NRK Meny
Normal

- Denne byen er undervurdert

National Geographics egen reiselivsjournalist avslører hva som gjør en destinasjon attraktiv, og hvorfor han anser Bodø som et av stedene man må besøke i løpet av 2013.

Bodø havn. Tatt fra Nyholmen Skanse rundt 23:30

Bodø sett fra Nyholmen Skandse. - Dere i Bodø må bli flinkere til å fortelle hva dere kan tilby, oppfordrer Arild Molstad.

Foto: Ken Ole Vian

– Naturen er den store trekkraften i de fleste norske destinasjoner, mener Arild Molstad, kjent fotojournalist og globetrotter.

Molstad, som har jobbet med National Geographic over flere år, publiserte i fjor en oversikt over hvilke reisemål du bør besøke i 2013.

Blant destinasjoner som Kyoto, Malawi og Grenada tronet også Bodø på listen over topp 20 reisesteder, og man kan spørre seg: hva legger egentlig National Geographic i et attraktivt reisemål?

– I Norge har vi en tendens til å glemme hva som omgir oss og kraften i naturopplevelsene. Verdien av dette må mer frem. Turismen er stemoderlig behandlet i Norge, mener Molstad.

Ikke krise om Lofoten er fullt

Arild Molstad har reist hele livet, skrevet bøker om sine opplevelser og en hel del TV. Han er figurerer også som rådgiver for en rekke land og også innovasjon Norge samt Hurtigruten. De siste 6 årene har Molstad jobbet med National Geographic Traveller.

– Det overrasket nok mange at Bodø kom med på lista over de 20 stedene man skal besøke dette året. Men det lå en liten undertone der om at man bør gi Bodø en sjanse. De fleste ser på byen som et stoppested på vei til Lofoten. Men jeg visste det var flere aspekter ved byen, og jeg fikk en sjanse til å se disse. Det at jeg tok med byen på lista var litt som en oppfordring til folk om å ta det med ro, for hvis det er fullt i Lofoten er det ikke så dumt å ta et par dager i Bodø, forteller Molstad.

– Mange vil si at Bodø er en klumpete, firkantet og ikke spesielt pen by?

– Jeg vil ikke si at jeg er dypt uenig. Men i artikkelen svarer jeg nesten om Bodø som jeg svarer om Oslo. Når Oslo-folk blir spurt om hva man skal gjøre i Oslo så snakker man fort om Nordmarka og bygda, med andre ord en oppfordring til folk om å komme seg ut. Oslo er, etter min mening, ikke noe vellykket urbant fenomen, med en salig blanding av visjonær arkitektur og gråbeinsgater som går over i visuelle mareritt.

(saken fortsetter under)

Kjerringøy

Fin natur ligger bare et steinkast utenfor byen.

Foto: Jan Robert Boee

Hva gjør en by verdt å besøke

– Du har sett mange steder i verden, hva er ditt favorittreisemål?

– Det spørsmålet må nesten tidsbestemmes, ett sted kan være fantastisk i 1985 og grusomt ti år etter. Jeg var veldig glad i Bali i mange år, det er ikke et urbant sted men fortsatt et fantastisk sted å dra, nå blir det vanskeligere og vanskeligere å finne de perlene.

Det er kanskje vanskelig å sette fingeren på akkurat hva som gjør en by verdt å besøke. Men, den erfarne reiselivsjournalisten har noen spesielle aspekter han ser etter når han gjør sine vurderinger.

– Mangfoldet i en by gjør byen spennende å besøke. Men jeg foretrekker også at man som besøkende slipper å fyke rundt – at det blir et slags Los Angeles der du aldri finner noe sentrum. Bodø mangler jo fremdeles et sentrum, men det arbeidet som skjer på kaia nå er bra. På en annen side, hvor ble det av fjorden, spør Molstad.

(saken fortsetter under)

Saltstraumen

– Det overrasket nok mange at Bodø kom med på lista over de 20 stedene man skal besøke dette året, innrømmer Molstad.

Foto: Knut Valberg

Å hoppe etter Wirkola

Visit Bodø har tatt med seg Arild Molstad rundt i byen for å vise ham litt mer enn det han har sett tidligere.

– Det som slår meg nå er at Bodø er porten til Lofoten, men også porten til innlandet. Det er jo kjempemye som skjer innover også. Så man må ikke bare tenke på hvilken båt man skal ta eller hvilken ferge man skal hoppe på. Lei sykler, klatre og dra innover i landet. Byen går to veier og det var nytt for meg, forteller Molstad, som mener byen trenger drahjelp for å markedsføre seg.

– Å konkurrere med Lofoten er som å hoppe etter Wirkola. Bodø trenger drahjelp. Dere i Bodø må bli flinkere til å fortelle hva dere kan tilby, avslutter han.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.