VG Nett har snakket med kilder ved fengselet i Kisangani der de to satt fengslet fra sommeren 2009 til sist uke, og oberst Camille Ilonga ved det kongolesiske militærtribunalet.

Morten Furuholmen - Morten Furuholmen tviler på ryktene om fluktplaner. - Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Morten Furuholmen tviler på ryktene om fluktplaner.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Camille Ilonga sier at de fikk et brev fra direktøren i fengselet, der han skrev at han hadde fått opplysninger om at French og Moland planla å flykte. Han ba om hjelp, sier obersten til avisen.

LES OGSÅ: Klager på soningsforholdene

LES OGSÅ: Her skal Moland og French sone

Varslet myndighetene

Ilonga forteller at han straks varslet myndighetene i hovedstaden Kinshasa om at et fluktforsøk kunne være i emning.

Bekymringsmeldingen fra fengselsdirektøren kom samme dag som fangeopprøret i fengselet startet, for snart to uker siden.

Fengselsdirektør Kudora Ramazani bekrefter historien overfor VG, og sier at han vurderte det som at det var en stor mulighet for at de kunne greie å flykte mens det var uroligheter i fengselet.

– Jeg er glad og lettet over at de er flyttet til et annet fengsel. Det er godt å slippe å ha ansvaret for disse to, sier Ramazani til VG Nett.

Det har også tidligere vært satt fram påstander om fluktplaner, sist da soldater oppdaget et hul i taket over de to nordmennenes celler. Etter det ble de flyttet til en annen del av fengselet.

Forsvareren tviler på ryktene

Forsvarer Morten Furholmen sier til VG at han tviler på at det var reelle fluktplaner. Han sier at det alltid er mange rykter der nede, men at han uansett tror at fangeopprøret i fengselet var med på å framskynde prosessen.

Furuholmen legger til at han er optimistisk med tanke på en benådning for de to nordmennene.

Joshua French og Tjostolv Moland er dømt til døden for å ha drept sjåføren sin i 2009. De er også dømt for spionasje.

LES OGSÅ: Moland og French på flyet til Kinshasa

LES OGSÅ: Kongo-overføring utsatt