Hopp til innhold

– Må få klarhet i hvem som har visst hva

Aksjonærer som representerer halvparten av DNBs eiere venter at styret og administrasjonen nå rydder opp og finner ut av hva som har skjedd.

Monica Mæland

Nærings- og fiskeriminister Monica Mæland krever at DNB nå finner ut av hva som faktisk har skjedd.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Lekkede dokumenter som Aftenposten har fått tilgang til viser at DNB i perioden 2006 - 2015 tilbød norske kunder en ordning som kunne brukes til å skjule penger på Seychellene.

Banken tar nå selvkritikk, og sier at den ikke skulle gjort det.

Det er ikke fremkommet noe i materialet som så langt beviser at verken DNB eller noen av kundene har gjort noe som ikke er lovlig.

Næringsminister Monica Mæland har klare forventninger styret i banken, men sier til NRK at det er for tidlig å si om saken vil resultere i en større gransking.

– Det er det for tidlig å konkludere med. DNB sier at dette burde de ikke ha gjort. Det er jeg enig i. Nå må DNB bringe klarhet i hva som har skjedd, hvordan det har skjedd, og hvem som har visst hva, sier Mæland til NRK.

Hun sier at det er viktig at banken nå tar sitt samfunnsansvar på alvor.

Nærings- og fiskeridepartementet eier 34 prosent av aksjene i landets største bank på vegne av staten.

Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kobles til Panama papers-skandalen.

– Har større forventninger til DNB

Folketrygdfondet eier 6 prosent av DNB, og er med det tredje største eier.

Aksjesjef Nils Bastiansen sier til NRK at fondet hadde ventet mer av banken.

– Dette synes vi er kjedelig, og vi hadde høyere forventninger til DNB enn det som har fremkommet gjennom mediene. Vi forventer at selskapene som Forlketrygdfondet holder seg innenfor etablerte normer og regler, sier Bastiansen.

Hva synes dere administrasjonen i DNB bør gjøre nå?

– Det er selskapets styre og ledelse som har ansvaret for saken, og vi registrerer at denne tjenesten ikke lenger tilbys av banken. Vi er ikke tilfreds med det vi leser om i mediene i dag, sier han.

– Glad for at DNB ikke vil assosieres med dette

Andre Støylen er administrerende direktør i DNBs nest største eier, Sparebankstiftelsen DNB, som eier nær 10 prosent av banken.

Støylen sier til NRK at han er glad for at virksomheten nå er avviklet av DNB.

– Banken har avviklet dette og sagt at det er utenfor de standardene som banken skal følge. Jeg kjenner ikke til detaljene i dette og om noe av dette har vært ulovlig, det er slett ikke sikkert, men jeg er veldig glad for at banken ikke ønsker å bli assosiert med dette, sier han.

Støylen sier at han har tillit til at styre og administrasjon i landets største finanskonsern nå håndterer saken på en god måte.

AKTUELT NÅ