Hopp til innhold

Slik avdekket de flere overgrep mot barn

Fem år med målretta, tverrfaglig samarbeid i en liten kommune førte til at flere barn utsatt for vold og seksuelle overgrep fikk hjelp.

Barnevern

Tall fra Statens Barnehus i Tromsø viser at det er store forskjeller i hvor mange saker de ulike kommunene i Troms avdekker i forhold til overgrep mot barn.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Vi forsøker å gi alle som arbeider med barn i kommunen mest mulig kunnskap om vold og seksuelle overgrep mot barn og unge. Det fører til at vi avdekker flere saker, sier lensmann i Balsfjord, Geir Harry Lofthus.

Lofthus har jobbet med denne problematikken siden tidlig 1990-tallet. Han har vært familiekoordinator i Troms politidistrikt, og er utdannet for å ta dommeravhør av barn.

Lensmann i Balsfjord, Geir Harry Lofthus

– Alle som jobber med barn må få god kunnskap om overgrep mot barn, sier lensmann Geir Harry Lofthus.

Foto: Kristine Østvold / NRK

Lavere terskel for å melde

Tall fra Statens Barnehus i Tromsø viser at det er store forskjeller i hvor mange saker de ulike kommunene i Troms avdekker i forhold til overgrep mot barn. Seks kommuner i fylket har ikke hatt ett eneste dommeravhør i år, seks andre kommuner har hatt bare en slik sak.

Politimester Ole B. Sæverud er ikke fornøyd med tallene.

– Summen av jævelskap på dette området er konstant. Vi ser at når vi går ut i skoler og barnehager og forteller ungene og ansatte om hva vold og seksuelle overgrep er, og at dette ikke er greit, så får vi inn flere saker. Det betyr at det er veldig mange saker vi ennå ikke har klart å avdekke. Problematikken gjelder for hele landet, sier Sæverud.

Tilbake til Balsfjord.

– Det vi ser er at det kommer nå flere anmeldelser fra barneverntjenesten til politiet i Balsfjord enn i nabokommunene. Det tror vi har noe med samarbeidet i kommunen å gjøre, de fagdagene vi har hatt. Og fokuset på problemstillinga vold mot barn sørger for at folk blir tryggere på å melde fra, sier Lofthus.

Kommunelege Idar Lettrem er enig og følger på med å fortelle om et eget tverrfaglig team som de har i kommunen.

– Vi har ei tverrfaglig samarbeidsgruppe som er satt samme av personer fra politiet, barnevernet, PPT, rus og psykiatri, helsesøster og kommunehelsetjenesten. Her kan folk melde inn bekymringer anonymt, og vi kan veilede i forhold til de vanskelige sakene, sier han.

Kunnskap, kunnskap, kunnskap

Det er en del begreper som man må være enige om hva betyr. Det gjelder også i forhold til lovverket, mener lensmann Lofthus.

– Mange tror at skal de melde noe til barnevernet må de ha bevis i en sak. De føler de må være 100 prosent sikker på at det skjer noe ulovlig. Er de ikke det unnlater de å melde. Derfor er det viktig å få ut kunnskap så folk skjønner hva som kreves. Gjennom det arbeidet får vi flere meldinger tilbake, sier lensmann.

Kommunalsjef Karin Friborg Berger

– Vi oppdaget at vi kunne for lite om mange ting innenfor overgrep mot barn, sier Karin Friborg Berger.

Foto: Kristine Østvold / NRK

Karin Friborg Berger er kommunalsjef i Balsfjord. Hun forteller at de startet med fagdager fordi de oppdaget at de manglet kunnskap på mange områder.

– Det gikk på samhandling mellom etatene, det gikk på vold og seksuelle overgrep. Vi så ikke alle mulighetene for å ivareta barna og ungdommene våre. Vi hadde et større handlingsrom enn vi visste om, sier Friborg Berger.

"Bygdedyret" vokser

Det bor nesten 5600 personer i Balsfjord som er en av Nord-Norges største landbrukskommuner. Det betyr av mange kjenner hverandre, og gjør arbeidet med å avdekke vold og seksuell overgrep mot barn noe vanskeligere enn i store kommuner. Kommunelege Idar Lettrem sier det på denne måten:

– Utfordringen er at dette er et lite samfunn og vi skal ivareta alle relasjoner. Alle kjenner alle.

Karin Friborg Berger sier det slik;

– Våre ansatte kan oppleve et krysspress i et lite lokalmiljøet. Her kan de møte folk som er i slekt med disse barna eller kjenner dem godt. De kan oppleve at de ikke lenger blir hilst på i butikken. Derfor blir det viktig å gjøre dem trygge på å melde fra om overgrep.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark