Hopp til innhold

Sa sin hjertens mening om radioandaktene

Et eget lytterforum har evaluert radioandaktene. NRK hyret inn en ateist og tre kristne til å komme med innspill og tilbakemeldinger.

Evaluerte radioens andakter

Lytterforumet som evaluerte radioens andakter: Andrea Øien Sæverud, Didrik Søderlind, Knut Tveitereid og Linda Askeland sammen med NRKs Ove Gundersen, Hanne Næss Tremoen og Njord Røv.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Ateist og rådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind, var en av de fire som var invitert til å si hva han mente om radioens andakter.

Søderlind sier at for han som ateist, føltes det veldig snodig å skulle finne ut hva som fungerte i andaktene og ikke.

Didrik Søderlind

- Å være med å evaluere radioens andakter er noe av det merkeligste jeg har blitt spurt om å være med på, sier ateisten Didrik Søderlind.

Foto: Arnfinn Pettersen

Merkelig oppdrag

- Jeg tror dette er noe av det merkeligste jeg har gjort noen gang, men det var også spennende. Så får NRK avgjøre om jeg hadde noe å bidra med, sier han.

Som spesielt interessert i religioner, syntes han deltakelsen ga et godt innblikk i kristent trosliv.

Ekstremt nyttig

NRKs andaktsprodusent Hanne Næss Tremoen betegner det som ekstremt nyttig å ha med seg en så skarpskodd gjeng gjennom en en hel dag.

I lekse hadde de fått beskjed om å høre gjennom et 30-talls andakter. I plenum ble de enkelte andakter diskutert, hva fungerte bra og hva var ikke så bra.

Ved siden av ateisten Søderlind bestod lytterforumet av tre personer med ulik kristen forankring: Andrea Øien Sæverud, Linda Askeland og Knut Tveitereid.

Øien Sæverud er master i religion og samfunn fra Det teologiske fakultet i Oslo, med masteroppgave nettopp om radioandaktene, Askeland er informasjonsleder i organisasjonen "Åpne dører", tidligere tilknyttet "Familie og medier", mens Knut Tveitereid er prest og forfatter.

Radioandakt er ekstremsport

Tveitereid sier at for han som teolog, er det relativt enkelt å si noe vesentlig om den kristne tro.

- For radiofolk er det relativt enkelt, innbiller jeg meg, å si noe som fungerer i det offentlige rom. Men å si noe vesentlig om Gud på en måte som fungerer både i det offentlige rom, og for vanlige P1-lyttere, det må være den ultimate utfordringen, mener han.

Han syntes derfor det både var lærerikt og interessant som prest og fagteolog, å være med på denne evalueringsrunden.

Velsignelsen fast post

NRK fikk som mange som vil huske, "så øra flagra" etter at velsignelsen var tatt ut i ei andaktsuke i januar i år. Etter at saken ble tatt opp i Kringkastingsrådet ble konklusjonen at velsignelsen skulle forbli en del av radioandakten.

- Dagens radioandakter som sendes både i NRK P1 og NRK P1+ er på sju minutter, tre minutter tale, tre minutter musikk og ett minutt til velsignelse og Fader vår, sier andaktsprodusent Næss Tremoen.

Hanne Næss Tremoen <hanne.nass.tremoen@nrk.no>

- Radioandakten må videreutvikles, evalueres og fornyes slik som alle andre radioprogrammer, sier Hanne Næss Tremoen.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Les også:

Finpusser form og uttrykk

Selv om rammene er satt, jobbes det hele tiden med å finpusse form og uttrykk.

- Vi vet at svært mange hører på morgenandaktene i radioen. At denne korte stunden på morgenkvisten er et viktig lite "friminutt" til ettertanke for mange. Derfor bruker vi tid og ressurser på å videreutvikle form og uttrykk. Vi vil at radiolytterne skal få en god, liten radiostund. Både de som tror og de som ikke tror, sier Næss Tremoen.

- Radioandakten må fornye seg i takt med både endringer i folks trosliv, endringer i samfunnet rundt oss og endringer i hvordan vi lager et moderne radiotilbud, påpeker hun.

Hun sier det er viktig at radioandakten videreutvikles, evalueres og fornyes slik som alle andre radioprogrammer.

- I takt både med hvordan radiomediet, folks trosliv og samfunnet endrer seg, sier hun.

Å ha et slikt skarpskodd lytterforum "til disposisjon" en hel dag betegner hun som svært verdifullt.

- Lytterne vil nok ikke merke noen forandring over natta, men denne dagen ga oss kunnskap og forankring for det videre, daglige arbeidet med å produsere radioandaktene, sier NRKs andaktsprodusent Hanne Næss Tremoen.