Hopp til innhold

– Nå må IOC gå kraftig i seg selv

Høyres Peter Frølich håper IOC bruker Norges OL-nei på å endre seg selv. – Vi ville ikke bruke milliarder på bekjempe den ukulturen som finnes i IOC, sier han.

Peter Christian Frølich i Stortinget

PEKER PÅ IOC: Peter Christian Frølich fra Hordaland Høyre hadde ikke flagget sitt standpunkt før han i går var med å si nei til OL i Oslo i 2022. Nå håer han IOC lærer av Norges nei.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Over 100 Høyre-folk var samlet under gårsdagens skjebnemøte for partiets mening i OL-saken. Stortingsrepresentanter og deres rådgivere, regjeringsmedlemmene med sine rådgivere, statssekretærer og statsminister Erna Solberg.

– Jeg håper det som kommer ut av dette er en holdningsendring rundt OL. Jeg håper det siger inn hos IOC, sier Peter Christian Frølich, Høyre-representant fra hordalandsbenken.

Det de skulle avgjøre var om Høyre ville gå inn for en statsgaranti for Oslo-OL i 2022. Da Høyre falt ned på nei, ble det også i praksis et endelig nei for norsk OL-søknad.

«Ukultur i IOC»

Det vi ønsker å få til er et urnorsk arrangement, med tursekk og termos i stedet for limousiner og skattefritak for IOC-pamper.

Peter Christian Frølich
Illustrasjon OL Oslo 2022

FOR DYRT OG LITE STØTTE: Det norske folket var ikke oppglødde nok over et potensielt vinter-OL i Oslo til at Høyre ville gi statsgaranti.

Foto: Oslo kommune

en manglende entusiasmen i folket var spikeren i kista, sa Høyres kulturpolitiske talsmann i Høyre under Politisk Kvarter på NRK i dag.

Frølich bekrefter at oppslutningen var avgjørende, men sier også at forholdet til den internasjonale olympiske komite (IOC) veide tungt.

IOC-medlem Gerhard Heiberg uttalte i går Norge og Oslo-OL kunne være en unik sjanse til å endre IOC.

– Vi endte på nei fordi vi mener at det manglet entusiasme i folket til å gå videre med en OL-søknad. Vi så det som et problem at kostnadene ble skyhøye. Vi så på det som et problem at IOC har en kultur som rett og slett virker å være umulig å snu på kort sikt.

– Det var ingen vilje til å bruke milliarder på å bekjempe den ukulturen i IOC. Derfor ble vårt råd å si nei, sier Frølich til NRK dagen etter den historiske avgjørelsen.

Representanten fra Bergen var en av dem som argumenterte for et nei.

– Enkelt og greit fordi vi har dyre og viktigere valgløfter å bruke tid og penger på enn dette prosjektet.

Politisk kvarter tar for seg OL-avslaget

SE VIDEO: – Jeg tror beslutningen i går bidrar til at IOC rigger mer folkelige, edruelige arrangementer i fremtiden slik at flere land og byer kanskje ønsker å søke om arrangementer i fremtiden, sier finansminister Siv Jensen (Frp) i Politisk kvarter torsdag.

– Må gå kraftig i seg selv

Frølich håper IOC lærer av Norges OL-nei. IOCs krav, terskelen for et OL og pengebruken rundt OL må rett og slett endres, mener han.

– Det som må skje nå er at IOC må gå kraftig i seg selv, og finne ut hvilken kultur de ønsker å stå for.

– Vi må få på plass planer for et mye mer nøkternt OL. Det vi ønsker å få til er et urnorsk arrangement, med tursekk og termos i stedet for limousiner og skattefritak for IOC-pamper.

– Ikke distriktspolitikk

Men i likhet med mange andre holdt han sine standpunkt tett til brystet frem til møtet i går. Det gjorde mange andre representanter også, og dermed var det knyttet stor spenning til hva utfallet ville bli.

– Det er skikk og bruk noen ganger å gjøre det slik. Når det pågår en voldsom debatt i partiet er det noen ganger greit å holde kortene tett til brystet, lene seg litt tilbake og høre på debatten.

Et samlet Høyre i Nord-Norge gikk tidligere i uken ut med en felles uttalelse mot OL. Den sterke motstanden i distriktene langt fra Oslo var en viktig årsak.

For bergenseren Frølich var distriktspolitikk og bekymringen for egen landsdel ikke det viktigste.

– Jeg mener at hvis man først skal arrangere et OL i Norge så er Oslo et rasjonelt sted å ha det. Det bor mange mennesker der og det er mange idrettsanlegg der fra før.

– Dette ble først og fremst et økonomisk spørsmål og et lite oppgjør med den ganske ille kulturen som IOC står for, sier Frølich.

Hør hele intervjuet med Frølich her:

God morgen!! Erik og Mariann vekker deg med nyheter, trafikk og god musikk. Det blir ingen OL i Oslo i 2022, vi snakker med Hordalandsrepresentanter på Stortinget. Og så skal vi lære å lage mat ut av det naturen har å by på klokken 09.30.