Hopp til innhold

Dette bildet er helt unikt

Bildet av denne isbjørnbinna og hennes to unger ble tatt 1. mars. Det overrasker forskerne.

binne med unger

Fire uker før de egentlig skulle ha forlatt det trygge hiet, var denne isbjørnfamilien ute på tur på Svalbard.

Foto: Doreen Lampe

– Jeg har ikke sett en binne som er så tidlig ut av hiet som dette på de 20 årene som jeg har jobbet på Svalbard, sier Kit Kovacs, seksjonsleder biodiversitet ved Norsk Polarinstitutt.

Det var avisa Svalbardposten som først omtalte hvor sjeldent dette bildet er. Vanligvis kommer ikke binner og ungene på Svalbard ut fra hiet før i april, rundt fire uker senere enn binna med ungene ble fotografert på Østkysten av Spitsbergen.

– Så langt vet vi ikke om dette kun er snakk om et enkelttilfelle eller en trend. Noen binner kan være både tidligere og senere ute, men dette er veldig uvanlig, sier Kovacs.

binne med barn to

Kovacs sier at isbjørnungene ser ut til å være i god form, til tross for at de er fire uker for tidlig ute.

Foto: Doreen Lampe

Undersøker binner med unger

For tiden er hennes kollega Jon Aars på Svalbard for å gjennomføre hitellinger og undersøke binner med unger på Svalbard. Ved å måle størrelsen på ungene kan han finne ut om flere binner kommer tidligere ut av hiet enn før.

– Ungene vokser mye fortere når de kommer ut av hiet og begynner å spise igjen, sier Kovacs.

doreen lampe

Doreen Lampe tok det unike bildet på tur på Østkysten på Svalbard.

Foto: privat

Fotografen selv, Doreen Lampe, er daglig leder i opplevelsesbyrået Spitzbergen adventures og ferdes ofte i naturen på Svalbard. Hun forteller om en meget spesiell dag da isbjørnbildet ble tatt den 1. mars.

– Bildet ble tatt på god avstand med telelinse da vi var på en privat tur. Det var en av de mest spesielle turene vi har vært på, hvor vi så åtte isbjørn på tre timer. Så mange bjørn på så kort tid har vi aldri sett tidligere, sier hun.

Denne vinteren har været på Svalbard vært uvanlig mildt, med temperaturer på rundt 15 grader over normalen. Det har fått store konsekvenser for dyrelivet.

Uvanlig vinter

Doreen Lampe har gjort flere observasjoner som bekymrer henne den siste vinteren.

– Vi har blant annet lagt merke til at det er veldig lite sel på isen. Da er det vanskelig for bjørnene å få tak i mat. I tillegg har jeg observert en kjempeforskjell på vinterværet. Vi går fra gode isforhold til ingen is, og plussgrader i februar. Det bekymrer meg, sier Lampe, som var første gang på Svalbard i 2001.

Kovacs forteller at uvanlig høy temperatur i sjøen rundt øygruppa føler til ekstremt lave nivåer av havis rundt Svalbard.

– Jeg var i Ny-Ålesund i helga, og det er første gang jeg har sett fjorden der, Kongsfjorden, helt fri for is vinterstid. Havet er så varmt at selv med fint, kaldt vær fryser det ikke over, sier Kovacs.

Dyr reagerer på ulike måter på endringer i klimaet. Kovacs forteller at de blant annet kan endre på den biologiske rytmen til dyr.

– For eksempel ser vi at trekkfugler kommer tidligere til Nord-Europa enn tidligere, sier Kovacs.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark