NRK Meny
Normal

Ønsker å redde bygård fra nedleggelse

Bodin Gård i Bodø kommune var nylig klar for driftsstopp. Nå ønsker flere aktører å komme på banen for å unngå nedleggelse av gården.

Bodin Gård kan slippe nedleggelse

Nina Engmark og Håkon Brinchmann Bø fra Bodin Samvirke ønsker å ta over driften av Bodin Gård.

Nye drivere av Bodin Gård har meldt seg. Nå venter folk og kyr bare på Nordland fylkeskommune, da offentlige myndigheter må lyse ut muligheten for å overta drifta.

– Det som er viktigst nå er å fortsette driften på gården, slik at dyrene ikke slaktes, forteller Håkon Brinchmann Bø fra Bodin Samvirke.

Ønsker å drive økologisk

Bodin Samvirke er navnet på de som ønsker å være nye drivere av gårdsbruket. Nykommerne er en gruppe bestående av flere.

– Vi ønsker å ta vare på jordene, og vi ønsker at driften i fjøset fortsetter, forteller Nina Engmark som sammen med samboeren og flere andre ønsker å drive gården økologisk.

Bodin Samvirke har diskutert løsninger med fylkeskommunen, og de håper prosjektforslaget deres er så bra at de blir valgt når avgjørelsen skal tas.

Fredet jorden

Ida Pinnerød i Arbeiderpartiet i Bodø

Bodøs kommende ordfører Ida Pinnerød mener det er positivt om gårdsbruket fortsetter.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

I går underskrev det nye rødgrønne styret i byen en avtale som innebærer fredning av jorda.

– Fylkestinget har sagt at det ikke er fylkeskommunen som skal fortsette å drive gården. Det betyr at fylkeskommunen må arbeide for å finne ut hvem som skal gjøre dette fremover, sier Bodøs neste ordfører, Ida Pinnerød.

Ordføreren er ikke den eneste som ønsker at gården skal drives videre. til tross for at de er i gang med å legge ned gården, mener også fylkesråd for plan og økonomi, Knut Petter Torgersen, at det er positivt om driften fortsetter.

– Vi ønsker at driften fortsetter, men ikke i fylkeskommunal regi, sier Torgersen.

– Muligheten til å fortsette gårdsdriften vil bli lyst ut i løpet av de nærmeste dagene, forteller Torgersen.