Hopp til innhold

Ett av fire barn utsettes for seksuelle overgrep

SKIEN (NRK): – Folk må bli flinkere til å snakke om seksuelle overgrep mot barn, sier Thale Skybak i Redd Barna. I dag startet organisasjonen en nasjonal kampanje om seksuelle overgrep mot barn

Created by InfoDispatcher

Barnehagebarn fra Gimsøy barnehage i Skien hang i dag opp hjerter med sitater på hva som skal til for å gjøre dem glad, og på hva som må til for at de skal føle seg trygge. Det skjedde som en del av kampanjen om seksuelle overgrep mot barn. Video: Arash Rezaeimehr

– Omtrent halvparten av Norges befolkning kjenner en som har vært utsatt for seksuelle overgrep, sier Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barnas Norgesprogram.

– Likevel er det skremmende stille. Det er ingen som snakker om at barn utsettes for seksuelle overgrep, forteller hun.

Mange rammes

Thale Skybak

Thale Skybak er seksjonsleder i Redd Barnas Norgesprogram.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Ifølge Redd Barna blir ett av fire barn utsatt for et seksuelt overgrep, og i dag startet Redd Barna kampanjen «Jeg er her», en nasjonal kampanje om seksuelle overgrep mot barn.

– Vi håper at denne kampanjen skal bidra til at færre barn skal bli utsatt for seksuelle overgrep. Vi vil sette søkelyset på det, øke kompetansen og kunnskapen, og vi vil ha flere voksne til å snakke om det, sier Skybak.

Skien har blitt plukket ut som en av ti byer til å fronte kampanjen, og det ble markert på Herkules kjøpesenter i dag. Der var blant annet byens ordfører på plass.

– I den grad jeg kan være med å forebygge, motvirke, snakke om det og gjøre voksne bevisste på det, mener jeg det er en viktig del av ordførerjobben min, sier ordfører i Skien Hedda Foss Five til NRK.

Saken fortsetter under bildet.

Gimsøy barnehage

Barn fra Gimsøy barnehage og Skiens ordfører, Hedda Foss Five, startet kampanjen til Redd Barna på Herkules kjøpesenter i Skien i dag.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Sier ifra

Gimsøy barnehage var blant dem som deltok på markeringen i dag. Barnehagen har den siste uken snakket om kampanjens tema, og om gode og vonde hemmeligheter. Julia Lata og Torje Evjy Holgersen sier det er viktig å si ifra til andre voksne hvis noen er slemme med barn.

– Da går jeg bare til mamma og pappa og sier ifra, sier Torje (5).

– Da sier jeg det til mamma eller pappa at de skal si til de voksne at de ikke skal gjøre det, sier Julie (5).

Julia Lata og Torje Evju Holgersen

Julia Lata (5) og Torje Evju Holgersen (5) sier at der er viktig å være snille med hverandre.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Viktig å varsle

Skybak i Redd Barna sier det er viktig å ta saken videre dersom man har mistanke om at et barn man kjenner kan ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep.

– Man bør ta bekymringen på alvor og ta det videre til for eksempel barnevern og politi. Man bør ta grep, avslutter Skybak.