Hopp til innhold
Kronikk

Selektiv ytringsfrihet

Avtalen mellom EU og store teknologifirmaer om mer nettsensur innebærer en alvorlig innskrenkning av ytringsfriheten til over en halv milliard mennesker.

Erna Solbergs innlegg om Nick Uts bilde

Statsminister Erna Solberg er svært selektiv når hun forsvarer ytringsfrihet. Hun er ikke den eneste, skriver Peder Jensen, bedre kjent som Fjordman.

Foto: Carina Johansen / Skjermbilde / NTB Scanpix

Det har vært stor mediedebatt om et berømt bilde fra Vietnamkrigen. Bildet viser jenta Kim Phuc som løper fra et amerikansk angrep med napalm. Det mektige sosiale nettverket Facebook med 1,7 milliarder brukere fjernet bildet fordi jenta er naken, men endret beslutningen etter offentlig press. I Norge deltok blant annet statsminister Erna Solberg og Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen i debatten.

Det er hyggelig at politikere og medier engasjerer seg i debatt om ytringsfrihet på internett. Det ville vært enda bedre om de gjorde dette konsekvent.

I mai 2016 inngikk EU-kommisjonen en formell avtale med de store amerikanske firmaene Facebook, Twitter, Microsoft og videotjenesten Youtube, som eies av teknologiselskapet bak den populære søkemotoren Google.

EU presset på for at bedriftene skal sensurere innvandringsdebatten på internett over hele Europa. Firmaene lovet at det EU definerer som hatefulle ytringer skal fjernes fra nettet i løpet av 24 timer. EUs myndigheter har tidligere vist at de betrakter såkalt islamofobi og kritikk av masseinnvandring som «hat».

Innskrenkning av ytringsfriheten

Sosialdemokraten Frans Timmermans er første visepresident av Europakommisjonen (Juncker-kommisjonen) og dermed en av de høyest rangerte personene i EU-systemet. I oktober 2015 erklærte han at fremveksten av såkalt islamofobi «er en av de største utfordringene i Europa». Islamofobi truer ifølge ham EUs «vitale verdier, selve kjernen av hvem vi er». Hvis islamofobi truer EUs kjerne, betyr det at islam er en del av EUs kjerne?

For å styrke «mangfoldet» vil han i samarbeid med Vera Jourova, EU-kommissær for justis-, forbruker- og likestillingsspørsmål, utnevne koordinatorer med ansvar for å bekjempe antisemittisme og islamofobi. Det ble ikke nevnt noe om de også vil kartlegge eurofobi, hat mot innfødte europeere fra visse innvandrergrupper. EU betrakter muligens ikke dette som et problem?

Hvis islamofobi truer EUs kjerne, betyr det at islam er en del av EUs kjerne?

Kommissær Jourova bemerket at EU vil intensivere kampen mot fremmedfiendtlige «hatefulle ytringer» på internett. Disse skal «straffes hardt». EU skal legge hardere press på nasjonale myndigheter og IT-selskaper for å fjerne alle slike uønskede ytringer og sikre et mangfoldig og tolerant samfunn med god plass til blant annet muslimer. Dette ble fulgt opp i praksis i 2016.

Avtalen mellom EU og store teknologifirmaer om mer nettsensur innebærer en alvorlig formell og reell innskrenkning av ytringsfriheten til over en halv milliard mennesker. Dette skjer på et tidspunkt da Europa har enorme problemer knyttet til masseinnvandring og islamsk terrorisme.

Det kom ingen protester fra Erna Solberg eller medier som Aftenposten over dette totalitære forsøket på å begrense hva hundrevis av millioner av europeere får lov til å si om deres egen framtid.

Forfølgelse av kristne

I 2011 sa Erna Solberg at muslimer i Europa nå blir hetset på samme måte som jøder ble på 1930-tallet. Sammenligningen er ikke treffende. Europa levde ikke i frykt for morderiske terrorangrep fra jødiske pianister på 1930-tallet. Planlagte islamske terrorangrep mot europeiske byer avsløres nå nesten hver uke.

I juni 2016 advarte statsminister Solberg mot kristen rasisme mot muslimer. 22. juli 2016 advarte hun mot hatefulle kommentarer om innvandring på sosiale medier. 26. juli 2016 fikk den franske presten Jacques Hamel (85) strupen skåret over da to jihadister tok seg inn i hans lokale kirke i Normandie. De militante muslimene som angrep sverget troskap til Den islamske staten.

Norge mangler en seriøs tenketank med et nasjonalkonservativt perspektiv.

Muslimsk forfølgelse av kristne sprer seg nå fra Midtøsten til Europa på grunn av muslimsk innvandring. Hvis du påpeker dette faktum på Twitter eller Facebook synes Norges statsminister at du er en islamofobisk rasist.

Jaget ut av landet

Norge mangler en seriøs tenketank med et nasjonalkonservativt perspektiv. Man skulle tro at en høyreorientert regjering gjerne ville bidra til å skape noe slikt. Regjeringen Solberg ved Høyre og Fremskrittspartiet har derimot gitt 50 millioner kroner for å etablere et senter mot høyreekstremisme. Leder Tore Bjørgo har uttalt at senteret blant annet vil forske på høyreekstreme kristne og andre islamofober.

Jeg har ikke registrert noen protester fra Solberg over at hennes landsmann Max Hermansen mistet jobben som lærer i Oslo fordi han er kritisk til islam. Erna Solberg er svært selektiv når hun forsvarer ytringsfrihet. Hun er ikke den eneste.

Snorre Valen fra Sosialistisk Venstreparti (SV) anklager det private firmaet Facebook for sensur og «en Kafka-aktig tilnærming» til ytringsfrihet. I 2013 uttalte Valen i den lisensfinansierte statskanalen NRK at min bok Vitne til vanvidd er en «hån» mot de etterlatte etter 22. juli 2011.

Fritt Ord, en organisasjon som arbeider med ytringsfrihet, gav bokstipend til en norsk borger som ble jaget ut av landet for å ha brukt sin ytringsfrihet på lovlig måte. At Valen protesterte sterkt mot dette sier mye om hva han mener om ytringsfrihet. Snorre Valen har for øvrig ikke sagt ett eneste ord om boka etter at den ble publisert. Han fikk den gratis i begynnelsen av 2016.

FØLG DEBATTEN: Facebook og Twitter