Medisterkaker av quinoa, nøttestek framfor ribbe og soyapølser istedetfor sosisser?
Julen handler for mange om tradisjoner, men de norske julemattradisjoene er dessverre ikke spesielt klimavennlig. Derfor ønsker Framtiden i våre hender at vi skal satse mer på vegetariske alternativer til julebordet.
Se oppskrift på «Vegisterkaker» nederst i saken
– Festmat trenger ikke inneholde kjøtt eller fisk. Vi ser at det er en endring her i Norge når det gjelder vegetarmat. Det blir ikke lenger sett på som noe rart eller skummelt, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.
Han sier det er mange fordeler med å velge et vegetarisk julemåltid.
– Hvis vi kutter ned på kjøttinntaket, så vil det være det miljøtiltaket som gir mest effekt med tanke på klimagassutslipp og andre miljøeffekter. Man sparer arealer og ferskvannsressurser. I tillegg er det bra for helsen.
Spiser 76 kilo kjøtt pr person
I snitt spiser vi nordmenn rundt 76 kilo kjøtt pr person i løpet av året. Forbruket av kjøtt har økt betydelig over lengre tid, fra 53 kilo i 1989.
Hvordan maten vår lages, hvor den lages og hvordan den transporteres gjør den mer eller mindre miljøvennlig. Storfekjøtt har for eksempel 30 ganger så stort CO2-utslipp som hvete.
Men om nordmenn er klare til å bytte ut ribbe, pinnekjøtt og lutefisk med soya, korn og nøtter, er han mer usikker på.
– Det kan bli for mye det gode og mange vil ha godt av å bytte ut noe av julematen med noe vegetarisk. Men veldig mange av oss vil nok holde på gamle tradisjonene og kommer nok til å gjøre det i en lang tid framover. Men vi vet ikke helt hva de yngre kreftene har lyst til å spise i framtiden.
- Les også:
Vegetarisk julebord
Hermstad i Framtiden i våre hender tror at det sakte med sikkert skjer en endring i folks matvaner.
– Vi ser at norske forbrukere endrer matvanene sine. De ønsker å spise mer miljøvennlig og sunt. Vi håper at det er en endring som kommer til å skje raskt, men det er ikke slik at vi vil at alle skal bli vegetarianere. Vi har som mål at de aller fleste av oss skal ha noen kjøttfrie måltider i uken.
Han viser til at Utenriksdepartementet i år har valgt å invitere til et vegetarisk julebord.
– At UD nå skal ha vegetar julebord har jo enorm symboleffekt. Det er med på å vise at festmat ikke trenger å inneholde kjøtt eller fisk. Vi har hatt vegetarmat på våre arrangementer i flere år og det har vært stor suksess.