Hopp til innhold

Vitenskapelig eggkoking

Det er mulig å gjøre enkle ting vanskelig. Dette er professor Svein Stølens råd dersom du vil være helt sikker på å få perfekt kokte påskeegg.

Formel eggkoking

Hør Svein Stølen fortelle om Universitet i Oslo sin nyutviklede eggkoketidkalkulator.

Med på hytta tar du bare med deg GPS (for å vite høyden over havet), målebånd (for nøyaktig å fastlå eggets størrelse) og lap-top (for å kunne bruke professor Stølens eggkokekalkulator).

Svein Stølen

Professor Svein Stølen

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Egg har en spesiell plass i vårt kosthold. Du vet kanskje hvordan du steker et egg og hvordan du koker et egg. Men vet du egentlig hvor lang koketid du trenger for å få egget akkurat slik du vil ha det? Har du ikke alltid ønsket deg et verktøy for å hjelpe deg å beregne akkurat dette?

Det verkøyet har Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo nå utviklet. Velg størrelse på egget. Ønsker du hard eller bløt plomme? Tar du egget rett ut fra kjøleskapet eller lar du det ligge på kjøkkenbenken? Hvilken høyde over havet befinner du deg på? Alt dette tas med i beregningen. Enklere kan det ikke bli.

Her finner du Svein Stølens eggkokekalkulator.