En barnehageansatt i Tromsø ble nylig siktet for seksuelle overgrep mot elleve barnehagebarn. Saken har skapt debatt i media og mange spør hvordan dette kunne skje. Kunne overgrepene vært stoppet? Hvordan skal vi snakke med barn om overgrep? Som helsesøster har jeg jobbet mye med disse spørsmålene.
Uheldig for barn i faresonen
Alle som jobber med barn har et ansvar for å forebygge overgrep, og det har vært skrevet mye om dette. Tore Holte Follestad skriver i sitt innlegg at seksualundervisning i barnehagene kan hindre overgrep av den typen som nå er avdekket i Tromsø: «Videre bør vi vise barna hva som er greit at de gjør med egen kropp, og hva som ikke er greit at andre gjør med kroppene deres. Vi må også være tydelig på at barna skal kunne si fra til noen voksne om noen gjør noe som ikke er greit».
Ada Sofie Austegard skriver i sin kronikk at «barn må vite hva overgrep er. Først da kan de melde fra. Når skal vi gi barna trygge arenaer til å snakke om sex, og hva som er lovlig og ulovlig?»
Uavhengig av dette, sender NRK Super en serie om puberteten i det populære programmet Newton. Allerede i innledningen kommer NRK med en advarsel om at det er normalt at enkelte foreldre blir flaue av innholdet. Dette er nok ment humoristisk, men for barna er veien kort til å tenke at de ikke kan snakke med voksne om slike temaer. For barn i faresonen for overgrep kan dette være svært uheldig.
FØLG DEBATTEN:
Tar seg til rette i gymgarderoben
Programserien foregår i en gymgarderobe der programlederen bruker nakne barn og ungdommer til å illustrere hva som skjer i puberteten. Programlederen tar på de nakne brystene til en ung jente og vugger dem i hånden. Hun løfter pungen til en mann, tar tak i penisen og trekker tilbake forhuden for å vise penishodet. Hun skiller kjønnsleppene fra hverandre på en kvinne, viser fram vaginalåpningen og trekker tilbake forhuden for å vise klitorishodet.
NRK forsvarer denne fremstillingen med at Newtons agenda er kunnskapsformidling på barnas premisser og at de ønsket å vise «normale hverdagskropper». Men det er vanskelig å se at dette faktisk er kunnskapsformidling på barnas premisser.
Barn vet ikke at Jansrud er lege
Vi som er voksne forstår at deltakelse i programmet er frivillig og noen vet kanskje også at programlederen er lege. Men barna vet ikke dette. De ser en dame som tar seg til rette i en gymgarderobe, klemmer på bryster og gjør ting med kjønnsorganer som normalt er grenseoverskridende.
Kan voksne gjøre slikt uten å spørre om lov? I gymgarderoben får vi se nærbilder av kjønnsorganene til barn og ungdommer. Hva tenker barna som ser dette? Hvis det er greit å filme barns kjønnsorganer og vise dem på tv, hvorfor er det ikke er greit at noen tar bilder av deres kjønnsorganer?
- LES MER:
Forstår seksåringene at sex ikke er for barn?
NRK markedsfører NRK Super som «trygg nett-TV» og programmene om puberteten er merket «tillatt for alle». Foreldre regner NRK Super som en kanal det er trygt å se alene både på tv, datamaskin og nettbrett. Veldig mange barn ser på NRK Super uten voksne til stede. NRK sier at mange seksåringer har Newton som sitt favorittprogram, men hvordan vil seksåringer oppfatte innholdet i Newtons pubertetsserie?
Programlederen sier at det finnes en aldersgrense for sex og at «i Norge er den seksuelle lavalderen seksten år». Men forstår seksåringene (eller for den saks skyld åtte til tolvåringene) hva dette betyr? Forstår de at sex ikke er for barn og at det er ulovlig for voksne å gjøre seksuelle handlinger med barn?
Programlederen demonstrerer også samleie med en plastpenis og en plastvagina. Hun sier ikke noe om at samleie ikke er for barn eller at det må være frivillig. Men hun forklarer at «det er veldig viktig at det er fuktighet inne i vaginaen og for jenta sin del er det viktig at klitoris blir gnidd på. Og når man gjør det her en stund, så kan de til slutt få orgasme og da sprøyter også penisen sæd inn i kvinnens vagina».
Det er altså veldig viktig for barna å forstå at det må være fuktighet i vagina og at klitoris blir gnidd på. Men er det denne informasjonen barna trenger? Alt dette kan skje selv om samleiet er et overgrep, men det kan ikke barna vite.
FØLG DEBATTEN:
Kunne rustet barn til å unngå overgrep
I stedet for å advare mot at foreldre blir flaue kunne NRK oppfordret barna til å snakke med noen voksne de stoler på. De kunne henvist til foreldrene, læreren, helsesøster eller Alarmtelefonen for barn og unge.
Og i stedet for å tråkke over normale intimgrenser kunne de fortalt barna at de selv bestemmer over sin egen kropp. Ingen har rett til å ta på kjønnsorganene deres eller ta bilder av dem når de er nakne. Tenk om NRK hadde sett muligheten til å utruste hundretusener av barn til å unngå overgrep og søke hjelp når de trenger det.
I stedet svikter NRK de barna som trenger det mest.
- LES MER:
- LES MER:
Maren Weum er medlem av fagrådet i veiledningssiden Guttogjente.no og regionleder i Familiefokus.