NRK Meny
Replikk

Gjenfortelling, ingen løsninger

Det er ikke den stupende turistindustrien som blir det viktigste for Tyrkia framover, men å gjøre Tyrkia tryggere for dem som allerede bor der.

Folketomt på Taksim-plassen i Istanbul i Tyrkia

FOLKETOMT PÅ TAKSIM-PLASSEN I ISTANBUL: Ja, turismen er viktig, men det er naivt å tro at Erdogan skal sitte stille i båten etter kuppet i juli, og heller burde tenke på å styrke turismen til Tyrkia, skriver artikkelforfatteren.

Foto: KEMAL ASLAN / Reuters

Marit O. Bromark har skrevet en kronikk om at Istanbul er avhengige av europeiske turister for å styrke turistsektoren. Hun gjenforteller samtaler med eiere av butikker i Istanbul. Hun mener at den stupende turistindustrien kan bli et alvorlig fall for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. I tillegg påstår hun at den kan bli en større trussel enn Gülen-bevegelsen.

Der tar hun feil.

Erdogan vil trygge Tyrkia

Tyrkia er i dag i en vanskelig situasjon, blant annet på grunn av deres geografiske plassering på kartet. Det er det landet som møter flyktningsituasjonen aller hardest og samtidig har hatt en pågående konflikt med PKK/YPG i flere år. Dette har gjort at flere hundretalls vanlige tyrkere og tyrkiske soldater har mistet livet.

Etter kuppet i sommer opplevde landet en sterk reduksjon i antall turister og mange solsenger stod tomme. Et av Tyrkias største inntektskilder er nettopp turismen, og fallet førte til stor nedgang i inntekter til staten.

Hvorfor tror du, Marit O. Bromark, at Erdogan nettopp har startet gransking i alle sektorer i Tyrkia? Titalls tusen mennesker er i dag fengslet eller satt i avhør i lys av kuppet. Og det av nettopp en grunn; for å hindre et framtidig kupp.

Erdogans prosjekt for å gjøre Tyrkia tryggere starter med å observere og finne ut hvorvidt tilhengere av Gülen har bidratt i kuppet. Situasjonen er ikke så alvorlig som den skal høres ut som, men det er nødvendig for en rettsstat å finne gjerningsmennene og gi dem de riktige straffene.

Erdogan har lyst til å gjøre landet tryggere slik at turismen igjen kan blomstre opp som den har gjort tidligere.

Erdogan har lyst til å gjøre landet tryggere slik at turismen igjen kan blomstre opp som den har gjort tidligere. Det er naivt å tro at Erdogan skal sitte stille i båten etter kuppet i juli, og heller burde tenke på å styrke turismen til Tyrkia. All nedgang i økonomien på grunn av bombeangrepene og kuppet har sin rot i terrorbevegelser i Tyrkia som IS, PKK og Gülen-bevegelsen.

Myndighetene tar grep

Marits kronikk gjenforteller godt om situasjonen turistattraksjoner møter etter de titalls bombeangrep og kuppet i juli. Jeg tror og vet at fallet i turismen ikke vil bli et større problem for Tyrkias fremtid enn bevegelser som Gülen, IS og PKK.

Jeg tror og vet at fallet i turismen ikke vil bli et større problem for Tyrkias fremtid enn bevegelser som Gülen, IS og PKK.

Det jeg også vet er at alle butikkeiere i turistområder i Tyrkia er glade for de grepene som blir tatt av myndighetene i å finne personene som stod bak kuppet og styrke beredskapen for å hindre framtidige bombeangrep.

Hadde Erdogan heller satset på å styrke turismen istedenfor å fortsette sin kamp mot terrororganisasjoner i Tyrkia, ja; da ville turismen vært på null. Mine foreldre er fra Tyrkia og jeg drar ofte ned til ulike deler av Tyrkia. Der møter jeg på mennesker som er glade for de grepene Erdogan tar hver eneste dag for å gjøre hverdagen tryggere og enklere for folk flest.

Vet du hvilken skrekk, redsel og frykt vanlige tyrkere opplever? Det er ikke bare turismen som faller, det samme gjør også store kjøpesentre i områder som nødvendigvis ikke er et turistområde. Folk er redde for å oppholde seg i steder med mange mennesker, og velger å holde seg innendørs.

FØLG DEBATTEN: Twitter og Facebook

Tyrkere føler på frykt daglig

Jeg var i Bursa (en by noen få timer unna Istanbul) og fikk oppleve litt av den frykten vanlige tyrkere møter hver dag. Vi ble opplyst via radio og andre mediekanaler om at politiet jaktet etter to bombebiler noen få kilometer unna meg. Den skrekken er en skrekk tyrkere møter hver dag.

Det er ikke den stupende turistindustrien som blir det viktigste for Tyrkia framover, men det er å gjøre Tyrkia tryggere for dem som allerede bor der.

I løpet av den korte ferien i Tyrkia var jeg nødt til å oppholde meg store deler av ferien innendørs. Det er ikke den stupende turistindustrien som blir det viktigste for Tyrkia framover, men det er å gjøre Tyrkia tryggere for dem som allerede bor der.

Man kan mene det man vil om Erdogan som president, men det er viktig å legge til at de nødvendige grepene i granskingen av ulike terrorbevegelser er nødvendige for at for eksempel turismen igjen kan blomstre opp.

– Du tar feil!

Du har funnet ut hvilke utfordringer tyrkisk turisme møter i dag; men du tar feil når du mener at turismen kan være en større trussel for Tyrkia enn bevegelser som Gülen sin. Hvem vil vel dra til et land som opplever bombeangrep ukentlig og hvor det ikke er trygd å ferdes, selv for vanlige mennesker?

Erdogans ønske er at Bromark og alle andre europeere skal få muligheten til å reise til et trygt land framover. Og, dette gjør han ikke ved å legge bort rotproblemet i hele situasjonen; nemlig terror.