Hopp til innhold

Slik sikrer du deg god pensjon

1. januar ble den nye pensjonsreformen innført, men 90 prosent av unge arbeidstakere kjenner ikke til reglene. Slik fyller du opp pensjonspengesekken, og får masse penger senere i livet.

Sparegris

Unge vet lite om de nye pensjonseglene, og om hvordan sparegrisen kan bli full senere i livet.

Foto: Colourbox

I Frankrike har ungdommen sluttet massivt opp om protestene mot Nicolas Sarkozy og regjeringens forslag om å heve pensjonsalderen.

I Norge er situasjonen annerledes. 1. januae kom det en helt ny pensjonsreform her i landet. Endringene angår alle, men særlig dem som er født etter 1963.

Likevel har unge svært lav kunnskap om endringer som følger med den nye pensjonsordningen. Det viser en undersøkelse Opinion gjorde for NAV i september.

– Bekymringsfullt

  • 89 prosent av de som er født mellom 1970 og 1980, kjenner ikke til det nye regelverket i forhold til uttak av alderspensjon.
  • 91 prosent vet ikke hvordan levealdersjustering påvirker størrelsen på alderspensjonen og hvordan den reguleres.
  • 88 prosent er intetanende om hvordan det søkes om alderspensjon.
  • Kun to prosent av de unge er klar over hva de får i pensjon fra Folketrygden.
  • En prosent vet hva de får i pensjon fra arbeidsgiver, ifølge en annen undersøkelse Synovate har gjort for Nordea.

Ole Christian Lien er seniorrådgiver i Arbeids- og velferdsdirektoratet .

Han synes det er bekymringsfullt at kunnskapen er så lav blant den yngre arbeidsskaren. Men samtidig er han ikke så veldig overrasket.

– Dessverre var det forventet at kunnskapsnivået om pensjon er så lavt blant de unge, selv om det kanskje var litt i underkant av det jeg hadde trodd på forhånd, sier Lien til NRK Forbrukerinspektørene.

– Skremmende

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea, synes det er skremmende at unge arbeidstakere bryr seg så lite. Hun sier at de kan tape mye penger på å være kunnskapsløse.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea.

Silje Sandmæl, forbruker-økonom i Nordea.

Foto: Nordea

– Mange unge tenker at det er så lenge til. Det er faktisk du selv som påvirker hvor stor pensjonen din vil bli. Det med pensjon er ikke så komplisert som mange tror heller. Det vil lønne seg å vite hvordan staten og arbeidsgiver sparer opp pensjon for deg, samtidig som du tar ansvar for å spare selv, sier Sandmæl.

Ole Christian Lien er ikke helt enig med Sandmæl.

– At det er skremmende er nok å ta litt for hardt i. Vi må huske på at det er veldig nytt at alle yrkesaktive år teller for pensjonen. Tidligere var det derfor ikke så viktig for unge helt ned i 30-årsalderen å være klar over disse problemstillingene, sier seniorrådgiveren.

Ole Christian Lien

Ole Christian Lien, seniorrådgiver i NAV.

Foto: Privat

Økt kunnskap blant eldre

Personer født mellom 1960 og 1969 kommer også dårlig ut i undersøkelsen.

13 prosent sier at de har ganske god kunnskap om hvordan alderspensjon reguleres årlig. Det samme tallet viser seg i forhold til hvordan levealdersjustering påvirker størrelsen på alderpensjonen. 18 prosent oppgir at de vet hvordan de kan ta ut alderspensjon.

På den annen side har kunnskapsnivået om pensjonsreformen økt kraftig blant årskullene som nærmer seg pensjonsalderen.

Undersøkelsen viser at 57 prosent av personer født mellom 1944 og 1948 har gode kunnskaper om hvordan de tjener opp alderspensjon.

46 prosent har gode kunnskaper om hvordan de kan ut alderspensjon. 31 prosent er klar over hvordan levealdersjustering påvirker størrelsen på alderpensjonen.

Levealdersjustering innebærer at hvis forventet levealder i befolkningen øker, så må folk regne med å jobbe noe lenger og utsette pensjoneringen, for å få like høy pensjon som eldre årskull.

Informasjonskampanje

Ole Christian Lien opplyser om at NAV gjennomfører omfattende informasjonskampanjer om pensjon - med annonser på Internett.

– Jeg håper at kunnskapsnivået og bevisstheten rundt pensjonsordningen vil bedre seg i løpet av få år, sier han.

1000 personer mellom 30-66 år ble tatt i med i undersøkelsen til NAV. Til spørsmålet om hvorfor ikke enda yngre arbeidstakere ble tatt med, svarer Lien følgende:

– De aller fleste har kommet seg ut i arbeidslivet når de har fylt 30 år. Og vi har tenkt at folk begynner å interessere seg for pensjonsopptjening først etter at de har begynt å jobbe.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)