Hopp til innhold

Da Vigdis Finnbogadottir ble Islands første kvinnelige president

Som utsendt NRK-reporter var jeg den første som fortalte Vigdis Finnbogadottir at hun var blitt Islands første kvinnelige president. 30. juni er det 30 år siden hun våknet opp til beskjeden.

Video Vigdis Finnbogadottir valgt til president

VIDEO: Se reportasjen som gikk i Dagsrevyen 30. juni 1980, hvor Geir Helljesen intervjuet Vigdis Finnbogadottir.

Geir Helljesen

NRK-veteran Geir Helljesen skriver om sin valgnatt med Vigdis Finnbogadottir.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

29. juni 1980 ble Vigdis Finnbogadottir valgt til Islands første kvinnelige president. Hun vant i konkurranse med tre godt kjente mannlige kandidater.

Begivenheten for 30 år siden ble historisk på mer enn en måte. Vigdis Finnbogadottir var verdens første demokratisk valgte kvinnelige statsoverhode.

Det ble et virkelig spennende presidentvalg. Det var nemlig ikke gitt på forhånd at Vigdis Finnbogadottir ville vinne valget.

Hennes skarpeste konkurrenter var en høyt respektert rektor ved universitetet i Reykjavik, og en som var kjent både som politiker og Islands første profesjonelle fotballspiller. Albert Gudmundsson spilte i Frankrike, Italia, England og Skottland.

Ville dra hjem

Valgkvelden utviklet seg som et spennende oppgjør først og fremst mellom disse tre. Litt ut på natten, før opptellingen av alle stemmene var ferdig, sa Vigdis Finnbogadottir at hun ville gå hjem fordi resultatet ikke ville bli klart på noen timer.

Ronald Reagan og Vigdis Finnbogadottir

I 1896 var det toppmøte på Island mellom USA og Sovjetunionen. På bildet er daværende president i USA, Ronald Reagan, sammen med Finnbogadottir. Bildet er tatt dagen før toppmøtet begynte.

Foto: Morten Hvaal / Scanpix

Jeg ba henne bli. Jeg mente at hennes vinnersjanser var store, selv om det var uhyre jevnt særlig mellom henne og Gudlaugur Thorvaldsson. På det tidspunktet skilte det bare noen tideler.

I 1980 fantes det ikke noen satellitmulighet for å sende bilder og intervju hjem til Norge. Alt måtte sendes med fly, og flyet til København og Oslo gikk fra Keflavik tidlig om morgenen. Jeg måtte få intervjue henne og få filmen med flyet. Intervjuet skulle også formidles videre til andre land.

Vigdis Finnbogadottir dro likevel hjem etter at vi hadde avtalt at jeg skulle ringe henne når resultatet var klart.

– Du vinner. Det blir deg.

Da klokken gikk mot 04.30 ringte jeg henne og sa at hun ville vinne valget.

– Men det mangler fortsatt endel stemmer og det er jevnt, var svaret jeg fikk.

– Bare kom, sa jeg,

– Du vinner, jeg har sett på tallene og det som gjenstår, det blir deg.

Da kom Vigdis Finnbogadottir og jeg møtte henne utenfor TV-huset i Reykjavik. Hun var nydelig antrukket – som alltid. Jeg fikk gjort intervjuet og dro av gårde til Keflavik og rakk å få filmen med flyet.

Vigdis Finnbogadottir fikk 33,8 prosent av stemmene, Gudlaugur Thorvaldsson fikk 32,3 prosent og Albert Gudmundsson 19,8 prosent. I en bok om Vigdis første år som Islands president var det et bilde tatt da jeg intervjuet henne, med følgende tekst: «Det var en norsk journalist som var den første som fortalte Vigdis at hun var blitt Islands president.»

Høyt respektert

Vigdis Finnbogadottir var 50 år da hun ble Islands fjerde president. Hun etterfulgte Kristjan Eldjarn, og satt som president fram til 1996. Foran presidentvalget det året valgte hun å trekke seg, og dagens president Olafur Ragnar Grimsson overtok.

Vigdis Finnbogadottir og Hans Blix

Her er Finnbogadottir sammen med Hans Blix på et seminar ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter i 2007. Temaet var erfaringene etter invasjonen i Irak.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Vigis Finnbogadottir ble en populær og høyt respektert president. Hun gjorde både som president og i årene etterpå en enestående innsats for Island, ikke minst med tanke på islandsk språk, historie og kultur i vid forstand.

Hun er selv ganske språkmektig. En dyktig, verdig og elegant president, som også representerte Island på en flott måte utenlands.

Vigdis Finnbogadottir

En smilende Finnbogadottir i 2007.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Var teater-leder

Vigdis Finnbogadottir er født i Reykjavik 15. april 1930. Hun studerte fransk språk og litteratur i Grenoble og Sorbonne.

Fransk og engelsk studerte hun også ved Universitetet i Reykjavik.

Hun studerte dessuten teaterhistorie i København og ble leder for et teater i Reykjavik, Leikfelag Reykjavikur, fra 1972 til 1980.

Vigdis Finnbogadottir hadde vært gift, ble skilt og hadde en adoptivdatter. På 1960- og 1970-tallet hadde hun vært med og demonstrert mot det amerikanske militære nærværet på Island.

Jeg var heldig og fikk møte henne flere ganger da hun var president, også på Bessastadir der den islandske presidenten bor like utenfor Reykjavik. Det var en opplevelse å få bli litt kjent med henne. I årene før hun ble president var hun også medlem av Nordisk Kulturråd.

I dag har hun sitt eget språkinstitutt ved Universitetet i Reykjavik, og selv om hun nå nylig har passert 80, er hun fortsatt like levende opptatt av Islands historie og det islandske språk.

SISTE NYTT

Siste nytt