Hopp til innhold

Høyre i Nord-Norge sier nei til OL

Finnmark, Troms og Nordland Høyre går i en felles uttalelse ut mot OL i Oslo 2022.

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut.

SIER NEI: Høyre i Nord-Norge sier nei til OL i Oslo i 2022, melder partiet i en pressemelding.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Jonny Finstad

FLERTALL MOT: – I Nord-Norge har vi behandlet dette i våre demokratiske organer, og tilbakemeldingene er entydig, sier Jonny Finstad, som er leder for Høyre i Nordland.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Høyre i Nord-Norge sier nei til OL i Oslo i 2022 og krever at stortingsrepresentantene fra Nord-Norge får stemme mot i Stortinget, melder partiet i en pressemelding.

– Det er viktig for oss å signalisere til stortingsgruppa og Høyre sentralt at Høyre i Nord-Norge, på linje med befolkninga, er mot et OL i Oslo. Vi ønsker at våre representanter skal kunne stemme nei i dette spørsmålet, sier leder i Nordland Høyre, Jonny Finstad, til NRK.

Hovedbegrunnelsen er at dette er voldsom pengebruk som vil stå i veien for andre viktige investeringer i Norge.

– For det første er det viktig å lytte til befolkninga og våre medlemmer. Vi har hatt denne saken ute på høring hos lokalforeningene, og tilbakemeldingene er entydig. Det er snakk om forferdelig masse penger hvis et OL skal bli en realitet, og vi frykter at dette vil gå ut over andre, viktigere ting i samfunnet.

Også Arbeiderpartiet i de tre nordligste fylkene har tidligere gått ut og krevd det samme.

– Må få stemme fritt

Finstad viser til behandlingen av Tromsø-OL 2018 i 2008 hvor idrettsstyret sa nei grunnet at kostnadene ble for høye. Høyre i Nord-Norge mener at denne begrunnelsen også må gjøres gjeldende i spørsmålet om OL i Oslo 2022.

– Det er med bakgrunn i at dette ikke er en sak som står i Høyres partiprogram, og som heller ikke har vært behandlet i noen organer i partiet som sådan. Vi mener dette er en stor nasjonal sak hvor man bør la representantene og folkemeningen få lov til å komme fram gjennom voteringen.

I en meningsmåling utført av InFact for medier i nord, ble det tidligere i høst klart at kun 13 prosent av nordlendingene ønsker at Norge skal invitere til OL-festen.

I målingen sier 78,6 prosent nei til OL i Oslo i 2022.

– Alle meningsmålingene peker i en retning, og motstanden er kanskje aller størst i Nord-Norge og langs kysten av fylkene. Det er noe vi respekterer og ønsker bringe inn i partisystemet sørover, sier Finstad.

– Feil bruk av penger

Geir Inge Sivertsen

FEIL Å BRUKE PENGER PÅ OL: Det mener leder Geir-Inge Sivertsen i Troms Høyre.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Leder Geir-Inge Sivertsen i Troms Høyre sier til NRK at at de har respekt for at det er ulike syn i saken.

– Men i den uttalelsen vi nå har gitt, krever vi at stortingsrepresentantene fra Nord-Norge får anledning til å stemme mot når dette spørsmålet debatteres i partiet. Vi begrunner det med at denne saken ikke er omfattet av det programmet vi har gått til valg på.

– Hvordan vil dere reagere hvis de ikke får stemme fritt?

– Vi har liten forståelse hvis det er slik at man skal binde en gruppe i dette spørsmålet med tanke på at vi ikke har vært underlagt noen politisk behandling. Høyre er et parti som bygger sin politikk nedenfra og opp, og da burde det være åpenbart at disse sterke signalene fra fylkespartiene i nord blir hensyntatt, avslutter Sivertsen.

Avhengig av støtte

Torgeir Micaelsen (Ap)

SIER NEI: Torgeir Micaelsen i AP.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Høyre er avhengig av å få støtte fra Arbeiderpartiet i Stortinget for at det skal bli OL.

Lørdag gikk Arbeiderparti-toppen Torgeir Micaelsen ut og gav et kontant nei til et eventuelt vinter-OL i Oslo i 2022.

– Det finnes så pass mange alternative forklaringsmodeller på hvorfor Norge bør arrangere OL at det er greit at også noen stemmer i Arbeiderpartiet sier fra, mener Micaelsen.

Uttalelsen kom få dager før Høyres stortingsgruppe skal diskutere OL-saken. For at det i det hele tatt skal bli et Vinter-OL i Norge i 2022 må Høyre si ja siden regjeringspartner Frp er imot.

Deretter må Høyre få støtte fra Arbeiderpartiet når saken kommer til Stortinget. Arbeiderpartiet har ikke tatt stilling til spørsmålet, men Micaelsen sier han ikke står alene om det han mener.

– Jeg mener det jeg gjør, det mener også mange andre i Arbeiderpartiet, men mange mener det motsatte. Men dette er 30–35 milliarder vi snakker om, så det er en veldig stor beslutning, og da mener jeg vi bør være ganske sikre på at dette er riktig å gjøre nå, og det er ikke jeg.

Micaelsen møter imidlertid tung motstand. Både partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Raymond Johansen og LO-leder Gerd Kristiansen er positive til Oslos OL-søknad.

Aps stemmer avgjør

Rigmor Aasrud

DELT: – Hos oss er noen veldig for, noen veldig mot og mange veldig usikre, sa Aps idrettspolitiske talskvinne Rigmor Aasrud til NTB lørdag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Ap vil avvente Høyres behandling av saken før de tar offisiell stilling til OL-spørsmålet. Et flertall av fylkeslederne i Ap er imidlertid kritiske til at Norge skal sende en OL-søknad. I alt ti fylker, pluss AUF, er kritiske til en søknad, viste en opptelling Klassekampen gjennomførte tidligere i september.

Skulle Høyre gå inn for en OL-søknad, vil partiet finne allierte i store deler av Kristelig Folkeparti og Venstre, men Aps stemmer vil være avgjørende.

– Hos oss er noen veldig for, noen veldig mot og mange veldig usikre. Vi tar ikke stilling til saken før Stortinget får den oversendt av regjeringen. Mye er uklart ennå, for eksempel hvordan kostnadsfordelingen blir mellom Oslo og staten, sa Aps idrettspolitiske talskvinne Rigmor Aasrud til NTB lørdag.

Ap-nestleder Helga Pedersen gjorde det i forrige uke klart at det er uaktuelt å fristille stortingsgruppen i OL-saken.

– Når vedtaket er fattet, må alle stille seg solidarisk bak avgjørelsen, sa Pedersen.

Hvorvidt Høyre i Nord-Norge får stemme fritt, gjenstår å se.