Hopp til innhold

– Dette kan ha vært et kvinnekupp

Nobelhistoriker Øivind Stenersen tror utnevnelsen av Kaci Kullmann Five kan skyldes at det nå er kvinneflertall i Nobelkomiteen

Kaci Kullmann Five

Kaci Kullmann Five kom ut døren for første gang som ny leder av Nobelkomiteen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Historiker Øivind Stenersen

Nobelhistoriker Øivind Stenersen synes Five er et friskt valg.

Foto: Privat

– Jeg har en følelse av at forslaget om Five som leder kommer fra en av de andre kvinnene i komiteen. Det er et aspekt at de har flertall og at komiteen har vært ledet av menn i mange år, så dette er kanskje et kvinnekupp, sier Stenersen til NRK og understreker:

– Jeg synes Kaci Kullmann Five er en flott representant og det er bra med friskt blod i ledelsen, sier Stenersen.

Kan oppfattes som en hånd til kineserne

I går trodde derimot nobelhistorikeren at komiteen ville beholde Jagland i lederstolen for å fortsatt kunne framstå som uavhengige. Etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk prisen i 2010, har forholdet mellom Norge og Kina vært kjølig.

– Utad kan dette oppfattes som at man forsøker å komme Kina i møte, men vi må huske på at også Five stod bak prisen til Liu Xiaobo. Selv om Jagland har vært eksponenten for prisen, har komiteen stort sett vært enige med ham som leder, sier Stenersen.

Five understreket på pressekonferansen at utnevnelsen av henne ikke er noe knefall for kineserne. Utover det får ingen vite hvilke diskusjoner om ledervervet som har pågått bak lukkede dører i hele dag.

– De har nok lett etter argumenter for å vrake Jagland, og kanskje har hans dobbeltrolle som leder av Europarådet vært tatt opp i behandlingen av nye kandidater i dag, sier Stenersen.

Bryter med tradisjonene

– Vi fikk ikke vite så mye om hva de har snakket om, men jeg aner meg at det har vært en åpen og fri debatt, sier Stenersen.

Stenersen mener at selv om noen vil spørre seg om det er ytre press som fører til at Jagland må gå, så viser også komiteen at den står fritt til å bryte med forventningene.

– Komiteen bryter jo tradisjonen når de vraker den sittende lederen, men på den måten viser de også at de står fritt til å velge en bedre kandidat.

– Den forklaringen tror jeg på, sier Stenersen.

AKTUELT NÅ