Hopp til innhold

Unik serie om isbjørnfamilie

Naturfilmfotografen Gordon Buchanan har fulgt en isbjørnfamilie gjennom et helt år. Resultatet av det har blitt til BBC-serien «Min isbjørnfamilie» som nå skal vises på NRK1.

Jason Roberts

Isbjørnekspert Jason Roberts på Svalbard sammen med isbjørnfamilien.

Foto: BBC

Ved hjelp av satellittsporing kan forskere følge isbjørner på tusenvis av kilometers avstand. For dem er bjørnene ikke mer et blink på en dataskjerm.

For naturfotografen Gordon Buchanan er de noe helt annet. Han har fulgt en isbjørnfamilie gjennom et helt år i Arktis, nærmest ansikt til ansikt. Med seg hadde han isbjørnekspert Jason Roberts, som følger med og sørger for at alt skjer så sikkert som mulig.

Alle opptak på Svalbard

Gordon Buchanan

Naturfilmfotograf Gordon Buchanan foran ishavsskuta Havsel. Den fraktet dem til områdene der isbjørnen holder til, og de hadde base ombord.

Foto: BBC

TV-dokumentaren er lagd i tre deler, der den første delen vises på NRK1 onsdag 27. november klokka 22:20. Del to vises så onsdag 4. desember, mens tredje og siste del vises onsdag 18. desember klokka 22:05.

Buchanan reiser i dokumentaren til Svalbard der alle opptakene er gjort i sin helhet. Der han møter isbjørneksperten Roberts som er en gammel venn og kollega. Sammen prøver de å følge isbjørnbinna Lyra og hennes to unger gjennom et helt år, for å få en bedre forståelse av isbjørnen som et av verdens farligste og største rovdyr.

Bodde ombord på «Havsel»

Til å frakte dem fra Svalbard og ut til der isbjørnfamilien var, leide de skuta «Havsel »og skipper Bjørne Kvernmo fra Alta.

Han bruker å leie ut skuta til frakt både i Nord-Norge og på Svalbard. Denne gangen var det likevel litt annerledes.

– De kom ombord på Svalbard og så gikk vi østover derfra til øyene der isbjørnen holder til. De bodde ombord og hadde skuta som base under opptakene, forteller skipper Kvernmo til NRK.

Han forteller at de fraktet med seg skutere på dekk, som skulle brukes på isen for å komme nærmere innpå bjørnene. På ett av stedene var det åpent vann og ikke havis, så der måtte skuterne bare stå igjen på land mens skuta prøvde å gå gjennom for å finne bjørnene.

– Det var jo litt spennende siden det kom mer og mer is der. Men skuta klarte det fint. Det er jo en ishavsskute, så den kan gå inn i isen, sier Kvernmo.

Var på tre turer

Mika og Luca

Isbjørnungene Mica og Luka hviler hodet på bjørnemamma Lyra.

Foto: BBC

Han tok dem med på tre turer til bjørnenes område; en i mars, en i juni og en i september.

– Vi hadde et nærmøte med isbjørn underveis. Den stakk hodet inn gjennom øyet til messa, der kokka etterhvert ga den litt kjeks. Det var litt ekstra spennende da, smiler Kvernmo.

Det første møtet med isbjørnbinna Lyra er på våren i mars, da hun kommer ut av hiet sammen med ungene Miki og Luca. Ved å følge denne familien tett på ser man hvordan verden forandrer seg rundt dem.

Jason Roberts isfjell

Isbjørnekspert Jason Roberts på skuter ved et isfjell under en av de tre turene til Svalbard.

Foto: BBC

Isbjørnenes kamp

Buchanan dokumenterer bjørnenes kamp for å overleve. Man får se at Lyra mister Luca i løpet av den første måneden ute av hiet. Man følger dem videre i kampen for å finne mat, at de sulter og livnærer seg på fugleegg og unger.

Roberts og hvalross

Jason Roberts padler og kommer ganske nært innpå hvalrossene som hviler på isen på Svalbard.

Foto: BBC

– Ut på sommeren legger de to på svøm ut til drivisen. Vi opplever en oppførsel ingen har sett tidligere. Lyra tauer Miki på de lengste svømmeturene. Vi får også ett innblikk i hvordan det er å gjøre opptakene, og vi ser hvordan forholdene forverrer seg når det går mot høst, skriver Jason Roberts i en pressemelding.

Klimabevissthet

En tv-produksjon som denne legger igjen en betydelig omsetning lokalt. Serien har hatt stor suksess i Storbritannia, USA og Australia, og sendes nå rundt i resten av verden.

Med tanke på at programserien er sett av et titalls millioner seere over hele verden, er kringkastingen av disse programmene også en enorm markedsføring av destinasjonen Norge/Svalbard.

– Men mest av alt håper vi at seerne rundt i hele verden vil sitte igjen med en større bevissthet i forhold til arktisk miljø og globale klimaendringer, sier filmskaperne i pressemeldingen.

Isbre

Ved kanten av havisen ved Svalbard.

Foto: BBC