Hopp til innhold

Ørn har drept 20 rein - får ikke fellingstillatelse

Reinbeitedistriktet Ittunjárga/Rendalen får ikke skyte kongeørn som har drept 20 av deres rein. Fylkesmannen vil ikke gi fellingstillatelse.

Reinkalv drept av ørn

Reinkalv drept av ørn

Foto: Mikkel Jonsen Utsi

Reinbeitedistriktet Ittunjárga/Rendalen flyttet til Lyngen i begynnelsen av mai. Siden da har ørn drept omkring 20 rein - kalver og årskalver.

SNO dokumenterer

Kalv drept av ørn

Her har SNO dokumentert at det er ørn som har drept kalven

Foto: Mikkel Jonsen Utsi

Distriktet har for to uker siden søkt fylkesmannen i Troms om lov til å felle kongeørn som herjer i distriktet deres. Statens naturoppsyn dokumenterer at det er ørn som har drept reinen, men fylkesmannen har ikke gitt ørnefellingstillatelse til distriktet.

Regionalt rovviltansvarlig Thomas Johansen ved Statens naturoppsyn (SNO) i Troms forteller at han kom til stedet like etter at en ørn hadde drept en kalv.

– Vi så ikke at den tok noen, men vi fant én som nettopp var tatt den dagen vi var der.

– Stort tap

Leder i distriktet Mikkel Isak Kemi sier at dette er et stort tap for distriktet.

– Den tar de beste dyrenes kalver først, de kalver mens det ennå er snø, og kalvene er lette for ørna å ta og forsvinne med. Vi ser simler som leter etter kalven de har mistet. Det er veldig dumt og også et stort tap for oss at vi ikke får skyte ørnen.

– Må følge forskrift

Rådgiver Andreas Vikan Røsæg hos fylkesmannen i Troms sier at det er vanskelig å gi fellingstillatelse akkurat nå når ørnen hekker.

– Fylkesmannen må forholde seg til rovviltforskrifter og føringene som ligger i den og det gjør skadefelling på ørn på denne tiden veldig problematisk, da det er voksen ørn som kan ha reir. Unger må unntas.

Det reagerer Kemi på. Han synes det er underlig at noen ørneunger er viktigere enn kalvene.

– Fylkesmannen kan ikke vurdere det ene livet opp mot den andre, vi må forholde oss til forskriftene og rammene vi har, sier Røsæg.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviesut báhtaranlanjaid haga

    Girkonjárjja iige Hammerfeastta buohccevissui leat huksejuvvon báhtaranlatnja Finnmárkkubuohcceviesu dieđuid mielde. Álttá klinihkkas ja Sámiklinihkas maid váilot báhtaranlanjat.
    Dálá máilmmegovas ii oro dat soahpamin, dadjá doavttir Mads Gilbert. Son lea bargán doavttirin maid máŋgga soahteguovllus.
    Ahte ođđa buohcceviesut huksejuvvojit Finnmárkui báhtaranlanjaid haga, dasa lea 1998 stuorradiggemearrádus sivvan. Dan dadjá Mona Christensen Brygard, siviilasuodjlausa ossodathoavda. Ja lasiha vel ahte dás lea sierralobi vejolašvuođas sáhka.

    Kirkenes sykehus.
    Foto: Gunnar Sætra / NRK
  • 29 duššan johtolagas dássážii dán jagi

    Dán jagi vuosttaš njealji mánus leat njeallje vázziolbmo duššan johtolagas. Dat lea dušše okta unnit go olles diimmá jagi. Dássážii dán jagi leat oktiibuot 29 olbmo duššan johtolagas - 22 olbmo eambbo go diibmá seammá áiggi.
    Nu čállá Trygg Trafikk.

    Trafikk
    Foto: Tore Ellingseter / NRK
  • Samisk grafiker vinner kunstpris

    Loga sámegillii.

    Tomas Colbengtson er vinneren av «Queen Sonja’s Print Award», som er en pris for grafisk kunst.

    Dronningen vil selv overrekke prisen i Bodø 5. juni. Prisen deles ut annethvert år.

    – Jeg er begeistret over at årets pris går til en samisk kunstner. Tomas Colbengtsons verk er allerede representert i museumssamlinger, og jeg håper denne prisen vil gjøre arbeidet hans enda mer kjent internasjonalt, uttaler dronningen i en pressemelding.

    Colbengtson er fra Tärnaby i Sverige.