Moland og French på flyet til Kinshasa

Tjostolv Moland og Joshua French er ombord i flyet til hovedstaden Kinshasa i Kongo.

Tjostolv Moland (t.h.) og Joshua French i fengslet i Kisangani

De dødsdømte nordmennene Thostolv Moland og Joshua French er hentet ut av fengselscellen, og blir trolig overført til Kinshasa i løpet av dagen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

De to gikk ombord i flyet kl 13 i dag, forteller Morten Furuholmen. Representanter fra ambassaden vil ta i mot fangene når de lander.

VG har snakket med de to dødsdømte nordmennene, som sier at transporten til Kinshasa kommer til å skje snart. De ble i dag tidlig hentet ut av fengselscellen.

– Nå er vi på fengselsdirektørens kontor, og skal til det militære hovedkvarteret i Kisangani, forteller Joshua French på telefon til VG.

Planen var å overføre Moland og French fra fengselet i Kisangani til militærefengselet i hovedstaden Kinshasa torsdag ettermiddag, men flyttingen ble utsatt til fredag

Både Militærtribunalet og fengselet har bekreftet overføringsplanene.

Snart på vei til flyplassen

French forteller til VG at de har fått beskjed om at avreisen til flyplassen skjer etter møtet hos de militære.

Fengselet i Kisangani har den siste uka vært preget av store fengselsopprør. Fanger har gjort flere forsøk på å ta over fengselet, og mange har blitt skadd i sammenstøtene.

Norske myndigheter har lenge jobbet med å få overført de to nordmennene til et tryggere fengsel i hovedstaden Kinshasa. Arbeidet har bltt intensivert som følge av fangeopprøret.

– Et steg mot overføring til Norge

French og Moland ble dømt til døden i Kongo i fjor for drap på sjåføren sin og for spionasje. De har hele tiden hevdet at de er uskyldige.

Bytte av fengsel er viktig for de to nordmennene. Håpet er at en overføring til hovedstaden vil gjøre utlevering til Norge lettere.

I Kinshasa er det mindre lokal prestisje og egeninteresse knyttet til å holde de to fengslet, har forsvarer Morten Furuholmen mange ganger poengtert.

SISTE NYTT

Siste nytt