Hopp til innhold

– Var i Syria da terrorloven kom

Forsvarerne til nordmennene som skal ha deltatt i kamphandlinger i Syria, mener den nye straffebestemmelsen byr på en rekke utfordringer, blant annet fordi de allerede befant seg i Syria da loven trådte i kraft.

Svein Holden og Fredrik Schøne Brodwall

Svein Holden og Fredrik Schøne Brodwall i Oslo tingrett dagen før rettssaken.

Foto: Olav Døvik / NRK

De tre norske statsborgerne som møter i retten tirsdag er tiltalt etter straffelovens paragraf 147 d, som ennå ikke er prøvd i rettsapparatet.

To av dem er tiltalt for å ha tjenestegjort med våpen for Den islamske staten (IS) i Syria, mens den tredje er tiltalt for å ha forsøkt å yte bistand til en terrororganisasjon.

Les også:

Fredrik Schøne Brodwall forsvarer den norsksomaliske 30-åringen som skal ha sluttet seg til IS i 2013.

– Min klient nekter straffskyld etter tiltalen. Retten skal være de første til å høre hans forklaring, men det ligger i sakens natur at han har vært i Syria i en viss periode, sier Brodwall.

Brodwall mener tidsrommet kan få stor betydning.

– Det spesielle med denne saken er at min klient var i dette området i Syria før bestemmelsen trådte i kraft, så hvorvidt dette skal få anvendelse er et spørsmål som må avklares i retten, sier han.

Vil få betydning for flere

Det samme mener Svein Holden, som forsvarer 28-åringen.

– Det er alltid utfordrende når en ny straffebestemmelse skal prøves for retten. Det vil være et sentralt spørsmål hvilken betydning det skal ha at han var i Syria på et tidligere tidspunkt enn da denne bestemmelsen trådte i kraft. Situasjonen i dag er på mange måter forskjellig fra det tidsrommet da min klient var der, sier Holden.

Den 28 år gamle mannen er tiltalt for det samme som 30-åringen. Han nekter også straffskyld.

– De sentrale vilkårene i lovteksten er ikke vurdert av en domstol tidligere, så dette er prinsipielt viktig. Det er mange norske statsborgere som har vært i Syria av ulike grunner, og avgjørelsen vil ha betydning for hva som skjer for deres vedkommende, sier Holden.

28-åringens lillebror, som er 25 år gammel, skal ifølge tiltalen ha skaffet stridsutstyr som skulle sendes til Syria. Han erkjenner ikke straffskyld.

– Han har kjøpt klær i norske sportsbutikker for å sende dem til sin bror i Syria. Broren døde før han fikk sendt noe, sier forsvarer Kjell T. Dahl med henvisning til brødreparets tredje bror: islamisten Egzon Avdyli, som ble drept i Syria i fjor.

25-åringen er også tiltalt for brudd på våpenloven, noe Dahl mener var en udramatisk episode.

Les også:

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger