Hopp til innhold

- Unngå overspising under Ramadan

Slik kommer du deg gjennom dager uten mat og drikke - og kvelder med mat i overflod.

Matfest under Ramadan

Lange dager uten mat, men desto mer mat om kvelden. Her feirer indonesiske muslimer inngangen til fastemåneden.

Foto: Adek Berry / AFP

Fastemåneden Ramadan er en øvelse i disiplin selv for de sprekeste muslimer. Fra soloppgang til solnedgang er det ikke tillatt verken med mat eller drikke.

- Jeg har mange pasienter med spørsmål rundt fasten. Spesielt diabetikere, som det er mange av i mitt område av byen, sier fastlege Amir Tauqir Chaudhary ved Stovner legesenter til NRK.no.

Også personer med høyt blodtrykk og hjertesykdom har ofte spørsmål rundt gjennomføringen av Ramadan.

Legger til rette

Amir Tauqir Chaudhary

Er man kronisk syk, bør man alltid rådføre seg med lege før man faster, sier fastlege Amir Tauqir Chaudhary.

Som lege hjelper Chaudhary gjerne pasienter med å tilrettelegge behandlingen i forhold til faste. Men ikke for alle.

- Fra et medisinsk ståsted er det ikke anbefalt å faste hvis man har komplisert sykdom og trenger mye medisiner. Derfor vil jeg ikke anbefale personer med en dårlig regulert diabetes å faste, sier han.

Selv om alle med alvorlige kroniske sykdommer har fritak fra den muslimske fasten, ønsker mange å gjennomføre den likevel. Og for mange går det bra.

- Det viktigste budskapet er at ingen med kronisk sykdom må gjennomføre faste uten å rådføre seg med lege. Vi kan hjelpe til å regulere medisineringen, for eksempel for diabetikere som har hatt stabilt blodsukker over en lengre periode.

- Spis med måte

Et problem i fastetiden er at det er lett å overspise etter solnedgang, fordi man er så sulten og tørst.

- Mitt råd er at man spiser og drikker litt med en gang fasten brytes om kvelden. Hvis man så venter litt før man spiser igjen, vil man ikke føle seg like sulten. Dermed blir det ikke så fristende å overspise, sier Chaudhary til NRK.no.

For å ha mest mulig energi utover dagen, er han opptatt av at man bør velge mat som kroppen bruker lang tid på.

- Spiser man mye søt og fet mat, stiger blodsukkeret fort og maten blir raskt fordøyd. Grønnsaker, grovt brød og juice kan være gode matvarer. I tillegg bør man unngå å spise seg stappmett, råder han.

Får mer hodepine

Selv om fasten for de fleste er medisinsk uproblematisk, er perioden en kroppslig utfordring.

Hele dager uten mat og drikke gjør at man får nedsatt arbeidskapasitet og konsentrasjonsevne.

- Derfor er det viktig at man tilrettelegger jobben på forhånd, slik at man klarer å gjennomføre oppgavene sine, sier Chaudhary, som selv har fastet hvert år siden han var liten.

- Et symptom jeg selv har merket, og som er en vanlig reaksjon, er at man kan få hodepine eller forverret migrene, særlig de første dagene. Ofte skyldes dette at man vanligvis drikker mye kaffe eller røyker. Hodepinen er ofte et abstinenssymptom, forklarer han.

Han anbefaler røykende muslimer å benytte sjansen under Ramadan til å stumpe røyken. Siden det ikke er tillatt å røyke på dagtid, får man god drahjelp.

Gravide må ta fasten igjen

Gravide, ammende og menstruerende kvinner har fritak fra faste, i likhet med personer som er på reise.

- Selv om gravide ikke trenger å faste, gjør en del det likevel. Hvis man ellers er frisk, er ikke det noe problem. Men da bør man ikke være like streng med seg selv. Er det en dag man føler seg for sliten til å faste, kan det være lurt å la være, sier Chaudhary.

Ifølge reglene må dagene man ikke har fastet tas igjen på et senere tidspunkt.

Hva da med kvinner som får mange barn og er gravide eller ammer i mange år i strekk?

- Dagene tas igjen når som helst. Jeg kjenner flere som har fastet mange år på etterskudd, sier Chaudhary.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)