– Sola er vår hovedkilde til vitamin D. 90 prosent av D-vitaminnivået i blodet produseres naturlig i huden når du soler deg, forteller assistentlege ved Drammen sykehus, Alina Carmen Porojnicu.
Hun har hatt doktorgrad i D Vitamin og dets betydning for helse ved Radiumhospitalet.
En vanlig norsk sommer vil bygge opp D-vitaminlagrene våre, dersom du er ute i sola, og holde til rundt november.
– Med en slik sommer vi har hatt i år, er det litt vanskelig. Skylaget gjør at UV-strålene ikke når gjennom til jordoverflaten, og når det er kaldt kler ikke folk av seg og soler seg, sier lege Porojnicu.
Hovedrollen til D-vitaminet er å ta opp kalk og bygge opp skjelettet vårt.
- Les også: Fakta om D-vitamin
– Sammenheng med vær og D-vitamin
Dårlig vær har betydning for produksjonen av vitamin D, ifølge professor ved institutt for samfunnsmedisin ved UiT, Magritt Brustad.
– En overskyet dag gjør at man må være ute i opp mot 7 timer lenger for å få nok sol som gir nok D-vitamin, mot 10 minutter dersom du soler ansikt og hender.
Brustad har tidligere analysert D-vitamininnholdet til folk i Nordland, Troms og Finnmark i løpet av en dårlig nordnorsk sommer. Analysene ble sammnenlignet med folk sørpå samme sommer, og viste at gruppen i nord hadde lavere nivå av D-vitamin den påfølgende vinteren.
Disse er mest utsatt
De fleste som er friske og aktive har nok vitamin D, men noen grupper har økt risiko, forteller lege Porojnicu:
- Eldre som får i seg for lite mat og som soler seg lite
- Ungdom som sitter mye inne foran dataen
- Innvandrere med mørk hud. En afrikaner trenger fem-seks ganger mer soleksponering enn lys hud for å danne samme mengde D-vitamin i kroppen.
- Folk som dekker seg til
Er man i tvil om man har for lite vitamin D i kroppen kan en blodprøve hos fastlegen gi svaret. Typiske symptomer er slapphet og lite energi.
- Les også:
– Spis fet fisk
Kun 10 prosent av D-vitamintilførselen får man gjennom kosten. Anbefalt D-vitamin per dag er 10 mikrogram.
– For å få nok D-vitamin må man spise cirka et halvt kilo smør hver dag, 15 egg eller en halv kilo laks, noe som er mengder de fleste ikke får i seg og som uansett ikke anbefales, sier lege Alina Carmen Porojnicu.
Hun anbefaler å spise fet fisk som laks, øret, sild og makrell. God gammeldags tran er også lurt. En skje tran daglig dekker mye av D-vitamin-behovet vårt.
– Husk på at 20 minutter i solen på en varm sommerdag, gir like mye D-vitamin som en flaske på 250 ml. tran, avslutter legen.