Hopp til innhold

Meldt staten inn for Riksrevisjonen

Samenes Folkeforbund (SFF) hevder at norske fiskerimyndigheter ikke har fulgt norsk lov, spesielt når det gjelder kjøp og salg av fiskerettigheter.

Kystfiskeutvalget

Leder av fiskeriutvalget i Samenes Folkeforbund, Tor Mikkola, sier at hadde fiskerimyndighetene fulgt norsk lov, hadde det vært unødvendig med egen lov i nord, slik det er foreslått av Kystfiskeutvalget.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Med bakgrunn i at SFF mener at norske fiskerimyndigheter ikke har fulgt norsk lov, så har de engasjert jusprofessor Peter Ørebeck til å se på saken.

– Peter Ørebeck er godt kjent med norske lover i fiskerinæringen og sitter på en god mengde informasjon om dette, sier leder av fiskeriutvalget i Samenes Folkeforbund, Tor Mikkola, i en pressemelding.

Tor Mikkola, leder i Fjordfiskernes forening.

Leder av fiskeriutvalget i Samenes Folkeforbund, Tor Mikkola.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Har engasjert jusprofessor

Peter Ørebeck la fram informasjon under fiskeriseminaret til Samenes Folkeforbund i Kjøllefjord i oktober i år og fiskeriutvalget i SFF er sjokkert over det som kom fram.

– Vi er sjokkert over hvor alvorlige lovbruddene er. Derfor har SFF bestemt seg for å gå til det drastiske skritt å melde dette inn til Riksrevisjonen. Meldingene er også sendt til justiskomiteen og næringskomiteen i Stortinget, forteller Mikkola.

Riksrevisjonen skal bidra til at fellesskapets midler og verdier blir brukt og forvaltet slik Stortinget har bestemt. Dette gjør de gjennom revisjon, kontroll og veiledning. Riksrevisjonen har en uavhengig stilling overfor forvaltningen og rapporterer resultatene av revisjonen og kontrollen til Stortinget.

Hovedpunktene

Hovedpunktene i det Samenes Folkeforbund (SFF) mener er lovbrudd er:

  • Fiskerimyndigheter har ikke lov til å tillate salg eller overføringer av kvoter, eller at dette skal foretas av private personer eller selskap.
  • Salg og omsetning av fiskerettigheter er ulovlig.
  • Fiskerimyndigheter er gjennom lov, pålagt å styre ressursene til fiskeriavhengige samfunn, dette gjøres ikke da ressursene er blitt nærmest fritt omsettelig.
  • Fiskerimyndighetene tar ikke ansvaret med å dele ut kvoter til folket. Dette må de som vil inn i fiskeriet selv finansiere og skaffe seg rettigheter til.

– Unødvendig med egen lov

Mikkola sier at hadde fiskerimyndighetene fulgt norsk lov, hadde det vært unødvendig med egen lov i nord, slik det er foreslått av Kystfiskeutvalget.

– Kystfiskeutvalget slår også fast det samme som vi har funnet ut. Rettighetene til fiskeressursene tilhører det norske folk og det folk som bebor det området der fisken er tilgjengelig. Dette er allerede nedfelt i norske lover. Det er nedfelt i lover og modernisert i gjeldende lov. Disse rettighetene er i tillegg historiske, sier Mikkola.

Vil skaffe tilbake rettigheter

Mikkola sier at deres hensikt er å skaffe tilbake rettigheter til den tradisjonelle fiskeflåten.

– Disse rettighetene er av myndighetene frarøvet folket bosatt ved kysten.
Våre politikere har laget lover som skal ivareta de fiskeriavhengige samfunnene og folket på kysten, men de har ikke påsett at lovene de har laget følges.

Mikkola sier at hvis ikke denne saken blir tatt alvorlig, er neste skritt å melde norske myndigheter inn for menneskerettighetsdomstolen.

Ikke sak for Riksrevisjonen

Hans Conrad Hansen

Leder i Riksrevisjonens regnskapsrevisjonsavdeling 2, ekspedisjonssjef Hans Conrad Hansen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Leder i Riksrevisjonens regnskapsrevisjonsavdeling 2, ekspedisjonssjef Hans Conrad Hansen, sier at det nok ikke vil bli gjort en gransking fra Riksrevisjonens side.

– Ikke sånn direkte, slik Mikkola anmoder om. Det tviler jeg på. Dels ligger det utenfor vårt oppdrag og mandat etter loven og dels så gjelder dette mer politikk, enn spørsmål om regnskap og budsjett.

– Må tas opp politisk

Riksrevisjonen mottar mye tips fra enkelt personer og organisasjoner.

– Alt blir vurdert, men vi tar ikke oppdrag fra enkelt personer. Det er Stortinget som gir oss oppgavene våre. Likevel blir slike tips vurdert i forbindelse med planleggingen av kommende års revisjon og vi vil selvfølgelig også vurdere tipset fra Mikkola, men umiddelbart ser jeg at dette ligger litt på siden av det som er vårt oppdrag, da det ikke gjelder budsjett og regnskap.

– Men hvor hører dette hjemme da, når det ikke hører hjemme i Riksrevisjonen?

– Sivilombudsmannen er kanskje et sted man kunne forsøke seg. Ellers så tror jeg dette er et spørsmål som må tas opp på politiske kanaler, i første rekke. Det er vel i stor grad et spørsmål om utøvelse av politikk, sier Hansen.

Leder av næringskomiteen på Stortinget, Terje Aasland har ikke fått sett på saken og vil gjøre det før han eventuelt kommenterer saken.

Korte nyheter

  • Oktasaš e-girjerádju lea otne rahppon Suomas

    Suoma girjerádjosiid oktasaš e-girjerádju lea rahpasan otne.

    Ii oktage sámegieldda girjerádju leat das vel mielde.

    E-girjerádju bálvalus čohkke buot almmolaš girjerájuid digitálalaš materiála ovtta sadjái. Bálvalusa sáhttet geavahit dušše dat olbmot, geaid ruovttugielda lea searvan jo dasa.

    Oassi gielddain searvá mielde bálvalussii easkka boahtte jagi, dieđiha Yle Sápmi.

    E-bok
    Foto: Lars Tore Endresen / NRK
  • Luondu gos ii leat sisabahkken Norggas, lea gáržon

    Norgga birasdirektoráhta ođđa logut čájehit, ahte luondu gos ii leat sisabahkken lea gáržon viđa jagis birrasiid 830 njealjehaskilomehtera.

    Dákkár guovlluin oaivvilduvvo guovlu, mii lea badjel kilomehtera duohken geainnuin, ruovddemađiin ja elfápmohuksemiin.

    Sisabahkkemiin lagabui guhttalot proseantta leat energiijahuksemiid geažil.

    Dáid fylkkain Norggas leat leamaš eanemus dákkár huksemat luonddus : Vestlánddas, Trøndelágas, Nordlánddas, Romssas ja Finnmárkkus.

    Rago nasjonalpark i Sørfold
    Foto: Helge Lyngmoe / NRK
  • 550 njála davviriikkain

    2000 logu álggus eai lean davviriikkain go birrasiid 50 njála. Dál dat leat vehá badjel 550 njála.

    Erenoamáš davviriikalaš suodjalanbargu njálaid dáfus dat lea lihkostuvvan bures, muitalit dutkit ja sii geat barget fuođđuid hálddašemiin Norggas, Suomas ja Ruoŧas.

    Várnjárggas Nuorta Finnmárkkus ledje njálat masá oalát jávkan 2017:s. Maŋit jagi luite dutkit sullii 50 njála dohko.

    Sii biebmagohte njálaid ja báhče riebaniid.

    Diibmá čájehedje njálaid lohkamat ahte Várnjárggas ledje badjelaš 90 čivgga.

    – Logut duođaštit ahte dáinna bargguin leat bures lihkostuvvan. Jos ná eat lean bargat earret eará Várnjárggas, de lei njálla oalát dáidit jávkaduvvot doppe, lohká Christer Michaelsen.

    Son lea seniorráđđeaddi Stáhta luonddubearráigeahčus.

    Dutkit ja luonddubearráigeahčus ávžžuhit olbmuid diktit njálaid leat ráfis. Sii eai eisege berre biebmat njálaid.

    – Njálla lea sáhkkes ealli, ja sáhttá johtilit geavvat bártái, jos bahkkegoahtá olbmuid lusa, ja dohko gos lea eanet johtolat, rávve Michaelsen.

    fjellrev
    Foto: Craig Jackson / NINA