Hopp til innhold

Derfor tror Nobel-ekspertene Jagland får fortsette

Tirsdag bestemmer Nobelkomiteens medlemmer om Thorbjørn Jagland får fortsette som komiteens leder, eller om flertallet vil bytte ham ut.

Leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland

SKIFTES UT?: Thorbjørn Jagland har kunngjort vinnerne av Nobels fredspris siden han ble leder av Nobelkomiteen i 2009. Da var det rødgrønt flertall i komiteen, nå er det borgerlig. Spørsmålet er om det kommer til å velte Jagland som leder eller ikke.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Tirsdag klokken 9 skal Nobelkomiteens medlemmer velge hvem som skal være leder og nestleder det kommende året.

Det har vært spekulert på om det nye borgerlige flertallet i Nobelkomiteen vil fjerne Jagland fra lederstolen. Flere har tatt til orde for å utnytte flertallet og erstatte ham med et av de borgerlige medlemmene.

– Vil markere uavhengighet

Diskusjonen kan virke mot sin hensikt, ifølge Nobel-historiker Øivind Stenersen.

Historiker Øivind Stenersen

– LAR SEG IKKE DIKTERE: Nobel-historiker Øivind Stenersen påpeker at Nobelkomiteens uavhengighet kan gjøre at medlemmene ikke vil skifte ut lederen til tross for at det politiske landskapet har endret seg.

Foto: Privat

– Det kan være viktig for komiteen å vise at de ikke i noen tilfeller lar seg påvirke av diskusjon verken i media, opinion eller på Stortinget og markere at Nobelkomiteen ikke lar seg diktere av noen, sier han.

Tidligere har Jagland advart de borgerlige mot å bytte ham ut for å unngå anklager om at Nobelkomiteen er politisert og reflekterer den politiske kampen på Stortinget.

– Det er viktig for Nobelkomiteen å markere en uavhengighet og ikke være et speilbilde av Stortinget, sier Stenersen.

Tradisjon

Dersom det borgerlige flertallet skulle velge å sette punktum for Jaglands lederperiode, vil det være oppsiktsvekkende sett i Nobel-historiens lys.

– Jeg tror Jagland får fortsette fordi det er tradisjonen. Det har aldri vært sånn at flertallet i komiteen tvinger gjennom et lederskifte så lenge den sittende lederen ønsker å fortsette, sier Asle Sveen, også han Nobel-historiker.

Sveen viser til Francis Sejersted (H), som ledet Nobelkomiteen i ni år. Han ble gjenvalgt som leder, til tross for at Arbeiderpartiet og SV hadde flertall i komiteen.

– Å skifte ut Jagland mot hans vilje, kan også oppfattes som et knefall for Kina. Jagland var leder av komiteen da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, noe Kina har reagert kraftig på, påpeker Sveen.

Det har tidvis stormet rundt Jagland, og hans samtidige rolle som generalsekretær i Europarådet er blitt kritisert. Under hans ledelse i Nobelkomiteen har det vært flere tildelinger som er blitt beskrevet som kontroversielle, som prisen til Barack Obama i 2009 og til EU i 2012.

Etter det NRK kjenner til, har imidlertid komiteen i stor grad stått samlet bak tildelingene.

– Ønsker Jagland å fortsette som komitéleder, men blir nedstemt, risikerer man et surere klima, mer splittelse og vondt blod i komiteen, sier Stenersen.

Thorbjørn Jagland, Barack Obama og Kaci Kulmann Five under fredsprisutdelingen i 2009

OMSTRIDT: Tildelingen av Nobels fredspris til USAs president Barack Obama i 2009 er blitt møtt med kritikk. Nobel-historikerne påpeker imidlertid at det de siste årene ikke har vært stor uenighet i komiteen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix