Hopp til innhold

Planlegger kjempebadstu og 150 meter høy fiskehjell

Verdens største sauna og en fiskehjell på 150 meter skal reises på Sandhornøya sør for Bodø.

Planer for Sandhornøya

Helga Marie Nordby forteller de andre om prosjektet på Sandhornøya.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Mannen bak Bylarm, Slottsfjellfestivalen og Trænafestivalen, Erlend Mogård-Larsen, har nå fått millionbeløp til et unikt, vandrende kunstprosjekt som skal settes opp på Sandhornøya sør for Bodø.

– Jeg tror dette kommer til å bli det mest omtalte kulturprosjektet i Norge i 2014 og 2015. Det vil komme tilreisende fra hele verden for å oppleve dette.

Gigantisk fiskehjell

Erlend Mogård-Larsen

Erlend Mogård-Larsen er mannen bak det vandrende kunstprosjektet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Midt på den vakre to kilometer lange sandstranda Langsanden på Sandhornøya er 22 grunneiere blitt enige om å tillate oppsetting av en 150 meter lang fiskehjell.

Det går med store menger tømmer for å reise bygget som blir tolv meter bredt og høyt. Innholdet blir kultur. To internasjonalt kjent kunstnere skal lage kunst som er spesielt tilpasset til akkurat denne sandstranda, med fjell i øst og hav i vest.

Onsdag tok gründerne Erlend Mogård-Larsen og Helga-Marie Nordby med seg engelskmenn for å se stedet som skal være i drift fra 29. august i år.

– Jeg måtte hit for å se hvordan stranda er. Det er utrolig. Du ser kraften fra fjellene og den vakre stranda med ulike nyanser av hvit sand. Roen og den stadige lyden fra bølgene som slår mot land kommer til å bidra til at dette blir et helt spesielt prosjekt, sier Olly Dixon fra PR-byrået Margaretlondon. Han skal være med og bringe prosjektet ut i verden.

Verdens største sauna

– Vi kommer til å ha to badstuer her på stranda. En stor badstu, arkitekten selv sier det kommer til å bli verdens største badstue. Der blir det plass til litt over hundre mennesker. Denne badstuen kommer også til å fungere som et kulturhus eller en scene.

Helga-Marie Nordby er initiativtaker og med på Langsanden med de besøkende fra London. Hun ser for seg hvordan dette blir om et halvt år.

– Du kan sitte inne i saunaen og oppleve poeter som har opplesninger, eller noen som spiller eller synger. I tillegg har vi en liten badstue som skal ligge nærmere vannkanten, så det er veldig lett å bare gå ut i havet og bade, forteller Helga-Marie Nordby. Saunaene blir en del av de nordiske bade- og velværetradisjonene og skal plasseres i den ene enden av stranda.

(Artikkelen fortsetter under)

Fiskehjeller skal nå bli en turistattraksjon på Sandhornøya i Gildeskål.

Millionstøtte

Prosjektet har fått støtte fra flere aktører, blant annet Norsk kulturråd, rom for kunst, introfondet i Tromsø og Gildeskål kommune. Fortsatt har de flere søknader som venter på svar.

– Jeg gleder meg virkelig til tida framover. Dette passet godt for oss i Gildeskål kommune som har en bevisst satsing på kultur nå på alle felt. Det blir liv og røre og aktivitet. Dette er positivt både for vår kommune, men også for hele Salten, sier ordfører Petter Jørgen Pettersen.

– Gildeskål kommune går inn med betydelige midler, mange millioner i infrastrukturen rundt Langsanden. De bygger vannanlegg, servicebygg og etablerer parkeringsplasser som ikke synes fra stranda. Investeringen er både for dette prosjektet og for framtida, forteller ordføreren.

Internasjonal kunstner

Fiskehjellen består av 4200 meter med tømmer. På innsiden vil det bli kunst. Initiativtaker og kurator Helga-Marie Nordby har planen klar om to ulike kunstnere.

– Dette er veldig, veldig, veldig store navn. De er med på utstillinger i hele verden og har allerede et stort publikum fra før av. De lager kunst spesielt for dette stedet, og kommer snart hit for å besøke stranda for å jobbe videre. De skal hjelpe oss å formidle historien, og dette kommer til å bli helt spektakulært. Folk kommer ikke til å tro det når de ser det, sier hun engasjert.

Står i ett år

– Salt skal forflytte seg fra Sandhornøy til Grønland, Island, Canada og Russland. Det er et prosjekt som har en grunnfilosofi som omhandler Arktis. Vår filosofi er og at vi skal ikke sette igjen spor, forteller direktør Audhild Dahlstrøm.

Etter et år på Langsanden fjernes fiskehjellen og sendes videre.

I tillegg til å formidle kunnskap om Arktis vil det også bli forskjellige typer musikk på Langsanden.

– Vi ser for oss at i løpet av det året Salt skal være på Sandhornøy så vil det bli helger med ulikt innhold, forteller mannen bak Trænafestivalen.

London-inspirerte Club Nights

– Ei helg kan være elektronisk musikk, ellers kan det være en liten black-metal helg. Vi har ingen begrensninger egentlig. Vi har lyst til å presentere kvalitet, sier Erlend Mogård-Larsen. Teamet bak Salt forteller også at de samarbeider med andre arrangører om konserter eller club-nights med ulikt tema som er vanlig i store byer.

Konsertene skal arrangeres i en egen konsert-hjelle på sørsiden av stranda ved siden av sauna, restaurant og bar. Derfra blir det 700 meter å gå til den store fiskehjellen.

På Sandhornøya er også kulturredaktør Robert Bound i Monocle, et blad som kommer ti ganger i året med 85 tusen lesere verden over. Han er imponert over det han så på Langsanden.

– Dette er realistisk, det kan bare skje her oppe og akkurat nå er ideen om nord veldig attraktiv, smiler han etter turen på den lange stranda.

Planer for Sandhornøya
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK