Hopp til innhold

– Det har blitt en av de mest effektive avrusningsmetodene

MOLDE (NRK): Den økte satsingen på skjerpet krav til førerkort i Møre og Romsdal har ikke bare bedret trafikksikkerhet. Det har også hatt en narkotikaforebyggende effekt, og medikamentbruken stuper, opplyser politiet og helsetjenestene i fylket.

Møre og Romsdal trafikk

Kjellbjørn Johansen (midten) og Cato Innerdal (t.h) forteller at de begge har opplevd i hvert deres yrke at de strengere kravene til førerkort har ført til mer enn bare trafikksikkerhet. Her er de med Jan-Erik Myhr fra Statens vegvesen.

– Utrolig mange har sagt at dette var dråpen som fikk dem til å ta tak i livet sitt og slutte med rusen, forteller Kjellbjørn Johansen i politiet i Molde, og en av initiativtakerne bak Møre og Romsdal økte satsingen på tilbakekalling av førerrett for å bedre trafikksikkerheten i fylket.

Som NRK allerede har skrevet om, har en nylig rapport fra Transportøkonomisk Institutt konkludert med at satsingen har bidratt til at risikoen for trafikkulykker har blitt redusert.

Men det rapporten ikke går inn på, og det de involverte heller ikke hadde forutsett, er de mange positive effektene dette også har ført til når det gjelder narkotika- og medikamentbruk.

– Ryktet går

For de strengere kravene gjør at sjåfører lettere kan miste førerkortet på grunn av medikamentbruk eller rusmisbruk.

– Dette har faktisk blitt en av de mest effektive avrusningsmetodene. De har ikke måttet ta tak i rusproblemet sitt før, sier Johansen.

Møre og Romsdal trafikk

Kjellbjørn Johansen sier at politiet aktivt forteller dette budskapet til ungdom. – Det gjør vi på ungdomsskoler, kjøreskoler, videregående skoler. Der sprer vi mest mulig informasjon om dette, slik at folk vet det.

Foto: Pedja Kalajdzic / NRK

Selv om man ikke blir tatt ruset bak rattet, så vil politiet i Møre og Romsdal nå følge mistenkelige førere tettere opp. Det gjelder også personer som blir tatt for narkotikabruk. Da vil de bli nøye forhørt av politiet.

– I saker der det tydelig kommer frem at dette er en person som jevnlig bruker ulovlige stoffer, så blir førerkortet tatt – til tross for at personen ikke har vært involvert i en trafikkforseelse, forteller Johansen.

Da må man dra på testing hver uke i tolv måneder. Hvis vedkommende kommer tilbake med et papir som viser at han eller hun har testet seg jevnlig uten utslag, får de igjen førerkortet.

– I tillegg ryktes det i ungdomsmiljøet – hvis du blir tatt som 18-åring for narkotikabruk – så vil du ikke få tatt førerkort for første gang. Da må du teste deg fra du er 18 til du er 19, sier Johansen.

– Det å få førerkort har vist seg som en svært god motivasjonsfaktor for å ikke debutere med ulovlige rusmidler.

Flere slutter med medikamenter

Men trafikksikkerhetssatsingen har ikke bare vist seg å være forebyggende mot narkotika. Medikamentbruken i Møre og Romsdal stuper, og man knytter det direkte opp mot de nye kravene.

– Vi ser nesten daglig eksempler på at pasienter velger å slutte med sovemedisiner og angstdempende legemidler som de har stått på i lengre tid, til fordel for førerkortet, forteller Cato Innerdal, assisterende fylkeslege i Møre og Romsdal.

Cato Innerdal
Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Dette har ikke bare gjort dem til bedre sjåfører, men mange har også fått bedre helsetilstand, ifølge legen.

– Mye av denne behandlingen har ikke dokumentert langtidseffekt. Du blir påvirket av legemidler, men effekten av en del ting forsvinner etter en viss tid, mens en del bivirkninger beholdes, sier han.

Innerdal mener det har blitt en økt bevissthet hos befolkningen i fylket generelt, og både pasienter og pårørende fokuserer på å være helsemessig skikket til å inneha førerkort.

– Vi får ganske mange henvendelser fra pasienter generelt som lurer på om de bruker legemidler som gjør at de ikke fyller helsekrav og så videre, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger