Ut i naturen tirsdag 2. oktober kl 19:30 på NRK1.
Hva kan vi egentlig om naturen rundt oss og hvordan klarer vi oss dersom vi må skaffe mat og varme på egenhånd noen døgn? Hva kan plukkes, hva kan fanges og hva er det næring i?
Ut i naturens programleder tok utfordringen og dro til fjells i tre dager uten mat i sekken. Det ble verre enn ventet og den tredje dagen måtte hun spise skjegglav-grøt til frokost.
Dro uten mat i sekken
Det er lenge siden vi var et fangst og jegerfolk og mye kunnskap er gått tapt. Mat kjøpes stort sett på butikken og tursekken fylles med brødskiver, pølsepakker og sjokolade før vi legger i veg.
Nå ville programleder Kari Toft finne ut hvordan hun ville klare seg i tre dager og to netter ute i fjellskogen uten noen form for matpakke i sekken.
Denne gangen var turen et ufarlig og frivillig eksperiment, men erfaringene hun gjorde, kan komme godt med dersom det en gang skulle bli alvor.
Fisken ville ikke bite
Turen ble lagt til den vakre fjellskogen i Stugudal i Tydal kommune i Sør-Trøndelag. Der er det kort veg til fjellet og tett mellom fiskevann og elver. Men så gikk det slik det ofte går på tur; fisken ville ikke bite.
Bjørkeskogen var riktignok rik på fristende bær og sopp, men dette er saker det nesten ikke lønner seg å bruke krefter på å samle i en nødsituasjon på grunn av svært liten næringsverdi.
Kari erfarte at det gikk ganske greit å leve ute i naturen i både en og to dager med bare litt tomt vomfyll, men den tredje dagen uten særlig næring i kroppen ble det mer alvor. Da måtte hun ta i bruk mer ekstreme og mindre velsmakende kunnskaper. Det endte med at hun spiste en grøt laget på skjegglav!
Imponerende maur og hjelpsom trost
I denne magasinutgaven av Ut i naturen skal vi også besøke et av Norges mest imponerende byggverk. En skikkelig skyskraper i skogen. Nemlig landets aller største maurtue. Og kanskje synes du at trosten er en frekking som ribber all rogn for rognebær?
Ut i naturen tirsdag 2. oktober kl 19:30 på NRK1.