Hopp til innhold

– Det føles meningsløst å legge ned asylmottaket

Molde asylmottaket legges ned etter 6 års drift, fordi Utlendingsdirektoratet syns det ble for dyrt med opprusting av de gamle bygningene.

Leder av Molde asylmottak Morten Myking

Leder av Molde asylmottak, Morten Myking, skal snart rydde skrivebordet når asylmottaket stenger før jul

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Om to uker stenges dørene og lyset slukkes ved Molde asylmottak. Lederen, Morten Myking, sier det føles litt meningsløst.

– Men på en annen side er dette en konkurranseutsatt virksomhet. Da gjelder det bare å følge spillereglene, sier asylmottakslederen.

Ingen av de ansatte eller samarbeidspartnerne ønsket at dette skulle skje. Lederen sitter med et inntrykk av at UDI gjerne hadde sett at de hadde fortsatt å drive Molde asylmottak, men at det ble for dyrt.

Tap for Molde

Kolonien på Opdøl Molde asylmottak

'Kolonien' på Opdøl - en av de fire avdelingene til Molde asylmotta som no stenger.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Han tror det blir et tap for Molde å miste asylmottaket.

–Molde kommune har jo lange tradisjoner i å ta vel i mot innvandrere. Asylmottaket er blitt en naturlig del av byen. Det er bygd opp betydelig kompetanse rundt i de ulike fagenhetene, også blant de frivillige lag og organisasjoner som har lagt ned en kjempeinnsats i å ta vare på både asylsøkerne, men også flyktningene som Molde kommune bosetter.

På det meste har det bodd 170 asylsøkere samtidig på de fire avdelingene til Molde asylmottak i sentrum og på Opdøl. Nå er det vel femti igjen som skal ut i løpet av de neste to ukene. Prosessen er godt i gang med å flytte ut de som har fått opphold i egne boliger i Molde, eller andre sted i Norge, eller til andre asylmottak i regionen.

Avviklinga går bra

Morten Myking

God prosess så langt med avviklinga av asylmottaket, sier leder Morten Myking.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

–Prosessen har gått veldig fint, sier Myking – langt de fleste beboerne har jo fått førstevalget sitt innfridd i forhold til andre mottak i regionen de ønsket å flytte til. UDI har vært veldig dyktige, beboerne har vært veldig dyktige og beboerrådet vårt har vært til stor hjelp. De har hatt ekstra åpningstider og drukket kaffe og trøstet litt de som har hatt behov for det, så ting har gått ordentlig for seg.

Men mange har vel etablert seg i Molde og ønsket å bli boende her?

– Ja, det er selvfølgelig trist, og spesielt når det er barn som må bryte opp for en tredje, fjerde, femte gang i livet. Men nå ble det politisk bestemt at de som hadde fått opphold skulle få tilbud om Molde kommune på neste års bosettingskvote. Det tror jeg de setter veldig stor pris på, at de slipper å bytte nettverk, skole, barnehage osv.

Private leier villig ut

Aud Lisbeth Lillebostad

Mange har funnet seg til rette i Molde, sier leder av Flyktningetjenesten, Aud Lisbeth Lillebostad

Foto: Magnus Peter Harnes/NRK

Flyktningetjenesten fikk en overveldende respons da de i oktober gikk ut og søkte etter hybler til flyktninger som har fått oppholdstillatelse.
De er nå nesten i mål og har fått et bredt tilbud av veldig forskjellige boliger.

–Veldig viktig å få integrert dem gjennom å bo slik privat, sier leder for Flyktningetjenesten Aud Lisbeth Lillebostad. Det er kjempeviktig og vi har jo sett reaksjonene fra flyktninger som er bosatt på mottaket. De har kontaktet oss og vært veldig redde for at de måtte flytte fra Molde, for de hadde et sterkt ønske om å få bo i byen.

–Den gleden de viser når det går opp for dem at de faktisk skal få lov å bo her, det er ganske utrolig, sier Lillebostad. Det er helt tydelig at de har funnet seg til rette i byen og ønsker fortsatt å bo her.

God på integrering

Molde kommune har vært blant de beste kommunene i landet på integrering – 8 av 10 av har kommet ut i arbeid eller utdanning. Kommunen har også fått Bosettingsprisen av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet IMDi.

Aud Lisbeth Lillebostad tror moldenserne stort sett er positive til å integrere flyktninger og også la dem bo privat. Flyktningene i Molde har et godt rykte, sier hun. Flyktningetjenesten har leid på det private markedet lenge og tilbakemeldingene er gode fra de tidligere utleierne av private boliger for flyktninger.

Nedtellinga i gang

Et kapittel er over når asylmottaket stenger for godt om vel to uker.

–Nå håper vi at det ikke skjer noe dramatisk, sier lederen av asylmottaket. At prosessen med avvikling fortsetter som fram til nå, og at vi da har siste driftsdagen 14.desember og kan slukke lyset og gå hjem, sier Morten Myking.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL