Hopp til innhold

– Dårlig sommervær kan gi D-vitaminmangel

Få soldager i sommer kan ha gitt deg D-vitaminmangel uten at du selv vet det. Sola gir deg nemlig 90 prosent av D-vitaminet du trenger.

Få soldager i sommer kan ha gitt deg D-vitaminmangel uten at du selv vet det. Sola gir deg nemlig 90 prosent av D-vitaminene du trenger.

D-VITAMINMANGEL: Antall soldager denne sommeren kan nesten telles på en hånd. Er man i tvil om man har for lite vitamin D i kroppen, kan en blodprøve hos fastlegen gi svaret. Se vår reporter sjekke D-vitamin-innholdet i blodet sitt. Svaret får hun innen en uke. Illustrasjonsfoto: Harald Inderhaug / NRK

– Sola er vår hovedkilde til vitamin D. 90 prosent av D-vitaminnivået i blodet produseres naturlig i huden når du soler deg, forteller assistentlege ved Drammen sykehus, Alina Carmen Porojnicu.

Alina Carmen Porojnicu

Lege ved Drammen sykehus Alina Carmen Porojnicu anbefaler at man soler seg, spiser fet fisk og tar tran for å kompensere for dårlig sommervær.

Foto: Rubina Butt / NRK

Hun har hatt doktorgrad i D Vitamin og dets betydning for helse ved Radiumhospitalet.

En vanlig norsk sommer vil bygge opp D-vitaminlagrene våre, dersom du er ute i sola, og holde til rundt november.

– Med en slik sommer vi har hatt i år, er det litt vanskelig. Skylaget gjør at UV-strålene ikke når gjennom til jordoverflaten, og når det er kaldt kler ikke folk av seg og soler seg, sier lege Porojnicu.

Hovedrollen til D-vitaminet er å ta opp kalk og bygge opp skjelettet vårt.

– Sammenheng med vær og D-vitamin

Magritt Brustad

Margitt Brustad har forsket på dårlig sommervær og tilførsel av vitamin D. I Gråvær må man være ute 7 timer lenger for å oppnå samme mengde D-vitamin.

Foto: NRK

Dårlig vær har betydning for produksjonen av vitamin D, ifølge professor ved institutt for samfunnsmedisin ved UiT, Magritt Brustad.

– En overskyet dag gjør at man må være ute i opp mot 7 timer lenger for å få nok sol som gir nok D-vitamin, mot 10 minutter dersom du soler ansikt og hender.

Brustad har tidligere analysert D-vitamininnholdet til folk i Nordland, Troms og Finnmark i løpet av en dårlig nordnorsk sommer. Analysene ble sammnenlignet med folk sørpå samme sommer, og viste at gruppen i nord hadde lavere nivå av D-vitamin den påfølgende vinteren.

Disse er mest utsatt

De fleste som er friske og aktive har nok vitamin D, men noen grupper har økt risiko, forteller lege Porojnicu:

  • Eldre som får i seg for lite mat og som soler seg lite
  • Ungdom som sitter mye inne foran dataen
  • Innvandrere med mørk hud. En afrikaner trenger fem-seks ganger mer soleksponering enn lys hud for å danne samme mengde D-vitamin i kroppen.
  • Folk som dekker seg til

Er man i tvil om man har for lite vitamin D i kroppen kan en blodprøve hos fastlegen gi svaret. Typiske symptomer er slapphet og lite energi.

– Spis fet fisk

Kun 10 prosent av D-vitamintilførselen får man gjennom kosten. Anbefalt D-vitamin per dag er 10 mikrogram.

– For å få nok D-vitamin må man spise cirka et halvt kilo smør hver dag, 15 egg eller en halv kilo laks, noe som er mengder de fleste ikke får i seg og som uansett ikke anbefales, sier lege Alina Carmen Porojnicu.

Tran

20 minutter i solen på en varm sommerdag, gir like mye D-vitamin som en flaske på 250 ml. tran.

Foto: Rubina Butt / NRK

Hun anbefaler å spise fet fisk som laks, øret, sild og makrell. God gammeldags tran er også lurt. En skje tran daglig dekker mye av D-vitamin-behovet vårt.

– Husk på at 20 minutter i solen på en varm sommerdag, gir like mye D-vitamin som en flaske på 250 ml. tran, avslutter legen.