Hopp til innhold

Tør ikke å si hvem som skjøt

Jaktlaget som nylig skjøt bjørnen i Kåfjord, tør ikke å oppgi navnet på jegeren som felte bjørnen.

Jaktlaget med bjørn

Jaktlaget vil ikke oppgi hvem som felte bjørnen fredag. Fra venstre: Tore Jansen, Geir Arne Evanger, jaktleder Olaf Opgaard og Kjell Arne Henriksen.

Foto: Ørjan Bertelsen

Olaf Opgaard fra Alta var jaktleder under bjørnejakten i Kåfjord og Skardalen sist uke, der en bjørn ble skutt fredag den 03.08. Et døgn etter det ble funnet et sauekadaver i Kåfjord, ble det gitt fellingstillatelse av Fylkesmannen i Troms.

Opgaard ønsker ikke å oppgi hvem som skjøt bjørnen.

– Vedkommende har ønsket å være anonym, og det syns jeg vi skal respektere, sier Opgaard til NRK Sápmi.

Jaktleder: – Noen jegere drapstrues

Opgaard forteller at grunnen til det er at rovviltjegere får henvendelser fra personer som ikke støtter rovviltjakt, etter at de har stått fram i media.

– Det fins mange i samfunnet som har et annet syn enn det jegere og sauenæringen har. Disse menneskene kan finne på å sjikanere, hetse og til og med drapstrue rovviltjegere, forteller Opgaard.

Opgaard forteller at han har vært rovviltjeger i mange år og sier at han har fått en del trusler.

– Men jeg har aldri tatt det så alvorlig, sier Opgaard.

Rovviltjeger: – Man bør ikke smile på jaktbilder

Tore Oskal og Espen Barth Eide

Tore Oskal (til venstre) har jaktet på rovvilt i mange år. Her hilser han på Espen Barth Eide. Bildet er ikke tatt i forbindelse med saken.

Foto: Ole-Kristian Losvik

Tore Oskal er en erfaren rovviltjeger. Han har jaktet på både jerv, gaupe og bjørn i mange år. Han forstår godt hvorfor jaktlaget ikke vil ut med navnet til jegeren som skjøt bjørnen.

– Jeg har selv erfart å bli truet i etterkant av rovviltjakt. Jeg hadde vært med på jervejakt, da jeg fikk et brev i posten med trusler. Paret som sendte meg brevet, hadde skrevet under med fullt navn og adresse, forteller Oskal.

Oskal gjorde ikke noe med brevet da, men i ettertid har han tenkt mye på det.

– Etter mange negative tilbakemeldinger og stygge SMS, så begynner man å tenke sitt. Man bør ikke smile på jaktbilder, humrer Oskal.

Politimester: – Anmeld trusler

Ellen Katrine Hætta

Ellen Kathrine Hætta, politimester i Øst-Finnmark, oppfordrer jegere til å anmelde trusler.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Ellen Kathrine Hætta er politimester i Øst-Finnmark er klar i sin tale.

– Man bør absolutt anmelde slike trusler, og særlig hvis de oppleves som alvorlige, sier Hætta.

Hun er ikke kjent med at slike trusler har forekommet i hennes politidistrikt. Men sier at det er viktig at politiet får vite om at slike trusler forekommer mot rovviltjegere.

– Rovviltjegerne gjør jo bare det myndighetene har bestemt, avslutter Hætta.

Korte nyheter

  • Eambbosat guldalit podkasttaid, muhto eai háliit máksit dan ovddas

    Eambbo ja eambbo olbmot guldalit podkasttaid, muhto guorahallan čájeha ahte unnit ja unnit olbmot háliidit máksit dan ovddas.

    45 proseanta álbmogis leat guldalan podkasttaid maŋemus jagi, čájehit «Den store podraportten» varas logut.

