Video Andreas Viestad lager urtesmør

Her lager jeg urtesmør fra bunnen av – ved at jeg kinner smør. En enklere løsning er å blande urtene rett inn i ferdigsmør.

Urtesmør

Det er ikke alle som vet hvor enkelt det er å lage sitt eget smør. Hvis du bruker rømme i tillegg til fløte, får smøret en fin syrlighet. Her smaksetter jeg smøret med ramsløk og havsalt, men du kan også bruke en kombinasjon av urter, for eksempel rosmarin, timian og salvie, sier Andreas Viestad. Oppskriften er fra Sommeråpent.

Slik gjør du

Kjør rømme og fløte i en hurtigmikser til blandingen skiller seg. Dette er som å lage krem, men uten å stoppe.

Lag en bolle med isvann. Dypp hendene i isvannet så de blir kalde. Kna den skilte fløta til en klump, og ha den over i isvannet. Hvis du vil ha ut melkestoffene, kan du kna den videre i vann – men husk, det er disse som gir smøret smak.

La smøret renne av seg og trykk det flatt mot kjøkkenbenken. Bland ramsløk og havsalt inn i smøret. Pakk inn i folie og oppbevar i kjøleskap. (Kan fryses.)

Kilde: Andreas Viestad i Sommeråpent 2010