen, skal behandles senere.

Det er i denne saken politilederen Eirik Jensen er siktet for grov narkotikavirksomhet og grov korrupsjon. Dette etter at Cappelen i avhør med Spesialenheten fortalte at Jensen hjalp ham med å få hasjen inn til Norge.

Må vente lenge på straff

Påtalemyndigheten ser de to sakene i sammenheng. Altså vil ikke Cappelen få sin straff før begge sakene har blitt behandlet i rettsapparatet.

Aktor vil heller ikke legge ned påstand om straffutmåling for Cappelen i denne runden.

Cappelen vil derfor bli sittende i varetekt frem til den andre rettssaken er ferdig, som i beste fall vil være på vårparten neste år, i verste fall høsten 2016.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger