Hopp til innhold

Får krass kritikk for ikke å ha fulgt opp sikkerheten på Goliat

Ansatte føler seg utrygge på Goliat etter plattformen ble evakuert etter strømbrudd. Nå etterlyses sterkere tiltak enn gjentatte tilsyn og pålegg.

Goliat

Et halvt år etter oppstart har italienske Eni meldt inn 13 hendelser og fått to pålegg knyttet til Goliat.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

I juni mottak Petroleumstilsynet bekymringsmeldinger både fra ansatte og verneombud, uten at noe skjedde, sier Jørn Erik Bøe som er forbundssekretær i Industri Energi:

– Vi vet at Petroleumstilsynet har vært i kontakt med Eni flere ganger. Da lurer vi på hva som skal til for at Petroleumstilsynet forstår at disse gjentatte tilsynene og pålegg ikke fungerer. Det er ikke godt nok – det er ikke gode nok tiltak overfor et selskap som Eni.

Fredag mistet plattformen nord for Hammerfest strømtilførselen fra land for andre gang. De ansatte ble evakuert til Hammerfest. Petroleumstilsynet har nå gitt beskjed om at plattformen ikke får starte produksjonen før årsaken til strømbruddet er klarlagt og det blir gitt en helhetlig vurdering av sikkerheten.

Direktør i Petroleumstilsynet, Anne Myhrvold, avviser kritikken fra de ansatte.

Anne Myhrvold

Direktør i Petroleumstilsynet, Anne Myhrvold, avviser kritikken fra de ansatte og sier at de har gitt klar beskjed til Eni om å følge opp sikkerheten.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Vi har absolutt fulgt opp bekymringsmeldingene som er mottatt fra fagforeningene. Videre aktivitet pågår også i den forbindelse. Vårt brev med pålegg til Eni som ble sendt den 29.august er en tydelig beskjed om at Eni må følge tettere opp sikkerheten fra Eni sin side.

Forbundssekretær Jørn Erik Bøe i fagforeningen Industri Energi etterlyser at Petroleumstilsynet i større grad hører på de ansatte. Fredag gikk forbundet ut med krass kritikk mot Eni.

– Det er de ansatte som ser hvor skoen trykker, mens Eni ser hvor pengene kommer inn.

«Bajaskultur» i Eni

Nå retter også fagforeningen Safe sterk kritikk mot ledelsen i oljeselskapet Eni for å ikke ta sikkerheten på plattformen på alvor.

Sarah og Owe Ingmann Waltherzøe

– Oljeselskapet Eni har en bajaskultur vi aldri før har sett på norsk sokkel. Det sier organisasjonssekretær Owe Waltherzøe i Fagforeningen Safe til Dagens Næringsliv.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Oljeselskapet Eni har en bajaskultur vi aldri før har sett på norsk sokkel. Det sier organisasjonssekretær Owe Waltherzøe i Fagforeningen Safe til Dagens Næringsliv.

Ifølge avisa har flere ansatte kontaktet ham og fortalt at de mener situasjonen på Goliat er usikker og at de ikke ønsket å reise ut igjen, etter å ha blitt evakueringen.

– Jeg ble oppringt av en gruppe oljearbeidere som fortalte at de vurderte å nekte å reise tilbake på plattformen. De mener situasjonen er usikker, føler seg utrygge og fryktet for å reise ut, sier han til Dagens Næringsliv.

Ifølge Waltherzøe har ikke de ansatte mulighet til å nekte å reise ut, og er nå tilbake på plattformen – selv om mange av dem var så redde at de ønsket å bli igjen på land.

Kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Eni Norge sier til NRK at selskapet ikke vil kommentere påstander om bajaskultur i selskapets ledelse. Han sier de tar sikkerheten på største alvor og skal ha en grundig gransking av hendelsen.

Andreas Wulff

Kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Eni Norge sier selskapet ikke vil kommentere påstander om bajaskultur i selskapets ledelse. Han sier de tar sikkerheten på største alvor og skal ha en grundig gransking av hendelsen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK