Hopp til innhold

– Gir et soleklart inntrykk av at han er fremmedkriger

OSLO TINGRETT (NRK): Aktor Jan Glent tror ikke på forklaringene til 30-åringen og 28-åringen som er tiltalt for å ha kriget for Den islamske staten (IS), og mener det er helt tydelig at de reiste til Syria for å bli fremmedkrigere.

Fredrik G. Ranke og Jan Glent

Aktorene Frederik G. Ranke og Jan Glent i retten tirsdag.

Foto: Olav Døvik / NRK

Glent innledet sin sluttprosedyre i Oslo tingrett tirsdag morgen.

30-åringen har innrømmet at han sverget troskap til IS, men hevder han kun drev med humanitært arbeid. Glent mener medlemskapet er nok til å bli dømt etter paragraf 147d.

Jan Glent og Svein Holden

Aktor Jan Glent og 28-åringens forsvarer, Svein Holden.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Påtalemyndigheten legger også til grunn en mer omfattende militær rolle enn det han har forklart, sier Glent.

Han viser blant annet til flere eposter som ble lagt frem i retten, blant annet en epost 30-åringen sendte til kona si med bilder av seg selv i militært utstyr.

– Det er jo veldig merkelig at han sender slike bilder som de siste minnene datteren skal ha hvis han dør. Det gir et soleklart inntrykk av en person som er fremmedkriger, sier Glent.

Glent mener også at 30-åringen fremstår som en tydelig støttespiller for IS i avlyttingsmaterialet.

28-åringen hevder han var medlem av en annen gruppe, Ahrar ash-Sham.

– Det er meget besyndelig at han på spørsmål fra dommeren ikke visste hva navnet betyr. Han kom først med denne forklaringen i retten, det har aldri vært hevdet tidligere. Det finnes heller ikke spor av tilknytning til Ahrar ash-Sham i avlyttingsmaterialet, sier Glent.

Glent mener det er mer sannsynlig at 28-åringen tilhørte Al Nusra-fronten, som er terrorlistet av FN.

To av de tiltalte i IS-rettssaken avbildet i Syria

To av de tiltalte avbildet i Syria.

– De verste av de verste

Dette er første gang straffelovens paragraf 147d prøves for retten, og Glent brukte første del av sin prosedyre på å slå fast at borgerkrigen i Syria er å anse som en intern væpnet konflikt, og at IS eller ISIL skal defineres som en ikke-statlig stridende gruppe uten krigsprivilegier, der medlemmer kan dømmes for terrorhandlinger.

Han slo deretter fast at ISIL og IS må anses som en terrororganisasjon, og viste til en rekke selvmordsangrep, henrettelser av sivile og de tette båndene til Al Qaida i Irak.

– De er tilnærmet de verste av de verste. Det er en terrororganisasjon, og har vært det helt siden den ble etablert, sier Glent.

– Begrepet om deltakelse er meget vidtfavnende. Å tjenestegjøre med våpen for en terrororganisasjoner midt i kjernen av begrepet, sier han.

De tre tiltalte i IS-rettssaken i Oslo tingrett

De tre tiltalte i Oslo tingrett.

Foto: Rettstegning: Esther Maria Bjørneboe

AKTUELT NÅ