Kronikk

Presidenten og ballen

Islands nye president må få det islandske samfunnet til å løfte i flokk og spille hverandre gode. Slik de gjør på fotballbanen. Nå har presidenten reist til EM for å heie fram laget sitt.

Gudni Johannesson feirer presidentvalget med sin kone og familie foran sitt hjem i Reykjavik

Den nyvalgte presidenten Guðni Jóhannesson feiret med sin kone og familien foran sitt hjem i Reykjavik søndag. 'En annerledes politiker er kanskje det annerledeslandet Island trenger', skriver kronikkforfatteren.

Foto: HALLDOR KOLBEINS / Afp

I dag, mandag 27. juni, er det duket for et nytt kapittel i den islandske fotballsaga. Da spiller islendingene åttendedelsfinale mot England, etter at Island på eventyrlig vis hadde slått Østerrike og spilt uavgjort mot Portugal og Ungarn i gruppespillet.

Guðni Jóhannesson er selv, som så mange på Island, opptatt av fotball. Nå drar han til Frankrike for å følge på nært hold kampen mot engelskmennene.

Den nyvalgte presidenten har skrevet om torskekrigene på 1970-tallet, der britene var hovedmotstander. Den gangen gjaldt det heftig strid om rettigheter i forbindelse med Islands utvidelse av fiskerigrensen til 50 og 200 nautiske mil. Etter 2008 var det «finanskrig» med britene.

I dag gjelder det kamp om ytterligere avansement i fotball-EM. Det islandske landslaget har en svensk trener, og på Islands sies det spøkefullt at dersom svensken hadde stilt opp, kunne han blitt landets president.

Sammen med de islandske spillerne har svensken uavhengig av resultatet mot England allerede oppnådd heltestatus på Island.

em i fotball

SEIERSMÅL: De islandske kommentatorene tok helt av etter at contringsmålet som gav 2–1 seier over Østerrike, og sendte sagaøya videre til åttendedels-finale mot England.

En annerledes politiker

En annerledes politiker er kanskje det annerledeslandet Island trenger. På 48-årsdagen (26. juni) kom nyheten og gaven Guðni Jóhannesson ønsket seg. Dagen før hadde han fått flest stemmer av de ni kandidatene som konkurrerte om å bli Islands president. 71.356 ga sin stemme til ham, 39.1 prosent. En av de fire kvinnelige kandidatene, en dyktig forretningskvinne, Halla Tomasdottir, kom nærmest med 27.9 prosent. Aldri før har det vært så mange kandidater ved et islandsk presidentvalg.

En annerledes politiker er kanskje det annerledeslandet Island trenger.

For Jóhannesson er det nå snakk om en utfordring og en forventning. Han var klar favoritt – meningsmålingene hadde pekt i retning av en enda større seier, men den ble likevel solid nok.

Islands sjette president er historiker, ansatt ved universitetet i Reykjavik. Der er han professor i nyere islandsk historie. Han har aldri vært politisk aktiv, og er heller ikke medlem av noe politisk parti. Han mener selv at dette er en styrke for ham når han nå overtar etter Ólafur Ragnar Grímsson, som har vært president siden 1996.

Det har i mange år vært sterk kritikk mot ledende islandske politikere både i forbindelse med den finansielle kollapsen i 2008 og i forbindelse med saken om Panama Papers og skatteparadisene. Guðni Jóhannesson ser det som en oppgave å bidra til ny trygghet og tillit blant folket.

Island trenger ikke stjerner

Det islandske fotballandslaget har ingen internasjonale stjerner slik enkelte andre lag i EM har. På det islandske laget er det alle for en og en for alle. Det er fellesskapet, en ubøyelig lagånd som sammen med gode fotballferdigheter har gitt laget et løft. Derfor er spillerne så populære i hjemlandet.

Guðni Jóhannesson ser det som en oppgave å bidra til ny trygghet og tillit blant folket.

Etter finanskollapsen i 2008 har islendingene reist seg igjen som samfunn. Fra 1. august blir Guðni Jóhannesson kaptein på det islandske samfunnslaget som med «fotballagets ånd» skal fortsette med å løfte seg – sammen. Det er en utfordring, med forventninger, som den nyvalgte presidenten må ta.

Men Island trenger ikke stjerner, verken i fotball eller politikk. Det har de vist etter at garvede politikere og samfunnstopper har blitt kastet. Det viser de under EM der de spiller uavgjort mot Portugal, og skal møte England til åttendedelsfinale i kveld.

FØLG DEBATTEN: Twitter og Facebook

Kan Guðni få Island til å løfte i flokk?

Sveinn Björnsson var Islands første president. Da Island ble uavhengig av Danmark i 1944 ble han nærmest utpekt av Alltinget som president. De øvrige fem er alle folkevalgte. Ásgeir Ásgeirsson var president fra 1952 til 1968. Så fulgte Kristján Eldjárn fra 1968 til 1980. Da ble Vigdís Finnbogadóttir Islands første kvinnelige president, den første demokratisk valgte kvinnelige president i verden. Hun har gjort en strålende innsats for landet sitt. Hun maktet å få islendingene til å føle stolthet over sin historie og sin kulturarv. Derfor ble hun, og er hun fortsatt, beundret.

I 1996 ble hun etterfulgt av Ólafur Ragnar Grímsson. Han har blant annet overprøvd flertallet i Alltinget og latt folket ta stilling til omstridte saker. Foran presidentvalget skapte Ólafur Ragnar Grímsson en unødvendig usikkerhet om han ville stille for enda en periode eller ikke. Først sa han nei i sin nyttårstale, så ombestemte han seg med den begrunnelse at landet trengte ro og trygghet i en tid med mye uro på grunn av saken om Panama Papers og skatteparadisene. Så ombestemte han seg igjen og trakk seg likevel, og da med den begrunnelse at uroen hadde lagt seg.

På Island var det nok mange som stilte spørsmål ved om presidentens siste beslutning hadde sammenheng med at familien til presidentens nåværende kone, israelskfødte Dorrit Moussaieff, skal ha benyttet seg av skatteparadiser. Presidenten avviste det som begrunnelse og skal for øvrig ha uttalt at han og hans kone ikke har noen felles økonomi.

Nå kan Island få en ny Grunnlov som blant annet vil innebære at landets president bare kan sitte i et begrenset antall perioder.

Kan Guðni Jóhannesson makte å få det islandske samfunnet til å spille hverandre gode og løfte i flokk, på samme måte som i fotballen?

  • Se åttendedels-finalen mellom Island og England direkte klokken 21.00.:
Direkte fra Nice.
Komm.: Christian Nilssen og Tom Nordlie.