Hopp til innhold

Heiberg mener Norge kan påvirke IOC positivt

IOC-medlem Gerhard Heiberg ser at han og IOC kan bli oppfattet som en belastning for entusiasmen om den norske OL-søknaden. Men han mener Oslo har en unik sjanse til å endre IOC positivt – hvis byen blir arrangør i 2022.

Gerhard Heiberg mener Norge kan påvirke IOC positivt

VIDEO: – En del av holdningene i IOC kan jeg godt se at kan støte folk. Da må vi jobbe internt i IOC og prøve å komme til en enighet om hva vi står for, og hvordan vi skal presentere oss utad, sier Gerhard Heiberg.

Han har blitt kalt pamp og en belastning for Norges OL-søknad. Gerhard Heiberg har feriert i et sommerlig Sandefjord, og fulgt med på kritikken mot både ham selv og IOC.

– Når jeg hører og ser kritikken, så tenker jeg at vi må være et forbrytersyndikat. Jeg skjønner ikke dette med pengesløseri, pampevelde og alt det negative som står, sier Heiberg til NRK.

– Norge kan påvirke

Heiberg er opptatt av de store idrettsøyeblikkene, og har klokkertro på OL i Oslo igjen. Han tror mye av motstanden nå henger sammen med synet på IOC.

– En del av holdningene i IOC kan jeg godt se at kan støte folk. Da må vi jobbe internt i IOC og prøve å komme til en enighet om hva vi står for, og hvordan vi skal presentere oss utad, mener Heiberg.

Til tross for at mange nordmenn har gode minner fra OL på Lillehammer, har meningsmålingene ikke gitt noe klart flertall til et nytt OL i 2022. Heiberg tror stemningen kommer til å snu etter sommeren.

– IOC må også endre seg. Og vi er villig til det, med den nye presidenten, for å prøve å tilpasse oss det som ønskes i Vest-Europa, forklarer IOC-medlemmet.

– Kommer et OL i Norge, føler jeg at arrangøren for første gang har en mulighet til å påvirke hvordan dette skal gjennomføres, legger han til.

(Saken fortsetter under videoen)

Idretten kritiserer Frp for OL-prosessen

SE VIDEO: Tore Bøygard, president i Norges Skiskytterforbund, er blant idrettstoppene som er kritisk til Fremskrittspartiets opptreden i OL-prosessen.

– En belastning

Heiberg vedgår at han har følt seg som en belastning for OL og Norge, med all den kritikken som har kommet.

– Ja, jeg har jo det. Folk har kommet til meg og sagt at når jeg uttaler meg, betyr det negativt for sjansene for Oslo 2022, i hvert fall i stemningen i Norge. Så det er nok riktig at jeg har følt den belastningen, forteller Heiberg.

– Men du mener ikke at du er det?

– Nei, det mener jeg ikke. Da ville jeg ha trukket meg, svarer han.

Håpet svinner

Lørdag sa Høyres fremste idrettspolitiker Svein Harberg til NRK at håpet nesten er ute for et vinter-OL i Oslo i 2022.

– Slik situasjonen er nå, med den holdningen som gjengis på målinger og med kronikken finansministeren hadde, synes jeg håpet er i ferd med å forsvinne, sa Harberg.

Erkjennelsen kom knappe to uker etter at finansminister og partileder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, gikk knallhardt ut mot OL i Norge i en kronikk i VG.

Provosert av Jensen

Mandag kritiserte idrettsledere Frp for å opptre uryddig om den norske OL-søknaden. Skiskytterpresident Tore Bøygard er provosert.

– Det er til slutt en 16 dagers idrettsfest. Men når landets finansminister ikke klarer å se mer enn det, er lure på hva en har plassert i Finansdepartementet.

Idrettstoppene fikk svar fra partiets stortingsrepresentant Mazyar Keshvari.

– Jeg synes det er direkte trist at den udemokratiske pampeholdningen som IOC har hatt hele veien nå også har fått grobunn i norsk idrett, som vi kjenner som åpen og svært demokratisk, sa Keshvari til NRK.

– Så viser det med all tydelighet at idretten er på helt feil vei. Det er vel kanskje den typen holdning som gjør at stadig flere også trekker seg fra kampen om å arrangere et vinter-OL, legger han til.

Illustrasjon OL Oslo 2022

Slik kan et eventuelt Oslo OL i 2022 se ut. Nå spørs det om et mesterskap i hovedstaden dette året har nok støtte.

Foto: Oslo kommune

AKTUELT NÅ