Hopp til innhold

– Se for deg øresusen etter en konsert. Så ser du for deg at den aldri forsvinner.

Ber folk ta vare på hørselen sin.

Hørselshemmede på festival

Marianne Helgen, Nathalie M. Kjelsaas, Therese Sandved Bjørnøy, Siri Haftun Overn og Ida Haftun Overn er alle hørselshemmede. Kjelsaas mener alle bør ta forholdsregler når de er på festival.

Foto: Privat

Nathalie Mikalsen Kjelsaas (25) er klokkeklar i sin tale:

– Er det bedre å bli oppfatta som dum?

Nathalie (25) om folk som ikke vil bruke høreapparat

– Du vil ikke ha øresus. Øresus kan ødelegge liv. Man kan falle utenfor samfunnet, ikke være i stand til å gå på skole og jobb. Folk blir sjuke, rett og slett.

Bakgrunnen for ordene er festivalsommeren som står for døra. Både unge og gamle går på konsert fullstendig ubeskyttet mot det høye lydnivået.

– Se for deg den susinga du har i øret etter en konsert. Og så kan du se for deg at den susinga aldri forsvinner, sier Kjelsaas.

En ny verden

Nathalie Mikalsen Kjelsaas

Nathalie Mikalsen Kjelsaas er født med nedsatt hørsel. Nå ber hun andre unge om å ta ansvar for egen hørsel.

Foto: privat

Hun har gjennom Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom deltatt på festivalpatruljer for å gjøre festivalgjengere mer bevisste på lydnivået og de skadene det kan gi. Nå ber hun også folk om å sjekke hørselen sin.

Nathalie er født med nedsatt hørsel. Hun har i tillegg tinnitus, eller øresus, i enkelte perioder. Høreapparatet fikk hun i tre-fireårsalderen. Det var som om en ny verden åpnet seg.

– Man blir jo mer bevisst på alt. Man oppfatter mer, lærer mer og derfor har det aldri vært noe problem for meg å bruke det, sier hun.

Selv om hun skjønner at andre kanskje synes det er kleint å bruke høreapparat, og forbinder nedsatt hørsel med alderdom, så mener hun bestemt det er bedre å begynne med hjelpemidler så tidlig som mulig.

– Er det bedre å bli oppfatta som dum? Uten høreapparat blir man mer sliten, du bruker mer energi, du får stive skuldre og blir i dårligere form fysisk sett.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Fakta om tinnitus» i nytt vindu

– Sjekk hørselen!

I 2020 regner man med at cirka en million nordmenn kommer til å ha dårlig hørsel. Med kampanjen Hvert øre teller vil Hørselshemmedes Landsforbund sette søkelyset på hvordan redusere hørselsskader i befolkningen.

De er for tiden ute på turné hvor de sjekker hørselen til folk på kjøpesentra og i gågater.

Oppfordringa fra 25 år gamle Nathalie Mikalsen Kjelsaas er klar:

– Sjekk hørselen! Gjennom denne kampanjen så får folk en kjempemulighet til i det minste få en indikasjon. Hvis du ikke finner ut av det nå, så kan veien tilbake bli mye lengre.

– I dag tar vi det rosa høreapparatet, dere

Hun sier det «verste» som kan skje er at man må begynne med høreapparat, og at hun skjønner at det kan være belastende.

– Gjengs oppfatning at det er gamle folk som bruker høreapparat. Men apparatet gjør at du kan ta en utdannelse, få en jobb og leve som andre. Det er det verdt, sier Kjelsaas. Og legger til at det er jo ikke som om man får hørselen tilbake.

Tjuefemåringen fra Fredrikstad tror redselen for høreapparat kommer av flere årsaker; at man blir sett på som annerledes og at det er et hjelpemiddel som synes.

– Jeg har jo et lite håp om at det skal bli en motegreie på samme måte som med briller. At man har et rosa ett når man føler seg litt rosa, for eksempel, smiler hun.