Hopp til innhold

Sju konkurrerer om å drive et av Nord-Norges største gårdsbruk

Det er stor interesse for å overta drifta av Bodin gård i Bodø. Nå konkurrerer sju ulike tilbydere om å ta over gården som fylket i mange år har drevet med tap.

Bodin Gård kan slippe nedleggelse

Nina Engmark og Håkon Brinchmann Bø fra Bodin Samvirke ønsker å ta over driften av Bodin Gård.

Bodin gård var i mange år et av landsdelens største melkebruk med 80 melkekyr og 12 årsverk. Gården har også vært støttebruk for Bioforsk på Vågøynes, men nå er forskningen avsluttet. I vår vedtok man å slakte alle de 150 dyrene før første november.

Knut Petter Torgersen, Nordland Arbeiderparti

– Nordland fylke har nå fått flere som ønsker å drive den flere hundre mål store gården midt i Bodø når fylket trekker seg ut ved nyttår, forteller fylkesråd Knut Petter Torgersen.

Foto: Arbeiderpartiet

Fylkesråd Knut Petter Torgersen (Ap) for plan og økonomi er overrasket over den store interessen for å overta drifta av Bodin gård etter at han og fylket la ut en annonsen for å få nye drivere.

– Sikrer videre drift

– Fylkeskommunen har slitt med å få noen til å overta drifta, og tapt millionbeløp hvert år. De sju som har søkt om å drive gården videre har alle ulike modeller. Men alle sju er interessante, og det er i hvert fall ingen tvil om at det vil bli aktivitet videre, sier han til NRK.

En av dem som drømmer om å drive en av Nord-Norges største gårder er Nina Engmark.

– Samboeren min, jeg og noen flere ønsker å gå sammen om å leie videre. Dersom vi får tilslaget, sier hun til NRK.

Melk og kjøtt

Nina Engmark

Nina Engmark håper de når opp med sine planer for Bodin gård.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

I dag jobber Engmark som fjøsmester for fylkeskommunen på Bodin Gård. Nå vil hun bli sin egen arbeidsgiver i Bodin Samdrift.

– Vi vil drive økologisk med melk, kjøtt, grønnsaker og bær. Vi har også lyst å ha et terapitilbud i en eller annen form.

Egentlig skulle alle de 150 dyrene vært sendt på slakter innen 1 november – men fortsatt er det 63 dyr igjen – men det er et problem for de nye eierne. I september underskrev det nye rødgrønne styret i byen en avtale som innebærer fredning av jorda.

Avgjørelse i november

– 33 av de 63 dyrene som er igjen er melkekyr. Ingen av dem er inseminert, så det vil bli lite melk etter hvert. Om vi får startet inseminering nå, vil de ikke kalve før tidligst august-september. Derfor vil det første året bli et tungt år økonomisk, sier hun.

Bodin Samvirke har diskutert løsninger med fylkeskommunen, og de håper prosjektforslaget deres er så bra at de blir valgt når avgjørelsen skal tas.

Avgjørelsen om hvem som skal drive Bodin gård tas av Nordland fylkeskommune i midten av november i år.

Bodin Gård

Den 1000 mål store Bodin Gård ligger nesten i sentrum av Bodø. Bodin Gård var i mange år et av landsdelens største melkebruk med 80 melkekyr og 12 årsverk.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
From InfoDispatcher.SingleFileImporter