Serum.Placeholder.Image /
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 732244822


Varnish cache server

Hovedsakene nå

Odontologisk institutt - Foto: NRK /

Professorer driver selskaper på siden av universitetet

Flere professorer ved Det odontologiske fakultetet har hatt eierskap og roller i private firmaer som ikke har vært meldt inn til universitetets sidegjøremålsregister – eller som har vært meldt inn mange år etter at de skulle vært det. Professorene forsvarer seg med at de på andre måter har orientert ledelsen om sine interesser. – Det holder ikke, sier Riksrevisjonen.

Les saken
Odontologisk institutt - Brennpunkt har kartlagt patentvirksomheten til tre av professorene ved Det odontologiske fakultetet på Universitetet i Oslo. - Foto: NRK /

Professorer søkte om patenter uten å melde fra til UiOs patentorgan

Flere professorer ved Det odontologiske fakultetet har søkt om patenter på sine oppfinnelser uten at de er registrert hos Universitetets organ for patentrettigheter. – Vi ser alvorlig på manglende innmelding til registeret i Inven2, sier Riksrevisjonen. – Vi har vært åpne om våre patenter, svarer professorene.

Les saken

Siste lyd/video

Fikk de overlevende etter Utøya og Regjeringskvartalet den oppfølgingen som norske myndigheter lovet? I løpet av tre år delte Staten ut 180 millioner kroner til norske kommuner for å hjelpe de som er berørt av terroren. Brennpunkt har fulgt 22. juli-pengene ut i Kommune-Norge, og møtt mennesker som fortsatt sliter med åpne sår, tre år etter norgeshistoriens største terrorangrep.
Hassan er 18 år og drømmer om å bli megler. Han sier det ikke er så farlig hvem han skal gifte seg med, bare hun er pakistansk, muslim og villig til å pleie foreldrene hans når de blir gamle. Abu er født og oppvokst i Norge, men ingen har noen gang regnet ham for å være norsk. Hvorfor skal han ikke da gifte seg med ei jente fra hjembyen i Pakistan, slik moren så gjerne vil? Arrangert? Tvang? Kjærlighet? Unge norskpakistanere sliter med å innfri kulturelle forpliktelser, familiens forventninger og egne ønsker for hva som vil gi dem et godt liv.
Hassan Dhuhulow kom til Norge da han var en ung gutt. I fjor deltok han i en brutal nedslakting av tilfeldige mennesker på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Minst 67 mennesker døde. Hva fikk Dhuhulow til å reise fra en rolig, norsk småby for å bli terrorist? Når ble han radikalisert? Vi har fulgt i hans fotspor, og møtt ofrene og de etterlatte i Nairobi.