Hva skjer med ytringsfriheten?

Statsministeren har sagt at vi skal møte terroren med mer åpenhet og demokrati. Er det bare fine ord? Seks samfunnsaktører deler sine refleksjoner.

Vakthold ved regjeringskvartalet 23. juli 2011

Vakthold ved regjeringskvartalet 23. juli 2011.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

«Vi er et lite land, men vi er et stolt folk. Vi er fortsatt rystet over det som traff oss, men vi gir aldri opp våre verdier. Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanisme, men aldri naivitet.»

Både befolkningen og statsledere roset statsminister Jens Stoltenbergs ord og hans håndtering i dagene etter terrorangrepet 22. juli.

Men hva betyr egentlig mer åpenhet og mer demokrati? Brennpunkt ba seks samfunnsvitere og eksperter skrive et innlegg om hva de mener statsministerens ord betyr for ytringsfriheten.

Raino Sverre Malnes

Raino Sverre Malnes

Foto: Privat
Heidi Nordby Lunde

Heidi Nordby Lunde

Foto: Privat
Kari Helene Partapuoli

Kari Helene Partapuoli

Foto: Antirasistisk senter
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Per Edgar Kokkvold

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Jon Wessel-Aas

Jon Wessel-Aas

Foto: Nina Didriksen
Arne Jensen, ass.gen.sekr. Norsk Redaktørforening

Arne Jensen

Foto: Norsk Redaktørforening
– Norge kan bli et foregangsland

Raino Sverre Malnes er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og ekspert på ytringsfrihet.

Han mener det kan synes som om statsminsteren med sine ord «vil slå kaldt vann i blodet på dem som ønsker å skjerpe overvåkingen av politiske ekstremister».

Les hele innlegget til Raino Sverre Malnes her .

Blogger og samfunnsdebattant Heidi «Vampus» Nordby Lunde peker på Norges lange tradisjon som demokrati.

Hun mener at Norge kan bli et foregangsland gjennom å benytte teknologiens muligheter for innsyn, etterprøvbarhet og muligheten for å påvirke demokratiske prosesser.

«Alle troll sprekker ikke i solen»

Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasistisk Senter, fremholder at ytringsfrihet er avgjørende i et demokrati. Likevel mener hun at vi alle har et ansvar for å skape et godt debattklima som ikke skaper frykt og fiendebilder.

«Vi må også våge å sette en grense for de mest ekstreme ytringene som inneholder trusler mot hele folkegrupper. Alle troll sprekker nemlig ikke i solen», skriver hun i sitt innlegg.

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener på sin side at det er helt nødvendig å kunne krenke ideologier og religioner i et demokratisk samfunn.

Han stiller seg tvilende til hvorvidt Stoltenbergs ord vil ha noen dyp effekt på samfunnet.

Les hele innlegget til Per Edgar Kokkvold her .

«Må møte ekstremisme med motargumenter»

Jon Wessel-Aas, advokat med spesialkompetanse blant annet innen medierett, ytringsfrihet, personvern og menneskerettigheter, mener vi må akseptere at det ikke er mulig å stanse enhver terrorist.

«Vi må derfor ture å ha tillit til at åpen debatt fungerer som bolverk mot ekstremisme, ved å møte den med motargumenter – ikke ved å forby den»,
skriver advokaten sitt innlegg, som du kan lese i sin helhet her .

Risikerer å undergrave demokratiet

Arne Jensen, assisterende generalsekretær i Norsk redaktørforening, skisserer opp en rekke konkrete forslag til hvordan vi kan «møte terroren med mer åpenhet, mer demokrati».

Forslagene hans kan du lese her.

SE OGSÅ: Jens Stoltenbergs tale (24.07) til minne for Utøya-ofrene

LES OGSÅ: Linjene i nettverket

Hovedsakene nå

Siste lyd/video

Afrikanske kvinner blir grovt utnyttet som sex-slaver i Europa. Da Yasmin meldte seg for norsk politi, var hun 27 år, analfabet og så syk at hun neppe noen gang kunne få en normal jobb. Hun flyktet fra en mann som har traffikert henne Europa rundt som sex-slave. Norske politikere lover at de som våger å vitne om sine bakmenn skal få beskyttelse, men Yasmins framtid er like usikker nå som da hun var tvunget til å leve som prostituert.
Sist høst inviterte Rema-sjef Ole Robert Reitan over 500 kjøpmenn til Las Vegas for å feire seg selv i fire dager til ende. I løpet av én generasjon er Reitan-familien blitt en av landets rikeste på å selge billige matvarer. Derfor kunne Rema arrangere tidenes beachparty i kasinobyen. Brennpunkt følger de beinharde forhandlingene mellom kjeder og leverandører som vil sikre seg best mulig plass i butikkhyllene. Hvorfor havnet 15 tonn fersk og fin sjokolade på søpla? Og hva betyr spillet på bakrommet for prisene og matutvalget som møter oss i butikken, hver dag, året rundt?
Hun ville slippe en langsom og smertelig død. Derfor valgte Siv Tove Pedersen (41) å reise til Sveits for å avslutte livet sitt. Før det hadde hun kjempet mot en uhelbredelig lungesykdom i sju år. I denne dokumentaren forteller vi Siv Tove Pedersens historie.