Pakket og klare for Svalbard-eventyr

Tre unge eventyrere har lagt ut på sitt livs reise. De skal gå den 70 mil lange skituren over Svalbard. Og hvis det blir krangling, skal et par retro briller redde stemningen.

Svalbard Safari

Eventyrlysten har ført de fire jentene sammen. Fra venstre Ragnhild Tangen (23), Stine Merete Moe (24) og Astrid Lemme (23).

Foto: Privat

Svalbard på langs er en lang og krevende ekspedisjon. Stor variasjon i terreng, temperatur og vind. Utfordrende sjøis, isbreer, vide daler og morenelandskap. Farlig isbjørn lever også i dette området.

– Det er veldig mange som har spurt oss hvorfor vi vil gjøre dette. Alle tre har en stor lidenskap for naturen. Det er helt fantastisk å bare kjenne på stillheten og gå på ski, sier Ragnhild Tangen.

Turen starter fra nordspissen av Spitsbergen og er på 700 kilometer. Jentene har satt seg som mål å være på sørspissen innen 40 dager. Målet er at de skal legge 2,5 mil bak seg hver eneste dag.

(Saken fortsetter under bildet)

Svalbard safari-jentene

Jentene har vært på mange forberedelsesturer tidligere for å være i god form og godt forberedt på Svalbard-eventyret. –Blant annet rundt juletider gikk vi over Hardangervidda, og da måtte vi gå på 30 centimeter med nysnø hele tiden.

Foto: Privat

– Det er vanskelig å forutse hva den største utfordringen vil bli. Men det er meldt mildvær og terrenget i sør har mange oppsprukne breer, sier Tangen.

Isbjørnen hersker i det kalde miljøet på Svalbard. Faren for å møte en har studievenninnene tenkt mye på.

– Dette har vi drilla mange scenarioer på, men man vet jo aldri hvordan bjørnen eventuelt vil reagere eller hvor nært den kan komme.

Jentene har forberedt seg godt, og gått flere testturer i forkant.

Nervøse foreldre

Alle tre skal sove i telt, noe de gleder seg veldig til. På turen har de med seg to hunder, gevær og satellitt-telefoner.

– Mamma har sagt at hun skal gå på valium i 40 dager mens jeg er borte. Hun er ganske nervøs for at noe skal gå galt, ler Tangen.

For å berolige foreldrene arrangerte jentene et «foreldremøte» før avreise.

– De fikk snakket sammen om turen, og etter det virker de mye roligere. Men de kommer nok til å være tett på mobilen de neste 40 dagene.

(Saken fortsetter under bildet.)

Telt, Svalbard safari

Her setter jentene opp telt. – Vi har et kjempefint telt som vi skal sove i alle tre i 40 dager, sier Ragnhild Tangen.

Foto: Privat

«Anti-uvenn-triks»

Fire intense uker, tre jenter og ett telt. Man kan se for seg at det fort kan bli krangling, selv om det er tre blide jenter som er på tur sammen.

– Derfor har vi gjort noen avtaler på forhånd. I vanskelige eller tunge situasjoner har vi for eksempel bestemt at vi ikke skal bruke negativt ladede ord. Vi skal si at ting er KJEMPE fint, selv om det er dritt, ler Ragnhild Tangen.

Blir det likevel dårlig stemning, har jentene enda et triks i ermet.

(Saken fortsetter under bildet)

Svalbard Safari

Disse brebrillene skal skape glede og latter i en eventuell mørk og fiendtlig teltkrok.

Foto: Stine Merete Moe

De kaller brillene for et «anti-uvenn-triks».

–Vi har også med oss noen retro brebriller som ser helt forferdelig morsomme ut. De har vi også tenkt til å dra frem for å få slutt på den dårlige stemninga!

Håper å rekke hjem til eksamen

Det er ikke så viktig for jentene at de må klare turen på akkurat 40 dager.

– Det er nok også egentlig lengere tid enn vi kommer til å bruke. Men vi har bestilt flybilletter tilbake som tilsier at vi skal bruke så lang tid.

Alle tre har eksamener ganske snart etter eventyret på Svalbard er over.

– Men hvis vi må utsette hjemturen noen dagen så tror jeg uansett at turen vil være verdt det, sier Ragnhild Tangen til NRK.

Svalbard safari hundene

Disse to hundene er med på jentenes arktiske eventyr i den storslåtte naturen på Svalbard.

Foto: Privat