Hopp til innhold

– Jeg ville gjort alt for å bli kvitt denne lyden

Tall fra Forsvaret viser en syvdobling i antall unge som møter på sesjon med hørselsskader. – Stadig yngre personer får hørselsutfordringer, sier Hørselshemmedes Landsforbund.

Elias Pederstad

19 år gamle Elias Pederstad har tinnitus. Nå oppfordrer han andre unge til å ta vare på hørselen.

Foto: NRK

Elias Pederstad skrur opp volumet på mobilen. Det må han hvis musikken skal greie å overdøve pipelyden som kjennetegner tinnitus. Dette er ikke den eneste måten hørselsskaden har påvirket livet til 19-åringen.

Pederstad vurderte en karriere i militæret og gledet seg til sesjon. Der fikk han gode resultater og tilbakemeldinger. Frem til hørselstesten.

– Jeg satt meg inn i et lydtett hørselskammer. Jeg fikk beskjed om å trykke på en knapp hver gang jeg hørte en pipelyd. Etter hvert ble pipelyden så lav at den ble overdøvet av den andre pipelyden, som er tinnitusen. Til slutt hørte jeg bare en konstant pipelyd. Mot slutten av dagen fikk høre at på grunn av den dårlige hørselen min er jeg ikke egnet til tjeneste i militæret.

Og han er ikke alene. Tall fra Forsvaret viser at fra 2008 til 2012 økte antallet unge som møtte til førstegangstjeneste med hørselsskader fra én prosent til åtte prosent: en syvdobling på fire år.

– Negativ trend

Aleksander Jankov

– At flere unge har dårlig hørsel kan til syvende og sist gå utover Hæren, sier oberstløytnant og pressetalsmann Aleksander Jankov.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Trenden fortsetter, selv om den ikke er like dramatisk som frem til 2013, sier oberstløytnant og pressetalsmann i Hæren, Aleksander Jankov:

– Vi er ute på grenaderopptak nå til Brigade Nord og på dette opptaket er det flere som har blitt avvist fordi de ikke har god nok hørsel.

Dårlig hørsel er først og fremst et helseproblem for Norge, sier Jankov. Men han sier det kan komme ringvirkninger for Forsvaret:

– For den norske Hæren er det slik at vi har bare en brigade. Hvis vi får færre å velge mellom som er kvalifisert for tjeneste, kan det til syvende og sist også gå utover den operative evnen.

– Økende problem

Morten Buan

– Vær oppmerksom på høy musikk over tid, er oppfordringen fra Morten Buan i Hørselshemmedes landsforbund.

Foto: HLF

Morten Buan, forbundsleder i Hørselshemmedes landsforbund (HLF) vedgår at den nasjonale statistikken for hørselsskader blant nordmenn ikke er god nok. Men han viser til forsvarets tall, og Verdens helseorganisasjons (WHO) advarsel om at 1.1 milliarder unge mennesker står i fare for hørselsskader som følge av høy lyd.

– Det har vært en økende tendens til at ungdom får hørselsutfordringer, spesielt tinnitus, sier han.

Kunnskap om hørselsskader blant norsk ungdom er for lav, mener Buan. Han er klar på hva som er hans viktigste råd for å beskytte hørselen:

– Ikke utsett øret for høy musikk over tid.

Elias Pederstad ser tilbake på en ungdomstid med mye høy musikk. Nå vi han advare andre.

– Jeg ville gjort alt for å bli kvitt denne lyden, sier han.

– Du vil ikke få tinnitus, det kan bli skikkelig ille. Det er veldig viktig å ta vare på ørene. De skal du ha resten av livet.

AKTUELT NÅ