Hopp til innhold

«Fjordman» får Fritt Ord-støtte

Bloggeren Peder Are Nøstvold Jensen, også kjent som «Fjordman», får støtte fra Fritt Ord til å skrive en bok om Anders Behring Breivik. – Han har et utvilsomt behov for å forsvare seg, sier styrelederen.

Georg Fredrik Rieber-Mohn

Georg Fredrik Rieber-Mohn, styreleder i Fritt Ord.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Fjordman» offentliggjorde dette selv på sin Twitter-konto. Stiftelsen Fritt Ord bekrefter tildelingen overfor NRK.no.

Støtten er på 75.000 kroner, og går til bokprosjektet «Witness to Madness», som handler om Breivik-saken, sett fra Jensens ståsted.

– Dette var en vanskelig sak, med hensyn både for og i mot. Etter grundig overveielse kom vi til dette resultatet. Vi har fått lest viktige kapitler til bokprosjektet til Jensen, og i de kapitlene var det ikke noen ekstraordinære eller veldig ekstremistiske ytringer som var støtende, sier styreleder i Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn til NRK.no.

– Ekstreme ytringer

Rieber-Mohn bekrefter at det var diskusjoner i styret om det var riktig å dele ut midler til Jensen, på grunn av hans kontroversielle meninger.

– Vi har sett dette manusskriptet i sammenheng med det han tidlgiere har uttalt i blogger gjennom flere år. Da finner vi ytringer som er ekstreme, frastøtende, sterkt islamkritiske og hatefulle betraktninger mot norske politikere som tillater innvandring. Disse ytringene gjorde saken mye vanskeligere.

Men organisasjonen fattet likevel avgjørelsen på bakgrunn av at ingen av ytringene har vært ulovlige.

– Det er viktig å understreke at det dreide seg om lovlige ytringer. De var ikke så konkrete at de er rammet av straffeloven, sier Riber-Mohn.

Behov for å forsvare seg

Peder Nøstvold Jensen kom i medias søkelys i forbindelse med terrorangrepet mot Norge 22. juli 2011, da terrordømte Anders Behring Breivik refererte til ham som en viktig inspirasjonskilde.

Rieber-Mohn mener Jensen har et behov for å forsvare seg, etter at han har blitt linket så tett opp til terrorhandlingene, der 79 mennesker ble drept.

– Jensen er i den situasjonen at han er assosiert tett med de mest grufulle gjerningene som er utført i fredstid i Norge. Han er i mange sammenhenger blitt linket så tett opp til ugjerningene at han nesten er betraktet som medvirker. Dette har han et utvilsomt behov for å forsvare seg mot. Dette prosjektet er et forsøk på et helhetlig forsvarsskrift i bokform.

Vil se kritisk på media

«Fjordman», eller Peder Nøstvold Jensen, skriver i en epost til NRK at han vil kritisere mediene og det han kaller «den akademiske Breivikindustrien».

– De siste delene av boka, som jeg arbeider på i skrivende stund, vil blant annet dreie seg om hvordan spesielt norske massemedier aktivt grep inn i en pågående rettsprosess på en måte som er kritikkverdig, skriver han.

Jensen kritiserer Fritt Ords tildeling på tre millioner kroner til et fagnettverk mot hatefulle ytringer som Øyvind Strømmen og Kjetil Stormark står bak.

– Jeg vurderte meget seriøst å trekke tilbake min egen søknad hos dem i protest etter dette, men valgte å gå videre med den likevel. Det er selvsagt hyggelig at jeg til slutt fikk støtte og at Fritt Ord i alle fall i dette tilfellet faktisk levde opp til sin egen formålsparagraf.

– Har ingenting å forsvare

«Fjordman» avviser at han har skrevet boka for å forsvare seg.

– Georg Fredrik Rieber-Mohn tøver når han omtaler dette som et "forsvarsskrift." Jeg har ikke skrevet noe som ikke er korrekt og har ingenting å forsvare meg for. Det er vel snarere et korreksjonsskrift til massemediene ettersom medienes fremstilling av denne saken har hatt en kraftig slagside.

– Breivik uttalte under rettssaken at det var ganske tilfeldig at han hadde plukket ut noen av mine tekster blant en lang rekke andre skribenter som ble sitert i det såkalte manifestet mot deres vilje, og at han hadde begynt på manifestet før han overhodet hadde hørt om meg. Han uttalte også i klare ordelag gjentatte ganger at han ønsket å skape en "heksejakt" på ikke-voldelige konservative og islamkritikere. Pressen gav massemorderen langt på vei det han ville ha, avslutter «Fjordman».

På Twitter skriver han at han har vært i dialog med et amerikansk forlag om utgivelse av boka. Han regner med å ferdigskrive boka i løpet av sommeren.

Fjordman

Forfatter Simen Sætre har skrevet boken «Fjordman. Portrett av en antiislamist.»

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger