Hopp til innhold

Seks millioner til nytt fond

Havbruksnæringen i Tysfjord bidrar med seks millioner kroner til et nytt kultur- og næringsfond. I tillegg rydder de opp etter gamle skjellanlegg, og bidrar med midler til ny kystsoneplan.

Forsåstorvika i Tysfjord
Foto: Sander Andersen / NRK (arkiv)

Havbruksnæringen i fjordkommunen Tysfjord vil gjerne være med å støtte gode kultur- og næringstiltak. I den forbindelse støtter de etableringen av et nytt kultur- og næringsfond som kommunen skal forvalte.

I tillegg vil de gjerne bidra til å få ryddet opp i de gamle skjellanleggene som har blitt stående brakke noen år etter en mislykket satsing på skjelloppdrett.

For trivsel og økt aktivitet

Initiativet til dette kom fra ordfører Anders Sæter, og han er glad for at han har fått havbruksnæringen i kommunen med seg på noe slikt.


– Musken Laks og Nordlaks går inn med en million kroner hver i tre år slik at det til sammen blir seks millioner. I tillegg vil de også kostnadsfritt fjerne de gamle skjellanleggene vi har i kommunen, og de vil også støtte utarbeidelsen av en ny kystsoneplan i kommunen.

Det nye fondet har som mål å bidra til å legge til rette for annen næringsvirksomhet og kulturtiltak som igjen bidrar til økt aktivitet og trivsel i kommunen, og det skal være i tillegg til eksisterende fond.


Glad for å støtte

Daglig leder i Musken Laks, Line Ellingsen, er glad for at de kan gi noe tilbake til kommunen de har hatt oppdrett i i noen år allerede.

– Det er veldig bra, og jeg føler at vi er veldig privilegert som har mulighet til å være med på noe sånt, å få lov å gi et bidrag tilbake til den kommunen hvor vi har vesentlig aktivitet.

Er det ikke på tide at havbruksnæringa i Tysfjord bidrar med noe direkte til kommunen annet enn med skattepenger fra de ansatte?

– Jeg synes jo at havbruksnæringa bidrar stort som det er i dag. Det er jo ingen andre næringer som bidrar så mye i sine lokalsamfunn. Men det å få lov til å være med å etablere et spesielt fond som skal styres av kommunen er veldig bra.


Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviesut báhtaranlanjaid haga

    Girkonjárjja iige Hammerfeastta buohccevissui leat huksejuvvon báhtaranlatnja Finnmárkkubuohcceviesu dieđuid mielde. Álttá klinihkkas ja Sámiklinihkas maid váilot báhtaranlanjat.
    Dálá máilmmegovas ii oro dat soahpamin, dadjá doavttir Mads Gilbert. Son lea bargán doavttirin maid máŋgga soahteguovllus.
    Ahte ođđa buohcceviesut huksejuvvojit Finnmárkui báhtaranlanjaid haga, dasa lea 1998 stuorradiggemearrádus sivvan. Dan dadjá Mona Christensen Brygard, siviilasuodjlausa ossodathoavda. Ja lasiha vel ahte dás lea sierralobi vejolašvuođas sáhka.

    Kirkenes sykehus.
    Foto: Gunnar Sætra / NRK
  • 29 duššan johtolagas dássážii dán jagi

    Dán jagi vuosttaš njealji mánus leat njeallje vázziolbmo duššan johtolagas. Dat lea dušše okta unnit go olles diimmá jagi. Dássážii dán jagi leat oktiibuot 29 olbmo duššan johtolagas - 22 olbmo eambbo go diibmá seammá áiggi.
    Nu čállá Trygg Trafikk.

    Trafikk
    Foto: Tore Ellingseter / NRK
  • Samisk grafiker vinner kunstpris

    Loga sámegillii.

    Tomas Colbengtson er vinneren av «Queen Sonja’s Print Award», som er en pris for grafisk kunst.

    Dronningen vil selv overrekke prisen i Bodø 5. juni. Prisen deles ut annethvert år.

    – Jeg er begeistret over at årets pris går til en samisk kunstner. Tomas Colbengtsons verk er allerede representert i museumssamlinger, og jeg håper denne prisen vil gjøre arbeidet hans enda mer kjent internasjonalt, uttaler dronningen i en pressemelding.

    Colbengtson er fra Tärnaby i Sverige.