Hopp til innhold

— AUF ville hindre Utøya-bok

Utøya-overlevende Adrian Pracon har skrevet bok om marerittet terrordagen og tiden etter – en bok han sier AUF-ledelsen har bedt han om å ikke gi ut.

Adrian Pracon fra Skien overlevde terroren på Utøya

Adrian Pracon overlevde Utøya – nå skriver han bok

Adrian Pracon var en av de siste som ble skutt av Anders Behring Breivik på Utøya 22. juli i fjor.

I en ny bok beskriver han massedrapsmannens grusomme handlinger på AUFs sommerleir. I boken beskriver han også livet etter terroraksjonen.

Men ifølge Pracon, som jobber som fylkessekretær i Telemark AUF, er ledelsen i ungdomspartiet lite begeistret for bokplanen. Så lite at de ifølge ham selv har bedt ham ikke gi ut boken.

– Jeg er nok veldig sta av meg når det kommer til slike ting, og jeg liker svært lite å få slike beskjeder, spesielt etter noe i den dimensjonen her. Og jeg har synes det har vært vanskelig å godta deres ønske om å fjerne denne boken og slutte å arbeide med den, sier han til NRK.

– Likte tanken om åpenhet

Helt siden han lå skadet på sykehus har han møtt norsk og utenlandsk presse, og vært bestemt på å skrive og snakke seg gjennom hendelsen.

– Jeg likte veldig godt tanken på åpenhet, som vi lovet hverandre kort tid etter angrepet. Dette har jo bare vært min måte å bearbeide det på.

Som en av få har han åpent tvilt på om Utøya kunne tas tilbake. Som en av de første uttalte han seg kritisk om politiberedskapen.

Adrian Pracon

SKUTT: Adrian Pracon møtte både norsk og utenlandsk presse i sykesengen i tiden etter terrorangrepet, hvor han selv opplevde å bli skutt.

Foto: NRK

Pracon sier at han i fjor høst fikk beskjed om ikke lenger uttale seg til media, og droppe boka – en bok som skulle beskrive hans opplevelser 22. juli.

– Det har vært vanskelig å kunne snakke åpent om dette når jeg vet det er noen som har vært i mot det. Samtidig har jeg gjort det for min egen del. Jeg føler at hvem som helst som er rammet av dette kan stille opp i debatter og stille spørsmål ved en del ting som har skjedd. Dette er helt normalt, og det føler jeg er viktig å kunne få frem, at man ikke lar seg tie.

AUF: – Ikke forbud

AUF-ledelsen ønsker ikke å gi intervju,. Men generalsekretær Tonje Brenna skriver i en e-post at AUF etter en tid ønsket å gå tilbake til en godt kjent og akseptert praksis, på at tillitsvalgte og ikke ansatte uttaler seg i media – etter den første perioden, hvor både informasjonsbehovet og et generelt ønske blant overlevende tilsa at man måtte slakke på denne.

– Etter 22.juli har ingen ansatte fått forbud mot å uttale seg, men det ble oppfordret til dialog med sin fylkesleder, skriver Brenna.

Det benektes også at Pracon eller andre har blitt frarådet å skrive bok om sine opplevelser, men:

AUF ønsker ikke at ansatte skal bruke store deler av arbeidstiden på bokarbeid som kan gå utover arbeidskapasitet. Vi har også vært opptatt av at medlemmer av AUF som ikke ønsker å bli omtalt i bøker o.l. skal få slippe det, skriver Brenna videre.

Advokaten til Adrian Pracon, Bjørn Nærum, er klar på at man må kunne delta fritt i den offentlige debatten, selv om man er ansatt i AUF.

– Fortsette som kamerater

– Adrian er en person som må kunne snakke om sine erfaringer, han snakker for seg.

– Selv om han er ansatt i AUF?

– Ja, AUF kan snakke for seg, Adrian for seg.

Han er skuffet over at åpenheten man snakket om ikke lenger skulle gjelde ham. For tiden er han sykmeldt, men vil tilbake som fylkessekretær.

– Tror du AUF vil ha deg tilbake som fylkessekretær?

– Det er vanskelig å si, men jeg håper det. Jeg håper virkelig at vi kan, nå som jeg er ferdig med innholdet i 22. juli og bearbeidet det slik jeg vil, at vi kan gå tilbake og fortsette kampen videre som kamerater.

AKTUELT NÅ