    Sin searvvis lea okta viđa olbmos geat mákset guldalit. Dát lea sullii seamma dásis go diibmá, muhto raporta čájeha ahte máksindáhttu njiedjá nuppi jagi maŋŋálaga.

    24 proseanta dadjet ahte sii leat mielas máksit podkastta ovddas vai eai dárbbaš máidnosiid gullát, ja 17 proseanta leat mielas máksit eksklusiiva sisdoalu ovddas. Dat lea njiedjan 41 proseanttas ja 38 proseanttas guovtti jagis.

    Raportta čállit čilgejit ahte sivvan dasa lea «dat áigi mas eallit», mas eambbosat geahččalit unnidit ruhtageavaheami haddegoargŋuma ja alla reanttuid geažil.

    (NTB)

    7c3NtSK-QFY
    Foto: Thomas Brun / NTB
  • Tilbyr gratis helsekontroll

    Les på lulesamisk.

    Du som bor i Hamarøy kommune og er mellom 40 og 79 år, kan nå få en helsekontroll uten å betale for det.

    29. april startet Saminor 3-undersøkelsen i Hamarøy kommune, og varer fram til 14. mai.

    Alle som deltar får tilbakemelding på blant annet blodtrykk og om de er i faresonen for å utvikle diabetes. Kommunen får ikke vite noe om helsen til enkeltpersoner.

    – Et veldig godt tilbud jeg håper alle takker ja til, sier kommuneoverlege Elisabeth Richter i en pressemelding på kommunens nettside.

    – Vi får en anonym oppsummering av resultatene etterpå. Det er nyttig når vi skal planlegge helsetjenester i årene som kommer. Jo flere som deltar, jo bedre rapport får vi, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i pressemeldingen.

    Kommunen tilbyr gratis buss til helsesjekken på Storjord, der Saminor har etablert en midlertidig helsestasjon.

    Femti kommuner er med i Saminor 3. For første gang i Norge skal en befolkningsundersøkelse også forsøke å kartlegge hvordan fornorskningspolitikk og andre verdenskrig påvirker helsa vår i dag.

  • Melder seg inn i Norske kjernekraftkommuner

    Norske kjernekraftkommuner (NKK) har invitert samtlige fylkeskommuner og kommuner i landet til å bli medlem av organisasjonen. I den forbindelse bes det også om at kommuner legger frem sak til politisk behandling der det tas stilling til medlemskap.

    Kommunestyret i Hamarøy vedtok i dag med 15 mot to stemmer å melde seg inn i NKK og betale årskontingent tilsvarende 20 000 kr for 2024 for å tilegne seg mer informasjon om kjernekraft.

    Ordfører Britt Kristoffersen Løksa er skeptisk til vindkraftutbygging, og mener at det er arealkrevende og har mange potensielle konflikter, blant annet med reindrift og fugleliv, og mener kommunen bør utforske mulighetene med kjernekraft.

    – Begrunnelsen for min del er at kjernekraft er umodent, men det å delta i norske kjernekraftkommuner synes som en meget god mulighet til å være med og påvirke politikken og tilrettelegging av regelverk for noe som potensielt kan komme å være aktuelt i framtida, sa Løksa under kommunestyret.

    Per-Elling Braseth Ellingsen (SV), som stemte i mot, mener det blir et påskudd for å unngå å se på alternative løsninger som energieffektivisering, som sol og vind.

    – Norge som land har ingen store fordeler utover thoriumforekomster til å drive med kjernekraft. I hvert fall ingen fordeler når det gjelder vann og elver, og det som trengs til kjøling for kjernekraft. Jeg ser ikke noen grunn til å bruke 20 000 eller 10 000 kroner på å være med på dette. Heller bruke de pengene på andre områder hvor vi har komparative fortrinn, som vannkraft, vindkraft, og bølgekraft for den saks skyld.

    Organisasjonen NKK etableres formelt under årsmøtet 31. mai 2024. Ordfører deltar på vegne av Hamarøy kommune.