Hopp til innhold

Forbudte barn

Stadig flere norske barn blir til med eggdonasjon, selv om behandlingen er forbudt i Norge. Barnløse kvinner henter egg i utlandet for å få barna de ønsker seg.

Sanni med barna
Foto: NRK

 

Barna blir til i hemmelighet. Flere internasjonale studier viser at hemmelighold er regelen i familier som velger donasjon.

- Flertallet forteller det ikke til barna. De er redde for hvordan barnet vil ta det, sier dr. Vasanti Jadva ved Centre for family research, Universitetet i Cambridge.

Når behandlingen er forbudt, som i Norge, vil hemmeligholdet øke. Det er et viktig argument for å tillate eggdonasjon her hjemme, mener Berge Solberg i Bioteknologinemnda.

- Barna blir til på en måte som i Norge anses som ulovlig eller uønsket. Det vil være uheldig for barna og føre til at foreldrene ikke vil snakke om det, sier Solberg

 

Lovregler i noen utvalgte land

Egg-donasjon:

 Sæddonasjon:

 Anonyme donorer

 Surrogat-morskap:

Norge:

Nei

Ja, men ikke til lesbiske og enslige 

Nei (var tillatt til 1. januar 2005) 

 Nei

Sverige:

Ja 

Ja, også til lesbiske par 

 Nei

 Nei

Danmark: 

Ja 

Ja, også til lesbiske og enslige 

 Ja

 Nei

Finland: 

Ja 

Ja, også til lesbiske og enslige 

 Nei (ifølge ny lov vedtatt 25. oktober i år)

 Nei (ifølge ny lov vedtatt 25. oktober i år)

England: 

Ja 

Ja, også til lesbiske og enslige 

 Nei

 Ja

Spania: 

Ja 

Ja, også til enslige 

 Ja

 Nei

Russland: 

Ja 

Ja, også til enslige 

 Ja

 Ja

USA:

Ja

Ja, også til lesbiske og enslige 

 Ja

 Ja 

 

Minst 300 barn etter eggdonasjon

Eggdonasjon er lov i de fleste europeiske land. Norge forbyr eggdonasjon, men tillater sæddonasjon. Det er diskriminerende, mener Likestillingsombudet.

Stadig flere barnløse nekter å akseptere forbudet. Minst 300 norske barn er født etter eggdonasjon utenlands de siste 10 årene, viser en spørreundersøkelse Brennpunkt har gjort ved utenlandske klinikker. De fleste henter egg i Finland, andre har fått hjelp i Danmark, Spania, England, USA eller Øst-Europa.

 

Hege står i eggkø

Hege B. Jørgensen og mannen Per er blant de få som snakker åpent om eggdonasjonen.

Hege ble steril av cellegiftkuren som reddet livet hennes da hun hadde blodkreft. Nå står hun i kø for eggdonasjon i Finland.

Får være med fra begynnelsen

- At Hege skulle overleve var det som telte, sier mannen Per Jørgensen. Vi regnet med å adoptere, men da vi hørte om Finland, var vi ikke i tvil.

- Med eggdonasjon får vi være med fra begynnelsen, høre de første ordene og se de første skrittene, sier Hege. Hege og Per vil fortelle barnet om eggdonasjonen.

Svenske Sanni Seluska valgte også åpenhet da hun fikk tvillingene sine Franz og Caroline etter eggdonasjon i Finland for seks år siden. På den tiden var eggdonasjon forbudt i Sverige.

- Når et barn blir født snakker alle om likhet, hvem barnet ligner på. Skal man da lyve for barnet sitt?, spør Sanni. Hun må være forberedt på stadig nye spørsmål fra barna etter hvert som de vokser opp.

Hemmelighold skader barna

- Kunne jeg hatt en annen mamma i Finland?, spør Franz. Mamma forklarer at hvis tvillingene ikke hadde vokst i hennes mage, med frø fra pappa, så hadde det ikke blitt noen Franz og Carolin.

- Da hadde det blitt bare du og pappa, sier Franz.

- Tenk så trist det hadde blitt for oss, uten dere, sier Sanni.

Hemmelighold om opphavet skader barna. Det viser erfaringen fra sæddonasjon, som har skjedd anonymt og i hemmelighet siden 30-tallet.

- Barn som ikke har fått vite sannheten kan plutselig bli klar over dette senere i livet. Flere av dem har fått store psykiske problemer, sier dr Olga van den Akker ved Aston University Birmingham.

Den politiske striden

Arbeiderpartiet går inn for eggdonasjon, men møter sterk motstand i de andre regjeringspartiene. Det er helt uvisst om Ap vil foreslå lovendring over nyttår, selv om det trolig er flertall for eggdonasjon på Stortinget. Hensynet til Kristelig Folkeparti kan veie for tungt.

8. november er det åpen høring i Bioteknologinemnda om hvorvidt eggdonasjon bør bli tillatt i Norge. Helseminister Sylvia Brustad (Ap) har tatt initativ til høringen, og Ap går inn for lovendring.

Likestilling er det mest brukte argumentet for å tillate eggdonasjon. Så lenge sæddonasjon er tillatt, mener Likestillingsombudet at det er diskriminerende å forby eggdonasjon. Likestillingsargumentet har stor vekt i Arbeiderpartiet, og, skulle man tro, i SV.

Motstanderne mener dette ikke er et likestillingsspørsmål. De mener eggdonasjon skaper tvil om hvem som er barnets egentlige mor – eggdonoren eller kvinnen som bærer frem barnet.

Helsepolitisk talskvinne i SV, Inga Marte Thorkildsen, sier hennes parti ikke har tatt noe standpunkt ennå, men SVs Olav Gunnar Ballo er sterkt imot. Det samme er helsepolitisk talsmann for Senterpartiet, Rune Skjælaaen.

Sentrale politikere i Høyre og Fremskrittspartiet mener eggdonasjon bør tillates, blant dem Vigdis Giltun (FrP) og Høyres kvinnepolitiske utvalg. Høyres Inge Lønning har frontet motstanden.

I KrF er motstanden massiv. Og selv om Arbeiderpartiet kan oppnå flertall for eggdonasjon, er det et åpent spørsmål om partiet vil provosere Kr.F. ved å foreslå dette. Ap kan nemlig bli avhengig av samarbeid med Kr.F.