Hopp til innhold

– Dette har aldri blitt gjort i Norge før

En gigantisk fiskehjell på ei nordnorsk sandstrand skal fylles med kunst og kultur i et helt år. – Nå har en av Kinas mest anerkjente samtidskunstnere takket ja til å bidra, jubler kurator.

Gigantisk fiskehjell skal fylles med kunst og kultur på Langsanden i Gildeskål

KUNST OG KULTUR: Store fiskehjeller som skal huse kunst og kultur, saunaer og mobile overnattingssteder vil sette sitt preg på den to kilometer lange sandstranda på Sandhornøy i Gildeskål.

Foto: SALT

Kinesisk kunstner Yang Fudong

Yang Fudongs filminstallasjon for mørketiden åpner på Sandhornøy fredag 29. August 2014.

Yang Fudong, en av Kinas mest anerkjente samtidskunstnere og filmskapere har takket ja til å lage en utendørs og spesialprodusert filminstallasjon til kunst og kulturprosjektet SALT på Sandhornøy i nordlandskommunen Gildeskål.

– Vi har litt nerver rundt Fudongs visumsøknad, men dersom alt går i orden kommer han hit i juni for å innhente råstoff til installasjonen, sier kurator Helga-Marie Nordby til NRK.no.

Og det er ikke bare teamet bak kulturprosjektet i Salten som gleder seg til den Shanghai-bosatte kineseren kommer.

Nysgjerrig på elg

– Han har spurt og gravd om dyrelivet her, og jeg har fortalt at det er mye elg og havørn i området. Det skulle ikke forundre meg om dyr vil inngå i installasjonen hans. Det ligger mye symbolikk i det, sier hun til NRK.no.

Midt på den vakre to kilometer lange kritthvite sandstranda Langsanden på Sandhornøya skal det i løpet av noen hektiske sommeruker reises en 150 meter lang fiskehjell med plass til 1000 mennesker – som i et helt år skal fylles med kunst og kultur.

I beskrivelsen heter det at prosjektet skal ha et annerledes fokus på Arktis og nordområdene.

Landskap og mennesker

Langsanden i Gildeskål

Langsanden ligger naturskjønt til i Gildeskål kommune utenfor Bodø.

Foto: Trygve Førde

– Her har mennesker levd i tusenvis av år, nesten uten å sette spor etter seg. De har fulgt årstidenes rytme, og forflyttet seg etter hvor levekårene har vært mest optimale. Vi vil utforske denne måten å leve på, men med et framtidsrettet perspektiv på klima og miljø, forteller kuratoren.

Og her kommer den kinesiske kunstneren naturlig inn.

– Gjennom poetiske bilder og visuelle landskaper forteller han historier om mennesker. Denne gangen vil han koble det opp mot det nordnorske og mørketiden, sier Nordby.

Hvordan filminstallasjonen skal presenteres for publikum, har ikke Nordby helt klart for seg ennå.

– Om det blir lerreter eller skjermer vet vi ikke. Det blir en utfordring å skulle installere store mengder teknologi i denne barske og værharde naturen. Å vise store, levende bilder ute i disse omgivelsene har aldri blitt gjort før. Men vi skal få det til, sier Nordby.

Tror på besøk fra hele verden

YANG FUDONG

Fra Yang Fudongs film Yejiang/The Nightman Cometh.

Foto: Courtesy of Yang Fudong, ShanghART Gallery and Marian Goodman Gallery

Prosjektleder Erling Mogård Larsen, som har stått bak Bylarm, Slottsfestivalen og Trænafestivalen, tror kunstprosjektet kommer til å bli det mest omtalte kulturprosjektet i Norge i 2014 og 2015.

Dette blir spektakulært. Fudong har et stort publikum i Europa og Asia. Nå skal han lage kunst spesielt for dette stedet. Det vil komme tilreisende fra hele verden for å oppleve dette, sier prosjektleder Erlend Mogård Larsen til NRK.no.

Verdens største badstue

I tillegg til fiskehjellen skal det oppføres en amfi-sauna med plass til 120 mennesker på stranda. Det skal også bygges en restauranthjell, saunaer på påler i havet, og en flytebrygge, hvor større båter kan legge til.

Erlend Mogård-Larsen

Erlend Mogård-Larsen er mannen bak det vandrende kunstprosjektet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– I juni skal vi ha en workshop hvor 40 arkitektstudenter skal bygge mobile overnattingssteder, basert på nordnorsk og samisk kultur. Noen av disse vil ha gjennomsiktig tak, slik at gjestene kan se stjernene og nordlyset, sier Mogård-Larsen.

Står i ett år

Etter et år på Langsanden skal fiskehjellen og sendes videre. SALT skal forflytte seg fra Sandhornøy til Grønland, Island, Canada og Russland.

– Det er et prosjekt som har en grunnfilosofi som omhandler Arktis. Vår filosofi er og at vi skal ikke sette igjen spor, sier prosjektleder Erlend Mogård-Larsen.

Fiskehjeller skal nå bli en turistattraksjon på Sandhornøya i Gildeskål.